Το διαδικτυακό σεξ θεωρείται απιστία;

0

Η διαδικτυακή ερωτική δραστηριότητα έχει διάφορες μορφές όπως το να γίνεται ανταλλαγή σεξουαλικών ιδεών ή μηνυμάτων μεταξύ των συνομιλητών μέσω ίντερνετ και με σκοπό να πραγματοποιηθεί σεξουαλική συνεύρεση είτε online είτε offline.

Οι άνθρωποι θεωρούν τις διαδικτυακές ερωτικές επαφές, αληθινές όσο βιώνουν τα ίδια ψυχολογικά στάδια με μία σχέση εκτός διαδικτύου και αντίστοιχα, το cyber sex είναι κι αυτό μια μορφή συνουσίας. Περιλαμβάνει κλασσικές εμπειρίες ερωτικής συνεύρεσης όπως είναι ο αυνανισμός, η απόλαυση, η ανταλλαγή προστυχόλογων και ο οργασμός. Πράγματι οι άνθρωποι θεωρούν το cybersex πολύ κοντά στη πραγματικότητα αλλά λίγοι το θεωρούν ηθικά πραγματικό, τουλάχιστον όχι τόσο πραγματικό όσο το σεξ στις σχέσεις εκτός ίντερνετ.

Μία έρευνα κατέδειξε ότι το 60% των ανθρώπων που κάνουν cyber sex δεν το θεωρούν απιστία και αρκετοί πιστεύουν ότι είναι σαν την πορνογραφία, δηλαδή μία προέκταση της φαντασίας, που τους εμποδίζει να συνευρεθούν με άλλους με φυσικό τρόπο. Ένας 41χρονος παντρεμένος που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι «Τη γυναίκα μου δεν τη νοιάζει αν έχω ερωτικές σχέσεις μέσω ίντερνετ διότι δεν είναι αληθινές. Σίγουρα όμως θα θύμωνε αν έβγαινα με κάποια από αυτές τις κοπέλες και πηγαίναμε για ποτό».

Κάποιοι άνθρωποι λοιπόν, θεωρούν το cybersex έναν τρόπο να μην απιστούν αλλά και να προσθέτουν λίγο «αλάτι» στις υπάρχουσες ερωτικές τους σχέσεις. Πιστεύουν δε, πως αν δεν γνωρίζουν το όνομα εκείνου με τον οποίο κάνουν διαδικτυακό σεξ και δεν δεί ποτέ ο ένας το πρόσωπο του άλλου, η σχέση τους δεν θεωρείται αληθινή από την ηθική της πλευρά. Αντιθέτως πιστεύουν πως είναι ίδιο με το να διαβάζεις ένα ερωτικό μυθιστόρημα, ένας τρόπος να ικανοποιήσεις τις φαντασιώσεις σου σε ασφαλή πλαίσια.

Άλλοι άνθρωποι παραδέχονται ότι το διαδικτυακό σεξ χωρίς να το γνωρίζει ο σύντροφος, είναι ίδιο με την απιστία ακριβώς επειδή αποκρύπτεται η αλήθεια όμως το θεωρούν και εκείνοι, ένα είδος «θετικής» απιστίας. Ότι δηλαδή αν κάνεις διαδικτυακό σεξ με κάποιον απατάς το σύντροφό σου αλλά όχι σε σημείο να διαλύσεις τη σχέση ή τον γάμο σου γι΄ αυτό. Κάτω από ορισμένες συνθήκες το διαδικτυακό σεξ μπορεί να το συστήσουν μέχρι και σεξολόγοι για να βοηθήσουν να εκτονωθεί ένα άτομο που περνάει δύσκολες στιγμές στη ζωή του. Όταν δηλαδή οι άνθρωποι νιώθουν παγιδευμένοι από τις υπάρχουσες συνθήκες της ζωής τους, αλλά δεν θέλουν να τα καταστρέψουν όλα, το διαδικτυακό σεξ μπορεί να τους προσφέρει έναν παράλληλο κόσμο όπου τα πράγματα είναι καλύτερα. Ζώντας στον κόσμο του διαδικτυακού σεξ μπορεί να τους βοηθήσει να ζήσουν στον πραγματικό εκτός ίντερνετ ωστόσο αυτού του είδους η «διπλή» ζωή, δεν είναι εύκολη και ενέχει κινδύνους όταν οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τα όρια κάθε κόσμου χωριστά.

