fbpx

Το πένθος που αρρωσταίνει και πώς να το αντιμετωπίσεις

| 19 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου σου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σου υγεία. Η θλίψη είναι μια γενική αντίδραση στην απώλεια, αλλά το πως σε επηρεάζει είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία.

“Κανένας δεν μου είπε ότι η θλίψη μοιάζει τόσο με τον φόβο” έγραψε ο συγγραφέας C.S. Lewis, σκεπτόμενος τον θάνατο της γυναίκας του. Σαν τον φόβο, η θλίψη είναι μια κοινή ανθρώπινη αντίδραση με ψυχολογικές και σωματικές προεκτάσεις. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια επώδυνη εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει πραγματικά το μυαλό και το σώμα.


ADVERTISEMENT

“Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις πως η θλίψη θα επηρεάσει την υγεία σου είναι να κατανοήσεις τι περιλαμβάνει: Το πρώτο ότι είναι μια πηγή μεγάλου άγχους και το δεύτερο, ότι είναι η απώλεια μιας στενής σχέσης,” λέει η M. Katherine Shear, MD, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Columbia και διευθύντρια του Center for Complicated Grief.

“Οι στενές σχέσεις βοηθούν να ρυθμίζεται η καθημερινή ψυχολογική και σωματική λειτουργία,” εξηγεί η Dr. Shear. “Η απώλεια τους…συνήθως αφήνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι και ότι έχουν χάσει τον έλεγχο”.

Θλίψη και εξάντληση
Ένα από τα πιο συνήθη πρώιμα συμπτώματα της θλίψης είναι η υπερβολική κούραση που καθιστά δύσκολα ακόμα και πράγματα ρουτίνας. «Δεν είχα ιδέα ότι η θλίψη θα ήταν σωματικά εξαντλητική», λέει η Άννα Γουίνστον-Donaldson, της οποίας ο 12-χρόνος γιος της ο Jack πνίγηκε το 2011. “Αισθανόμουν το σώμα μου εύθραυστο και κουρασμένο”. Στο βιβλίο Surviving Grief … and Learning to Live Again, η ψυχολόγος Catherine Μ.Sanders, PhD, γράφει ότι αυτοί που πενθούν μπορεί να “νιώθουντόση αδυναμία που πραγματικά να αισθανόνται σαν να έχουν γρίπη … η εν λόγω αδυναμία τους φοβίζει και τους μπερδεύει “.


ADVERTISEMENT

Δυσκολία στο να σκεφτείς καθαρά
Οι γνωστικές επιπτώσεις της θλίψης “μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της καθαρής σκέψης, τη λήψη αποφάσεων και τη ικανότητα λύσης των προβλημάτων,” η Shear λέει. Μελέτες έχουν συσχετίσει το πένθος με την κακή απόδοση της μνήμης και τη δυσκολία στη συγκέντρωση.

Η αίσθηση της μοναξιάς
Η θλίψη συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Οι επίμονες σκέψεις σχετικά με την απώλεια κάποιου “μπορεί να είναι εξουθενωτικές και να κάνουν το άτομο να αισθάνεται σαν να μην είναι συνδεδεμένο με τον κόσμο ή με τους γύρω του,” λέει η σύμβουλος τραυματικής θλίψης, Joanne Cacciatore, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Arizona. Οι άνθρωποι με παρατεταμένη διαταραχή θλίψης, επίσης γνωστή ως περίπλοκη θλίψη, μπορεί να εμφανίσουν “συχνές επίμονες σκέψεις για το ατόμο που πέθανε, μια αίσθηση δυσπιστίας και δυσκολίας στο να αισθάνονται συνδεδεμένοι με τους άλλους ανθρώπους … και μια σειρά από δυσκολίες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του συναισθήματος,” λέει η Shear .

Κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών
Σύμφωνα με την Mental Health America, η παρατεταμένη θλίψη μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άγχους και κατάθλιψης. Η έρευνα έδειξε ότι περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων που χάνουν τον/την σύζυγο τους βιώνουν κλινική κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Το πένθος έχει συσχετισθεί με την κατάχρηση ουσιών και η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy εντόπισε μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων με το αλκοόλ στους πενθούντες άνδρες.

