Στους γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια: Σημασία δεν έχει πόσο χρόνο περνάτε με το παιδί, αλλά πώς τον περνάτε!

0

Το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούω από χωρισμένους γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια, είναι ότι είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι, και νιώθουν αδικημένοι για το χρόνο που τους δόθηκε με τα παιδιά τους.

Υποστηρίζουν ότι, αν το νομικό σύστημα διαιρέσει το χρόνο που περνάνε με τα παιδιά τους, τόσο με τους ίδιους, όσο και με τον/την πρώην σύζυγό τους, η ζυγαριά γέρνει προς την άλλη κατεύθυνση. Οι χωρισμένοι γονείς θεωρούν ότι αδικήθηκαν κατάφωρα από το νομικό σύστημα και, δυστυχώς, δεν έχουν κανέναν τρόπο να αλλάξουν το αποτέλεσμα, αφήνοντάς τους χωρίς άλλη επιλογή, παρά να αποδεχτούν αυτό που υπέγραψαν.

Αν νιώθεις και εσύ έτσι, θα σε βοηθήσω να δεις την κατάστασή σου από μια πιο ανακουφιστική και θετική γωνία.

Όπως γνωρίζεις, πολλά πράγματα στη ζωή μας είναι έξω από τον έλεγχό μας – συμπεριλαμβανομένου του καιρού, της ασφάλειας εργασίας, του κόστους ζωής, ακόμα και αυτά που οι άνθρωποι σκέφτονται και λένε για μας. Ωστόσο, το να έλεγχεις κάποιον ή κάτι είναι όχι μόνο αδύνατο, αλλά και ανθυγιεινό.

Ως χωρισμένος γονιός, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να μάθεις πώς να αποδεχτείς πολλές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως η προσαρμογή σε μια νέα ζωή για τον εαυτό σου και έναν νέο τρόπο να είσαι γονιός. Αυτό περιλαμβάνει την κατανομή του χρόνου των παιδιών σου με τον/την πρώην σύζυγό σου και ενδεχομένως και τον/την σύντροφό της/του. Δεν χρειάζεται να σου αρέσει. Μπορείς, βέβαια, να ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια με τα παιδιά σου και να παραπονιέσαι για την όλη κατάσταση.

Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα – το μόνο που θα κάνει είναι να αλλάξει εσένα! Δεν λέω ότι δεν έχεις το δικαίωμα να νιώθεις θυμωμένος/η ή απογοητευμένος/η. Η ιστορία σου είναι πολύ αληθινή, πόσο μάλλον για εσένα που την βιώνεις. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να κατανοήσεις την κακή σου κατάσταση είναι να ΑΛΛΑΞΕΙΣ τον τρόπο με τον οποίο την χειρίζεσαι! Ο στόχος είναι να σταματήσεις να σπαταλάς σάλιο και ενέργεια για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις ή να ελέγξεις και να αρχίσεις να εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτά που μπορείς. Ξέρω ότι ακούγεται κλισέ, αλλά έτσι είναι.

Είτε είσαι χωρισμένος/η είτε όχι, ο «χρόνος» που κάθε γονέας έχει με τα παιδιά του είναι πολύτιμος. Ακόμη και στα «καλύτερα» οικογενειακά σενάρια, όπου και οι δύο γονείς είναι ευτυχισμένοι, αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλον, τα παιδιά μεγαλώνουν και θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή. Ως εκ τούτου, ο χρόνος σου μαζί τους είναι και πάλι περιορισμένος!

Έχω τρία ενήλικα παιδιά και είμαι τυχερή αν τα δω στις γιορτές ή μια μέρα το μήνα, λόγω των πολυάσχολων προσωπικών και εργασιακών ωραρίων! Κανείς δεν έχει το χρόνο για συναντήσεις. Ή αν τον έχει, συνήθως δεν έχει την ενέργεια.

Όπως και εσύ, αγαπώ πάρα πολύ τα παιδιά μου και στεναχωριέμαι όταν δεν τα βλέπω συχνά. Όπως και εσύ, έτσι και εγώ θέλω να βρίσκουν περισσότερο χρόνο για μένα μέσα στα πολυάσχολα προγράμματά τους – αλλά αυτό δεν είναι πάντα ρεαλιστικό. Μην ξεχνάς ότι ο χρόνος των παιδιών σου πρέπει επίσης να διαμοιραστεί και με τον άλλο γονέα, τους παππούδες, τους φίλους και πολλές σχολικές υποχρεώσεις.

