Σενάρια τρόμου που πλάθουμε για το διαζύγιο

0

Παιδεύετε άδικα τον εαυτό σας με θλιβερά σενάρια περί διαζυγίου;

Μιας και η εποχή είναι γεμάτη τρομακτικές ειδήσεις, σκέφτηκα να σας αφηγηθώ μερικές ιστορίες που έλεγα στον εαυτό μου όταν έπαιρνα διαζύγιο. Η πρώτη ιστοριούλα είναι μια ιστορία καθημερινότητας. Η δεύτερη είναι πιο ιδιάζουσα…

Θα ξεκινήσω λοιπόν με την καθημερινή ιστορία.

Άρχισα να φτιάχνω διάφορες εκδοχές αυτής της ιστορίας, λίγο μετά που χώρισα με τον πρώην σύζυγό μου τον Μάρτιο του 2002.

Οι φοβίες μου ήταν πελώριες! Είχαν εισβάλει σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μου. Φοβόμουν να ζήσω μόνη μου. Φοβόμουν ότι δεν θα ήμουν ικανή να υποστηρίξω τον εαυτό μου. Φοβόμουν ότι πλέον θα έτρωγα μόνο μπαγιάτικα φαγητά. Φοβόμουν ότι θα γίνω χοντρή. Φοβόμουν ότι θα γεράσω. Φοβόμουν ότι θα χάσω τη δουλειά μου. Φοβόμουν σχεδόν τα πάντα.

Υποθέτω πως έχετε μια εικόνα της κατάστασης. Είναι το τι συνήθιζα να κάνω με κάθε έναν από τους φόβους μου που δημιούργησαν την καθημερινή ιστορία.

Αυτή λοιπόν είναι μια εκδοχή της ιστορίας: Φοβάμαι ότι θα παχύνω. Αν παχύνω δεν θα με θέλει κανείς. Αν δεν θα με θέλει κανείς , δεν θα καταφέρω να ξαναπαντρευτώ ποτέ! Αν δεν ξαναπαντρευτώ, τότε θα είμαι μόνη μου για το υπόλοιπο της ζωής μου. Αν είμαι μόνη μου για το υπόλοιπο της ζωής μου, τότε θα ζώ πάντα μόνη. Αν ζω πάντα μόνη, τότε τι θα συμβεί αν χάσω τη δουλειά μου; Αν χάσω τη δουλειά μου, δεν θα μπορώ να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Αν δεν πληρώνω τους λογαριασμούς μου, θα χάσω το σπίτι μου και θα μείνω στο δρόμο. Αν έμενα αναγκαστικά στον δρόμο, δεν θα μπορούσα να επιβιώσω και θα πέθαινα από φριχτό θάνατο.

Έχετε μια ιδέα τώρα από το σενάριο της καθημερινότητάς μου; ‘Ημουν πεπεισμένη ότι αν έστω και ένας από τους φόβους μου γινόταν πραγματικότητα, δεν θα μπορούσα να επιβιώσω για πολύ και θα πέθαινα από φριχτό θάνατο. Παραδέχομαι βέβαια, πως δραματοποιούσα λίγο παραπάνω τις καθημερινές μου ιστορίες, αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στην βαθιά και σκοτεινή πεποίθηση που είχα ότι εφόσον έπαιρνα διαζύγιο θα έπρεπε να τιμωρηθώ και να τιμωρηθώ βαριά.

Αυτά ήταν τα καθημερινά μου σενάρια. Παρακάτω ακολουθεί η “σπέσιαλ” ιστορία τρόμου-διαζυγίου:

Λίγο πριν οριστικοποιηθεί το διαζύγιό μου, κάποιοι φίλοι μου από το σχολείο με κάλεσαν να πάω μαζί τους στην Ισπανία. Παρόλο που χρειαζόμουν απεγνωσμένα διακοπές, έπρεπε να επιμείνουν πολύ μέχρι να με πείσουν τελικά να πάω διακοπές για μια βδομάδα. Βασικά, χρειαζόμουν να με πείσουν γιατί φοβόμουν ότι θα ξόδευα τα λεφτά που είχα αν έχανα τη δουλειά μου (ναι, σε αυτό το σημείο κολλούσα το σύνηθες καθημερινό μου σενάριο).

