fbpx

Στόχοι της νέας χρονιάς για να γίνουμε καλύτεροι γονείς

| 31 Δεκεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Η γονεϊκότητα-και ειδικά η μονογονεϊκότητα- είναι μια δουλειά που δεν έχει διακοπές, γιορτές και αργίες. Ειδικά τα Χριστούγεννα εκεί που όλοι διασκεδάζουν, μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος/η με ξεσπάσματα του παιδιού, κλάματα από το πουθενά, εμμονές και επίδειξη υπεροχής από το παιδί ή τον άλλο γονιό. Αν τα παραδέχεσαι όλα αυτά, σημαίνει πως είσαι έτοιμος/η να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις και σε ενδιαφέρει να φτιάξεις μια καλύτερη ζωή για σένα και το παιδί σου.

Η δουλειά σου ως μονογονέας και γενικότερα ως γονιός, είναι να παρέχεις στο παιδί, τα εργαλεία και τις ευκαιρίες να πετύχει. Το τι κάνει το παιδί με αυτές τις ευκαιρίες και τα εργαλεία, δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις. Μπορείς όμως τη νέα χρονιά που έρχεται να εφαρμόσεις ορισμένες ή όλες τις παρακάτω συμβουλές και να δείς τη διαφορά!


ADVERTISEMENT

Έλεγξε αυτά που μπορείς: Τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις σου
Μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να γίνονται μεγαλύτερα από εσένα, καταλήγοντας με σκληρές τιμωρίες της στιγμής. Είναι καλύτερο να δείχνεις τις συνεπειες στο παιδί με ήρεμο και κυρίως με σταθερό τρόπο, όχι δηλαδή να το φέρεις προ των ευθυνών του μια φορά και τέλος αλλά κάθε φορά που κάνει κάτι συγκεκριμένο. Μην ξεχνάς να μένεις σταθερός/ή στις απαντήσεις σου ή στον τρόπο που αντιδράς. Η αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις κάτι τέτοιες στιγμές, είναι αυτή που θα σε κάνει να παραμένεις ήρεμος/η ακόμα κι αν γύρω σου «καίγεται» το σύμπαν. Επίσης έλεγξε τι λες αλλά και πώς το λες, για τον άλλο γονιό. Ό,τι κι αν έγινε μεταξύ σας, η εικόνα που έχει το παιδί μέσα από εσένα για τον πατέρα ή τη μητέρα του, είναι σημαντική.

Η καλύτερη απάντηση της στιγμής είναι η φυγή
Πολλοί γονείς τη στιγμή που γίνεται ένας τσακωμός ή που το παιδί δεν ακούει και κάνει τα δικά του, γίνονται έξαλλοι φωνάζουν ή χτυπιούνται. Η τεχνική που αρκετοί ειδικοί συνιστούν, είναι η απομάκρυνση. Αυτό δεν σημαίνει υποχώρηση ή αδυναμία αλλά ότι αποφεύγεις να τσακωθείς και η στάση σου αυτή, προσμετράται θετικά από το παιδί. Παίρνοντας λίγο χρόνο να ηρεμήσεις αυξάνεις τις πιθανότητες να έχεις αργότερα μια πιο ήρεμη και παραγωγική συζήτηση με το παιδί και εκείνο με τη σειρά του μεγαλώνοντας να μάθει να λύνει τις διαφορές του με τον ίδιο τρόπο.

Αντιμετώπισε μια συμπεριφορά τη φορά
Συνήθως οι γονείς εστιάζουμε την ίδια χρονική στιγμή  σε πολλές συμπεριφορές του παιδιού κι αυτό είναι κατανοητό. Η ανυπακοή στο σχολείο, οι κακοί βαθμοί, οι δουλειές που δεν κάνει στο σπίτι, τα ξεσπάσματά του είναι όλοι απτοί λόγοι πάνω στους οποίους μπορεί να πατήσει ο γονιός για να διδάξει στο παιδί πώς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του εγκαίρως. Η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού όμως δεν έρχεται αμέσως και δεν έρχεται όταν κάνεις παρατήρηση για όλα με τη μία κι αυτό είναι λογικό. Όταν θες π.χ. να καλυτερέψει η ζωή σου, δεν  βελτιώνονται όλοι οι τομείς ταυτόχρονα. Πώς περιμένεις λοιπόν να γίνει κάτι τέτοιο με το παιδί; Καλό θα ήταν να κατεβάσεις ταχύτητα και κάθε φορά να εστιάζεις μεμονωμένα σε μια συμπεριφορά του παιδιού. Αυτή η στάση θα δώσει την ευκαιρία σε σένα και στο παιδί να είστε ξεκάθαροι στις προσδοκίες και στα όριά σας.


ADVERTISEMENT

Υιοθέτησε τη συμπεριφορά που θες να δείς
Το να υιοθετήσεις τη συμπεριφορά που θες να δείς στο παιδί, είναι ένας πολύ ισχυρός τρόπος επιροής. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά βλέπουν περισσότερο όσα κάνουμε παρά ακούν τα όσα λέμε. Ακόμη κι αν δεν φαίνεται να επηρεάζεις το παιδί σε όλες τις επιλογές του, θυμήσου ότι αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Αν εφαρμόζεις μια συνεχή και σταθερή μέθοδο εκπαίδευσης του παιδιού και του μαθαίνεις τα όρια τις προσδοκίες και τις συνέπειες των πράξεών του, τότε το βοηθάς να λύνει τα προβλήματά του με μεγαλύτερη επιτυχία. Θυμήσου ότι η δουλειά σου σαν γονιός είναι να παρέχεις στο παιδί ευκαιρίες και εργαλεία. Το τι θα κάνει το παιδί με αυτά, είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Μην προσωποποιείς τη συμπεριφορά του παιδιού
Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας κλιμακόμενης κατάστασης, μπορεί να μην έχεις την ικανότητα να δεις ξεκάθαρα όλες τις πλευρές.  Είναι εύκολο να προσωποποιείς τη συμπεριφορά του παιδιού και κάτι που βοηθάει να μην το κάνεις, είναι να φανταστείς ότι είσαι έξω από τη κατάσταση. Αν π.χ. το παιδί σου ήταν παιδί ενός γείτονα ή φίλου, πώς θα αντιδρούσες;  Το πιο πιθανόν είναι να το αφήσεις να περάσει και να σκεφτείς πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά οφείλεται στο ότι το παιδί έχει κακή διάθεση ή μέρα και όχι κακό χαρακτήρα.

Βάλε στόχο το «αρκετά καλό» και όχι το τέλειο!
Συχνά παρατηρούμε τις συμπεριφορές των άλλων γονιών και τις συγκρίνουμε με τη δική μας. Πολλές φορές μάλιστα βγαίνουμε χαμένοι από αυτή τη σύγκριση γι΄αυτό μην ενδίδετε στη νοοτροπία του «όχι αρκετά καλού». Κανείς δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τον άλλον και κανείς δεν έχει το τέλειο παιδί ούτε τη τέλεια ζωή. Γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι και δεν είναι εφικτό να τα κάνουμε όλα τέλεια και ταυτόχρονα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μαθαίνεις από τις εμπειρίες σου και να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα αλλιώς την επόμενη φορά. Θυμίσου επίσης ότι και το παιδί σου, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ειδικά σε πολύ μικρή ηλικία δεν έχει τις δυνατότητες και τη στρατηγική να χειριστεί τα συναισθήματά του. Όσο πιο πολύ το θυμάσαι αυτό, τόση μεγαλύτερη κατανόηση θα αποκτήσεις όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τον σύντροφο, τους φίλους, ακόμη και για τον εαυτό σου.

Μην υποτιμάς τη σημασία να φροντίζεις τον εαυτό σου
Η αυτοφροντίδα είναι κάτι που πολλοί γονείς παραβλέπουν μέσα στη καθημερινότητα. Είναι δύσκολο όμως να είσαι αποτελεσματικός όταν είσαι όλη την ώρα εξαντλημένος και πανικόβλητος. Φροντίζοντας τον εαυτό σου μακροπρόθεσμα φροντίζεις καλύτερα το παιδί σου διότι έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις και καλύτερα τις καταστάσεις.

Κάνε υπομονή κι ο παιδικός θα γίνει πιο γαλανός
Η αλλαγή συμπεριφοράς είναι μια διαδικασία όχι μια στιγμή. Όπως οι συμπεριφορές μαθαίνονται και υιοθετούνται με τη πάροδο του χρόνου, το ίδιο ισχύει και όταν αυτές πρέπει να αλλάξουν. Να θυμάσαι πάντα πως η αλλαγή στο παιδί ξεκινάει πάντα από την αλλαγή στο γονιό. Όσο πιο σταθερός και συνεπής είσαι στην αντιμετώπιση της συμπεριφοράς και των επιλογών του παιδιού, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις μια πραγματικά αποτελεσματική αλλαγή στο μέλλον. Να έχεις υπομονή. Η αλλαγή συμβαίνει μόνο όταν επιμένεις σε αυτή.

Σου ευχόμαστε ένα ήρεμο, ευτυχισμένο και γαλήνιο 2015, γεμάτο στόχους, όνειρα και όρεξη για ζωή. Μην ξεχνάς ποτέ ότι σε αυτό το ταξίδι δεν είσαι μόνος!

Καλή χρονιά!

*Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://www.empoweringparents.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