Κι ενώ όσοι έχουν online ερωτικές σχέσεις, τείνουν να μειώνουν τη προβληματική τους φύση, οι σύντροφοι ή οι σύζυγοί τους στη πραγματική ζωή, θεωρούν ότι οι διαδικτυακές σχέσεις δεν έχουν καμία διαφορά από τις σχέσεις εκτός διαδικτύου. Η απουσία φυσικής και προσωπικής επαφής δεν μειώνει την αίσθηση παραβίασης των δεσμών πίστης ενός ζευγαριού. Το γεγονός ότι οι περισσότερες σχέσεις αυτού του είδους, αποκρύπτονται από τον/τη σύζυγο, είναι ενδεικτικό της ζημιάς που προκαλείται στη σχέση. Η αντίδραση της Μελίνας, είναι χαρακτηριστική «Καθώς περνούσα για να πάω στη κουζίνα, έπαθα σοκ όταν έπεσε το βλέμμα μου στην οθόνη του υπολογιστή όπου ο Γιάννης μιλούσε με μια κοπέλα και της έλεγε ότι ήθελε να τη ρίξει στο κρεβάτι και να της κάνει άγριο σεξ. Πληγώθηκα πάρα πολύ και υποσχέθηκε πως δεν θα το ξανακάνει αλλιώς θα έφευγα από το σπίτι». Παρόμοια συμπεριφορά καταδεικνύει και το μήνυμα μιας ανώνυμης αναγνώστριας «Πρόσφατα βρήκα ένα ερωτικό email από τον άντρα μου προς μια γυναίκα. Ξέρω ότι δεν έχουν συναντηθεί αλλά ένιωσα τρομερά προδομένη» μας λέει.

Οι πλευρές μιας online συνεύρεσης δεν διαφέρουν από μια offline συνεύρεση. Ο χρόνος που αφιερώνεται στη διαδικτυακή σχέση, αντλείται από τον χρόνο της πραγματικής σχέσης, η επιθυμία να πραγματώσει κανείς την online σχέση είναι έντονη όπως και στη φυσική σχέση ενώ ο βαθμός οικειότητας στις διαδικτυακές σχέσεις είναι μεγάλος.

Ένας τρόπος για να μειώσετε το «βάρος» αυτών των δυσκολιών, είναι να αποστασιοποιήσετε τη διαδικτυακή σχέση από την πραγματική. Για παράδειγμα, μπορείτε να θέσετε όρια στη διαδικτυακή σας σχέση. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν να μην αναπτύξουν μια πιο βαθιά σχέση με τον online συνομιλητή τους ή αν κάποιος κάνει διαδικτυακό σεξ να το πεί στον άλλον. «Το συζήτησα με τον φίλο μου και είπαμε πως το διαδικτυακό σεξ είναι σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο και να αυνανίζεσαι. Το ρίσκο είναι αν το κάνεις περισσότερες από μία φορές με το ίδιο άτομο μπορεί να δεθείς μαζί του» λέει η Μαρίζα. Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, διότι τα διαδικτυακά όρια των σχέσεων είναι λιγότερο ευέλικτα.

Γενικότερα οι διαδικτυακές σχέσεις, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν και να βάλουν τους εμπλεκόμενους σε λιγότερο ευάλωτη θέση, καθώς οι πιθανότητες να σε πιάσουν ή να πληγώσεις και να πληγωθείς, θεωρούνται μειωμένες. Επίσης, θεωρείται ότι έχουν μικρότερο βαθμό προδοσίας καθώς περιλαμβάνουν περισσότερα φανταστικά στοιχεία ενώ η πιθανότητα να παραμελεί κανείς τον/την σύντροφό του λόγω του διαδικτυακού σεξ είναι από μικρή έως ανύπαρκτη. Η ιδιωτική φύση αυτών των σχέσεων μπορεί να τις κάνει λιγότερο επώδυνες για τον/τη σύντροφο που «προδίδεται». Επιπλέον, όταν οι διαδικτυακές σχέσεις αποκαλύπτονται στον/στη σύντροφο-κάτι που συμβαίνει λιγότερο συχνά απ’ ότι στις offline παράλληλες σχέσεις-δεν θεωρείται απιστία ή τουλάχιστον αν θεωρείται, η σχέση δεν χαλάει.

Παρ’ όλα αυτά, εφόσον οι online σχέσεις είναι ψυχολογικά αληθινές, συνήθως προκαλούν πραγματική ζημιά στις πρωταρχικές ρομαντικές σχέσεις εκτός διαδικτύου. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι είναι πιθανό να ενοχληθούν τόσο όσο θα ενοχλούνταν αν ανακάλυπταν μία εξωσυζυγική σχέση στην αληθινή ζωή. Εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν τις online σχέσεις φανταστικές, τέτοιου είδους σχέσεις μπορούν να είναι συναισθηματικά καταστροφικές και να πληγώσουν και τους δύο.

Πηγή: psychologytoday.com