Έτσι, αντί να σπαταλάς ενέργεια να στενοχωριέσαι και να απογοητεύεσαι επειδή νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον χρόνο που περνάς με τα παιδιά σου, διοχέτευσε την ενέργειά σου στην ποιότητα του χρόνου που έχεις μαζί τους, για να δημιουργήσεις τις πιο αξέχαστες, διασκεδαστικές και θετικές εμπειρίες.

Αυτό δεν θα κάνει μόνο την ώρα μαζί τους ιδιαίτερη, αλλά αξέχαστη και πολύ πιο συναρπαστική. Η εστίαση στις καλές στιγμές θα σε απελευθερώσει από το περιττό άγχος και τα επιβλαβή συναισθήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της σχέσης σου με τα παιδιά.

Αυτή είναι η συμβουλή μου η για το πώς να μετατρέψεις την απογοήτευση σου σε ευγνωμοσύνη.

Ξάπλωσε, κλείσε τα μάτια και ταξίδεψε τον εαυτό σου πίσω, όταν ήσουν παιδί στα οικογενειακά τραπέζια με την οικογένειά σου. Την μητέρα σου που σε ανάγκαζε να φας όλα τα λαχανικά που μισείς. Δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι. Αν και έκανε ό,τι ήταν καλύτερο για σένα, δεν ήταν πολύ διασκεδαστική ή συναρπαστική όλη η εμπειρία – έτσι; Τώρα, θυμήσου τη μητέρα σου να σε ρωτάει, εάν έφαγες όλο σου το φαγητό, για να σε επιβραβεύσει με ένα παγωτό! Αυτό δεν σε έκανε ευτυχισμένο και αισιόδοξο, ώστε να υπομείνεις όλα αυτά τα βαρετά λαχανικά, επειδή ήξερες ότι σύντομα θα είσαι χαρούμενος τρώγοντας παγωτό;

Τώρα άνοιξε τα μάτια σου και συνειδητοποίησε ότι, αν και έχεις περιορισμένο χρόνο με τα παιδιά σου και νιώθεις ότι περνάει μία αιωνιότητα μέχρι να τα ξαναδείς στην επόμενη επίσκεψη, τα παιδιά σου σε βλέπουν σαν την στιγμή του ΠΑΓΩΤΟΥ τους! Θα είναι ενθουσιασμένα που θα σε δουν και θα μπορείς να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί τους, αντί να είσαι απλώς ο «ποσοτικός» γονέας, του οποίου ο ρόλος είναι να ελέγχει τις καθημερινές «βαρετές» δραστηριότητες.

Καταλήγοντας, μπορεί να μην είσαι σε θέση να ελέγξεις – ή ακόμα και να καταλάβεις – γιατί έχεις λιγότερο χρόνο με τα παιδιά σου λόγω του διαζυγίου – έχεις, όμως, τον έλεγχο του τρόπου, με τον οποίο μπορείς να περάσεις το χρόνο σου μαζί τους. Έτσι, ξεκίνα να βλέπεις τον εαυτό σου ως τον συναρπαστικό, διασκεδαστικό, ποιοτικό γονέα «παγωτού», που τα παιδιά σου δεν βλέπουν την ώρα να απολαύσουν και να δημιουργήσουν νέες αξέχαστες εμπειρίες.

Θυμήσου: Τα παιδιά σου δεν θα θυμούνται πόσες μέρες και ώρες ξόδεψες μαζί τους, θα θυμούνται μόνο τη διασκέδαση, τις συναρπαστικές και αξέχαστες στιγμές που μοιραστήκατε μαζί! 

Η ζωή δεν είναι παρά οι στιγμές ανάμεσα στην καθημερινή ρουτίνα. Και, όταν τα παιδιά σου μεγαλώσουν, θα θυμούνται και θα μοιράζονται μαζί σου αυτές τις αξέχαστες εμπειρίες που φτιάξατε μαζί. Ακόμη και όταν εσύ θα έχεις ξεχάσει κάποιες από αυτές, σε διαβεβαιώνω, εκείνα θα τις θυμούνται.

Χρησιμοποίησε το χρόνο προς όφελός σου και δεν θα χάσεις!

Πηγή: divorcedmoms.com