Υγεία της καρδιάς και ανοσία
Η συναισθηματική επίδραση της θλίψης συχνά περιγράφεται ως «στενοχώρια» ή «σπαραγμός», αλλά η απελευθέρωση των ορμονών του στρες που σχετίζονται με τη θλίψη μπορεί να προκαλέσει πραγματικά καρδιολογικά προβλήματα.

“Ξέρουμε αρκετά πράγματα για το πώς το στρες επηρεάζει το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή ότι ενεργοποιεί και τα δύο, ενώ σε επιρρεπείς ανθρώπους αυτό οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου,” λέει η Shear . “Το οξύ στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει  κάτι που ονομάζεται καρδιομυοπάθεια, η οποία είναι μια οξεία μορφή καρδιακής ασθένειας”.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες οξείας καρδιακής προσβολής αυξάνουν κατά 21 φορές μέσα σε 24 ώρες από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, πριν μειωθούν σταθερά μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε μια άλλη μελέτη, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που θρηνούν είναι πιο πιθανό να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ν’ανάπτυξουν λοιμώξεις.

Αντιμετώπιση και θεραπεία
Ενώ οι πιθανές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με το πένθος αποτελούν μια σοβαρή ανησυχία, η Shear τονίζει ότι η ίδια η θλίψη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια. «Η θλίψη είναι μια φυσική αντίδραση στην απώλεια και όταν χάνουμε κάποιον που αγαπάμε, η απώλεια είναι μόνιμη και δυνατή και η θλίψη είναι επίσης μόνιμη” λέει. “Κανείς δεν ξεπερνά πραγματικά μια σημαντική απώλεια. Οι σύμβουλοι της θλίψης συχνά μιλούν για θετικό αποτέλεσμα ως την εξεύρεση της «νέας φυσιολογικής κατάστασης».

” Η Δρ Cacciatore τονίζει τη σημασία της φροντίδας του εαυτού. “Ένα άτομο πρέπει να φροντίσει καλά τον εαυτό του και τη θλίψη του”, λέει. “Μερικές φορές το να θυμάσαι πράγματα τόσο απλά όσο το να φας σωστά και να πιεις νερό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σου. Ακόμη και 20 λεπτά έξω στον ήλιο μπορούν να βοηθήσουν” λέει και συνεχίζει.

“Ένας ειδικός σε θέματα πένθους, είτε είναι ψυχολόγος είτε σύμβουλος, μπορεί να βοηθήσει το άτομο που πενθεί να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά και σωματικά του, συμπτώματα. Ο ειδικός παρέχει στους ανθρώπους, ένα ασφαλές μέρος ώστε να νιώσουν τη θλίψη τους και να θυμούνται τους νεκρούς τους, χωρίς να υπάρχουν εκεί , άλλοι που τους πιέζουν να είναι καλά!“.

Ένας από τους τρόπους που η Whiston-Donaldso, 44 ετών, τα βγάζει πέρα με τη συνεχή θλίψη της είναι με το να γράφει γι’ αυτή στο blog της. «Η μέθοδος μου για να την αντιμετωπίσω είναι το γράψιμο, αφήνοντας έτσι τον εαυτό μου να αισθάνεται σε βάθος και έχοντας την αίσθηση ότι είμαι σ’ επαφή με άλλους ανθρώπους που πονάνε όπως εγώ», δηλώνει.

Η Shear συμφωνεί ότι η επαφή και η συνομιλία με άλλους είναι το κλειδί για την επαναφορά σε αυτή τη νέα φυσιολογική κατάσταση, μετά από μια απώλεια. “Όταν είσαι μόνος ή μόνη, δεν θλίβεσαι καλά. Μέρος της φυσικής διαδικασίας προσαρμογής στη νέα σου ζωή μετά το θάνατο του αγαπημένου σου προσώπου, είναι και η την επανασύνδεση με τους άλλους γύρω σου!”

Πηγή: http://www.everydayhealth.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