fbpx

“Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;”¨: Το κλασσικό ερώτημα στον ψυχολόγο, έχει απάντηση;

| 16 Μαρτίου 2017
ADVERTISEMENT

Είναι ίσως η ερώτηση που κάνουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που επισκέπτονται ένα ψυχολόγο. Υπάρχει απάντηση άραγε; Υπάρχει αλλά δε νομίζω ότι θα διευκολύνει κανένα. Ο λόγος είναι ότι η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο εξαρτάται.

Εξαρτάται από το πόσο έτοιμος και αποφασισμένος είναι ο κάθε άνθρωπος για να κάνει μια αλλαγή στη ζωή του, εξαρτάται από το πόσο καιρό αντιμετωπίζει κάποιος τη συγκεκριμένη δυσκολία. Εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της δυσκολίας που οδήγησε κάποιον να ζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Φυσικά εξαρτάται και από τον ίδιο τον ειδικό που θα επιλέξουμε να είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι της αλλαγής μας.  Υπάρχουν σχολές ψυχοθεραπείας που πιστεύουν ότι η ανάλυση του παρελθόντος θα αποκαλύψει τις ρίζες του προβλήματος και άλλες που εστιάζουν στο παρόν. Υπάρχουν σχολές που θέλουν να πετύχουν δομικές αλλαγές στη προσωπικότητα και στη υπαρξιακή ανάπτυξη του ατόμου και άλλες που θέλουν να γίνουν αλλαγές στη συμπεριφορά.


ADVERTISEMENT

Εξαρτάται από τη σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Σε κάποιες περιπτώσεις η ανάπτυξη στενής σχέσης θεωρείται επιβεβλημένη για την αλλαγή, σε άλλες ο θεραπευτής θα επιδιώξει την ουδετερότητα και σε άλλες η σχέση μπορεί να περιοριστεί σε σχέση δασκάλου και εκπαιδευόμενου.

Εξαρτάται από το τι ταιριάζει τελικά σε μένα. Τι πιστεύω ότι θέλω να πετύχω και πώς πιστεύω ότι θα το πετύχω.

Για να μη σας μπερδεύω σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία σαν μια μετακόμιση. Μια αλλαγή από μια κατάσταση σε μια άλλη. Μετακομίζουμε γιατί κάτι έχει αλλάξει και το παλιό μας σπίτι δεν μας καλύπτει πλέον ή δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε.

Το πρώτο πράγμα που θα μας βοηθήσει σε μια μετακόμιση είναι να ξέρουμε που θέλουμε ή έστω που μπορούμε να πάμε. Να έχουμε ένα στόχο δηλαδή. Αν για κάποιο λόγο αποφασίσουμε να μετακομίσουμε χωρίς να ξέρουμε τη κατεύθυνση μας, απλά θα βρεθούμε με ένα σωρό πράγματα στο δρόμο.


ADVERTISEMENT

Το τι θα μεταφέρουμε από το παλιό μας σπίτι στο καινούργιο εξαρτάται από εμάς, από τα πράγματα που θέλουμε να κρατήσουμε από το παλιό σπίτι και από το πόσα εφόδια έχουμε που θα μας βοηθήσουν σε αυτή τη μετακόμιση (φίλους, χρήματα, χρόνο).

Όταν πηγαίνουμε στο ψυχοθεραπευτή κουβαλάμε μαζί μας μια βαλίτσα με όλα τα πράγματα που μας οδήγησαν στο σήμερα. Κουβαλάμε αναμνήσεις (καλές ή κακές), συμπεριφορές, σκέψεις, σχέσεις… Το τι θα διαλέξουμε να βγάλουμε από αυτή τη βαλίτσα και ο ρυθμός που θα ξεπακετάρουμε εξαρτάται από εμάς και ο ψυχοθεραπευτής οφείλει να το σεβαστεί.

Φανταστείτε στο καινούργιο σας σπίτι μόλις κάποιες μέρες αφού αρχίσει η μετακόμισή σας, να έμπαινε κάποιος και να άρχιζε να ανοίγει κούτες και βαλίτσες χωρίς την άδειά σας. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα λειτουργούσε καλά για την σχέση σας.

Φανταστείτε να θέλετε να φτιάξετε κάτι να φάτε και αντί να ξεπακετάρετε τα πράγματα της κουζίνας να ασχολείστε με τις κούτες τις κρεβατοκάμαρας. Φανταστείτε αντί να έχετε αριθμήσει και ονοματίσει τις κούτες σύμφωνα με τα περιεχόμενά τους και τη χρήση τους να βάζατε απλά σε κάθε κούτα οτιδήποτε βρίσκατε μπροστά σας. Τέλος φανταστείτε να μην  είχατε αποχωριστεί ποτέ πράγματα στη ζωή σας. Να μην έχετε μάθει δηλαδή να αφήνετε πίσω πράγματα τα οποία να μην έχουν χρήση πια για εσάς. Να κουβαλάτε τετράδια και βιβλία του δημοτικού, το αγαπημένο εφηβικό μπουφάν, φωτογραφίες και αναμνηστικά από οποιοδήποτε μέρος επισκεφτήκατε και όλα αυτά να μην είναι τακτοποιημένα. Σίγουρα όλα τα παραπάνω θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της μετακόμισής σας.

Πότε τελειώνει μια μετακόμιση; Συνήθως τελειώνει όταν μπορούμε να μένουμε και να λειτουργούμε καθημερινά στο σπίτι μας χωρίς να πέφτουμε πάνω σε κούτες, χωρίς να βασιζόμαστε στο delivery να μας φέρει φαγητό και χωρίς να αισθανόμαστε ότι μένουμε στο σπίτι κάποιου άλλου αλλά στο δικό μας.

Πριν από κάποια χρόνια βοηθούσα ένα καλό φίλο να κάνει την τρίτη μετακόμιση της ενήλικης ζωής του. Γρήγορα ανακάλυψα ότι κάποιες κούτες είχαν ακόμα το πακετάρισμα και τα γράμματά μου, ακριβώς όπως τα είχαμε κάνει στη πρώτη του μετακόμιση. Με έκπληξη τον ρώτησα γιατί κουβαλάμε πράγματα που δεν θα χρησιμοποιήσει και γιατί απλά δεν τα πετάει. Μου απάντησε ότι πάντα τις τακτοποιεί στο βάθος της ντουλάπας ή σε κάποια αποθήκη έτσι ώστε να μην τον ενοχλούν. Στην επιμονή μου ότι πρέπει να τα πετάξει για να κερδίσει χώρο μου απάντησε «Κρατάω τα παλιά για όταν ξεχάσω. Τότε θα ανοίξω τις κούτες και θα δω τι ακριβώς δεν πρέπει να κρατάω και τι δε χρειάζομαι στη ζωή μου».

“Θεραπεύω-Σύν, Σύν-Θεραπεύω”
Ιωάννης Ζήνδρος, Ελένη Τσάκωνα
Κέντρο Ψυχολογικής Παρέμβασης “Θεραπεύω-Συν,Συν-Θεραπεύω”
Ελισάβετ Καστρισόγια 38, Ιωάννινα
Τηλέφωνα: 6972079311 – 6938353625
Email : therapeuw.syn@gmail.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