Πώς να σώσεις το γάμο σου μετά την απιστία

0

Θεωρείς ότι η εξωσυζυγική σχέση του/της συντρόφου σου σημαίνει το τέλος του γάμου σας; Είναι κάτι που θα σε αλλάξει προς το χειρότερο ή θα μάθεις κάτι από αυτό; Θα μπορέσεις να επουλώσεις τις πληγές σου από την απιστία και να γίνεις πιο δυνατός/ή;

Οι κατηγορίες των άπιστων ή εκείνων που τους έχουν απατήσει, χωρίζονται σε εκείνους που μπορούν να προχωρήσουν και να διορθώσουν τον γάμο τους και σε εκείνους που χωρίζουν και να χτίζουν την ζωή τους ξανά από την αρχή. Επίσης υπάρχουν αυτοί που επιβιώνουν μέσα από αντίξοες συνθήκες και προσπαθούν να βρούν λύση στο πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν. Με άλλα λόγια, αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που δεν μπορούν να αποδεχτούν την απιστία των συντρόφων τους, θα περάσεις περισσότερο χρόνο μέχρι να επουλώσεις τις πληγές σου.

Τι χρειάζεσαι για να ξαναχτίσεις την ζωή σου μετά την απιστία;

Αν είσαι κάποιος που επικεντρώνεται ώστε να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη που χάθηκε και να μπορέσει να παραμείνει ανοιχτόμυαλος στο να βρεί λύσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να σώσεις το γάμο σου, και να το ξεπεράσεις πιο εύκολα.

Τα καλά νέα είναι οι περισσότεροι μπορούμε να προσανατολιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι μπορούμε να αποκτήσουμε μια νέα ματιά στο πως βλέπουμε την απιστία, είτε να σώσουμε το γάμο μας, είτε να προχωρήσουμε και να χτίσουμε μια πιο παραγωγική ζωή.

Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσεις πράγματα για τον εαυτό σου και για τον/την σύντροφο σου. Πιστεύω πραγματικά ότι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις κάθε είδος προδοσίας είναι να καταλάβεις όχι μόνο αυτά που νιώθεις εσύ, αλλά και όλα όσα μπορεί να ένιωσε εκείνος/η.

Οι άνθρωποι που δείχνουν κατανόηση είναι ευαίσθητοι σε όλα όσα βιώνουν και οι ίδιοι, αλλά και οι γύρω τους. Οπότε σου προτείνω να μην προσπαθείς να δεις μόνο την δική σου πλευρά, αλλά να προσπαθήσεις να ακούσεις όλα όσα έχει να σου πεί ο άλλος. Αν το κάνεις θα μπορέσεις να αφήσεις στο θυμό λίγο χώρο, ο οποίος μπορεί να σε κρατάει δέσμιο από το να δείς τις λύσεις στο πρόβλημα σου.

Παρακάτω σου προτείνω 5 λύσεις που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα:

  1. Επιβίωση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σώσεις τον γάμο σου. Επιβίωση μπορεί να είναι, να χτίσεις έναν πιο ειλικρινή γάμο μετά την απιστία, ή αν χωρίσεις και φύγεις να είσαι πιο προσεκτικός/ή και προετοιμασμένος/η για την επόμενη σχέση σου.
  2. Η σκέψη σου στις δύσκολες στιγμές ή το συναισθηματικό άγχος μπορούν να θολώσουν την κρίση σου. Φρόντισε η αντίδραση σου στην απιστία του συντρόφου σου να είναι μετρημένη και λογική, και να μην βγαίνει μέσα από θυμό και πόνο.
  3. Η απιστία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ήξερες, αλλά υπάρχει ζωή μετά από αυτή και αν το αποδεχτείς θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να νιώσεις καλύτερα.
  4. Αν θεωρείς ότι ήρθε η συντέλεια, τότε και μόνο η ιδέα της απιστίας είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί, και θα συνεχίσεις να ζείς με την εντύπωση ότι ο/η σύντροφος σου θα το ξανακάνει. Μπορείς όμως να σκεφτείς ότι η απιστία, έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει τον γάμο σου πιο δυνατό, ή αν επιλέξεις να χωρίσεις θα σε κάνει πιο δυνατό απέναντι στις σχέσεις σου.
  5. Το να ρίχνετε το φταίξιμο ο ένας στον άλλο είναι ίσως επιτακτική ανάγκη για’ σένα, δεν θα σε κάνει όμως να νιώσεις καλύτερα. Προσπάθησε να κατανοήσεις τον λόγο της απιστίας ο οποίος μπορεί να ξαναφέρει τον/την σύντροφο σου στο ίδιο σημείο. Είναι αυτός που σε κρατάει στάσιμο και σε πονά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα μετά την απιστία. Ίσως να αποφασίσεις μετά από πολύ σκέψη ότι θα είναι καλύτερο να χωρίσεις. Είτε μείνεις στο γάμο είτε φύγεις, η συμπεριφορά σου απέναντι σε όσα έγιναν είναι το κίνητρο που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Εν κατακλείδι, αν είσαι αρνητικός/ή, εχθρικός/ή και θυμωμένος/η θα νιώθεις πόνο για αρκετό καιρό. Αν είσαι όμως συναισθηματικά πιο άνετος/η, θα είσαι σε θέση να αποδεχτείς ότι η απιστία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια άτυχη στιγμή στη ζωή σου και ως τέτοια, θα μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις και να τη ξεπεράσεις πολύ πιο εύκολα. Με γάμο ή χωρίς.

Πηγή : http://divorcesupport.about.com/