Καθώς πλησίαζε η μέρα αναχώρησης για Ισπανία, ανυπομονούσα αλλά και ταυτόχρονα ανησυχούσα. Άρχισα να λέω στον εαυτό μου ότι ήμουν ένα άθλιο άτομο εφόσον έπαιρνα διαζύγιο και ότι θα μου άξιζε να πεθάνω. Όσο πιο κοντά έφτανε η μέρα της αναχώρησης , τόσο περισσότερο έπειθα τον εαυτό μου ότι θα πεθάνω σε αεροπορικό δυστύχημα γιατί δεν μου άξιζε να περάσω καλά. Με έκανα να είμαι μες στη μιζέρια και  να καταντήσω ψυχικά ένα ράκος… Όλη η διασκέδαση που προσδοκούσα να έχω στις διακοπές, μετατράπηκε σε βασανιστήριο.

Όπως καταλαβαίνετε η ιστορία τρόμου μου δεν βγήκε αληθινή. Όχι μόνο δεν πέθανα σε αεροπορικό δυστύχημα, αλλά κατάφερα κιόλας να περάσω καλά στην Ισπανία. Στην επιστροφή ήμουν πολύ κουρασμένη για να ανησυχώ αν θα πέσει ή όχι το αεροπλάνο.

Οπότε ποιό το νόημα να σας διηγούμαι αυτές τις ιστορίες; Λοιπόν, αυτό που ανακάλυψα όλα αυτά τα χρόνια είναι πως πάρα πολλοί άνθρωποι που βιώνουν ένα διαζύγιο, βασανίζουν τον εαυτό τους με τις δικές τους ιστορίες τρόμου. Έχω ακούσει ιστορίες τρόμου, ότι δεν θα είναι ποτέ πια ευτυχισμένοι. Έχω ακούσει ιστορίες τρόμου ότι ποτέ δεν θα είναι και πάλι οικονομικά εύποροι. Έχω ακούσει ιστορίες τρόμου για παιδιά που δεν θα αγαπήσουν τους γονείς τους ποτέ ξανά. Έχω ακούσει ιστορίες τρόμου παρόμοιες με τις δικές μου.

Σε περίπτωση που φτιάχνετε κι εσείς τέτοια τρομακτικά σενάρια, θέλω να ξέρετε δύο πράγματα.

Κατά πρώτον, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι επινοούν τέτοιου είδους ιστορίες όταν περνούν τη φάση του διαζυγίου. Κατά δεύτερον, καλό είναι να μιλήσετε σε κάποιον- που δεν θα σας κρίνει- για αυτές τις ιστορίες και να σας βοηθήσει να φτιάξετε μια ιστορία με καλύτερο σενάριο. Μια ιστορία που θα σας εμπνέει και θα σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι με τον εαυτό σας.

Μια λειτουργική εξάσκηση για τη δύσκολη φάση του διαζυγίου:

Προσδιορίστε τα σενάρια τρόμου που έχετε πλάσει με το μυαλό σας. Ποιές είναι οι ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας για το μέλλον; Οτιδήποτε δεν εμπνέει ευτυχία και θετική προσδοκία για το μέλλον θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ιστορία τρόμου.

Σταματήστε να βασανίζετε τον εαυτό σας και αντ’ αυτού αναζητήστε βοήθεια ώστε να ξαναγράψετε την ιστορία σας. Αν είστε έτοιμοι να μετατρέψετε το σενάριό σας σε μια ιστορία με χαρούμενο τέλος, προγραμματίστε μια συνεδρία με κάποιον ειδικό σύμβουλο ψυχολογικής υποστήριξης. Η καθοδήγησή του θα σας βοηθήσει πιο γρήγορα και ολοκληρωτικά να αντιμετωπίσετε το διαζύγιό σας και να ξαναγράψετε την ιστορία σας με χαρούμενο τέλος!

Dr Karen Finn
Πηγή: yourtango.com