fbpx

Πότε είναι κατάλληλη στιγμή να λήξεις ένα γάμο; Τί είναι αυτό που σε κάνει να πείς “ως εδώ”;

| 21 Ιανουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Γεια σας. Υπάρχει κατάλληλη στιγμή να λήξεις έναν γάμο όταν μάλιστα έχεις δύο παιδιά;; Τι είναι αυτό που λες ως εδώ;; Τα μούτρα, τα νεύρα, τα μικρά ψεματάκια (για να μην γκρινιάξεις), τα “καντήλια”, η οργή κι οι φωνές και προς τα παιδιά ή η απόπειρα να σηκώσει χέρι;; Όταν ένας άντρας που βοηθάει μες το σπίτι πολύ και όλοι τον θαυμάζουν γιαυτό, δείχνει ωραία εικόνα οικογενείας προς τα έξω ενώ στην πραγματικότητα τις 5 μέρες έχει νεύρα και κούραση και τις δύο γελάει, ενώ στο παρελθόν ήταν άψογος κι ελπίζεις να γίνει πάλι έτσι και κάποιες μέρες μες στο μήνα το πετυχαίνει, αλλά μετά πάει να σηκώσει χέρι στη γυναίκα του- σε σένα- μπροστά στα παιδιά..τι κάνεις;; Δίνεις συγχώρεση;; Λες, θα του περάσει;;”.

Απαντάει η  Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ κυρία Στέλλα Καραπά


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Το κυρίαρχο ερώτημά σου αναφέρεται στην ύπαρξη της ‘κατάλληλης’ στιγμής, το timing που είναι σημαντικό για την επιλογή της καλύτερης απόφασης, εν προκειμένω στη λύση ενός γάμου. Όπως κατάλαβα από τα υπόλοιπα λεγόμενά σου, ο σύζυγός σου είναι φαινομενικά ένας καλός οικογενειάρχης ενώ στην καθημερινότητά σας φαίνεται να έχετε έντονες προστριβές και συγκρούσεις, που μάλιστα ενέχουν μεγάλη ένταση. Επίσης, αναφέρεσαι στο ότι ο ίδιος έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου καθώς μόλις λίγες μέρες το μήνα θυμίζουν πια τον ‘παλιό καλό’ αυτό του αλλά και στο ότι προφανώς κατά την διάρκεια μίας σύγκρουσής σας έκανε κίνηση να χειροδικήσει ενώ τα παιδιά ήταν παρόντα.

Δείτε σχετικά: Ο γάμος μου περνάει κρίση. Υπάρχει τρόπος να τον σώσω;


ADVERTISEMENT

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, κατά την άποψή μου το ενδεχόμενο της διάλυσης ενός γάμου, όταν μάλιστα υπάρχουν και δύο παιδιά, πρέπει πλέον να εξετάζεται ως πιο πιθανό όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα περιθώρια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό στο πέρασμα του χρόνου να αλλάζουμε συνειδητά ή όχι, ενώ είναι ακόμη πιο δύσκολο να μείνουμε ανεπηρέαστοι μπροστά στις δυσκολίες της καθημερινότητας αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο ανασφάλειας που υπάρχει. Μάλιστα, αυτή η ανασφάλεια αλλά και οι ανησυχίες διογκώνονται όταν υπάρχουν δύο παιδιά, με αποτέλεσμα να απορροφούμαστε από αυτό, χωρίς να συνειδητοποιούμε πώς φερόμαστε ως σύζυγοι και σύντροφοι.

Κεντρικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να αναλογιστείς είναι η επικοινωνία που έχετε μεταξύ σας, η ερωτική αλλά και προσωπική σας σχέση, καθώς από όσο καταλαβαίνω στις τυπικές του υποχρεώσεις είναι σωστός. Έπειτα, άλλη μία παράμετρος που θα έπρεπε να λάβεις υπόψη είναι κατά πόσο και οι δύο επιθυμείτε να ξαναφέρετε τη σχέση και το γάμο σας στις σωστές ράγες, ώστε να είστε ικανοποιημένοι τόσο εσείς ως άτομα αλλά και για να μεγαλώνουν τα παιδιά σας σε ένα ήρεμο, υγιές και ισορροπημένο περιβάλλον. Κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο αρχικά θα ήταν να κάνετε μία ήρεμη και χωρίς ένταση κουβέντα με το σύζυγο, ώστε να εκφράσετε ο ένας στον άλλο τις απόψεις του σχετικά με το ποια θετικά σημεία της σχέσης σας πρέπει να διατηρηθούν και ποια είναι εκείνα τα λάθη που αμφότεροι κάνετε προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητά σας. Έπειτα, πολύ συχνά και σχεδόν αυτόματα όλοι οι άνθρωποι εστιάζουμε στις αλλαγές και συμπεριφορές των άλλων και όχι τόσο στην δική μας συμπεριφορά και τον τρόπο που εμείς έχουμε αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Θα συνιστούσα λοιπόν να πραγματοποιήσετε και την δική σας ενδοσκόπηση ώστε να διαπιστώσετε πού βρίσκεται το δικό σας μερίδιο ευθύνης και πώς εσείς με τον τρόπο σας επηρεάζετε την εξέλιξη του γάμου σας.

Τέλος, όποιο και αν είναι το πρόβλημα δεν πρόκειται να ‘περάσει’ χωρίς να επέμβουμε σε αυτό, άλλωστε η ίδια εξίσωση θα μας δίνει το ίδιο πάντα αποτέλεσμα εάν δεν αλλάξουμε κάποια από τις μεταβλητές. Στην δική σας περίπτωση πρέπει λοιπόν να κοιτάξετε πώς ο καθένας ξεχωριστά αλλά και πώς η αλληλεπίδρασή σας επηρεάζει το γάμο και τη συμβίωσή σας, ώστε να μπορέσετε να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικά με την βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα ζευγαριών και σχέσεων.

Με εκτίμηση,

Στέλλα Καραπά
Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ
Εξειδικευμένη στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογική και Δικαστική Ψυχολογία
Μητροπόλεως 26, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2313 006461
Κινητό: 6948 303940
Web: www.stellakarapa.gr
Email: stellakarapa@gmail.com
Facebook: Στέλλα Καραπά-Ψυχολόγος 

Μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