fbpx

Πώς να πω στον σύντροφό μου ότι είμαι ανύπαντρη μητέρα;

| 5 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

Πολλές ανύπαντρες μητέρες φαίνεται πως δυσκολεύονται να μιλήσουν σε μια καινούρια γνωριμία τους για το γεγονός ότι έχουν παιδί (ή παιδιά). «Πώς να του το πω;» αναρωτιούνται συχνά.

Πράγματι, πολλές γυναίκες δείχνουν να πιστεύουν πως το να έχουν παιδιά είναι ένα μειονέκτημα στα μάτια των ανδρών και πως δύσκολα θα τις πλησιάσει κανείς αν ξέρει την αλήθεια.


ADVERTISEMENT

Αυτό, ωστόσο, άλλοτε ισχύει και άλλοτε όχι. Ασφαλώς υπάρχουν άνδρες που μπορεί να διστάσουν μπροστά σε μια τέτοια πληροφορία. Για διάφορους λόγους: είτε γιατί τους τρομάζει η σκέψη πως αν προχωρήσουν τη σχέση θα επωμιστούν το βάρος ενός παιδιού, είτε γιατί καταλαβαίνουν πως έτσι η σύντροφός τους θα έχει λιγότερη ελευθερία κινήσεων, είτε γιατί θα ήθελαν και οι ίδιοι να κάνουν παιδιά και φοβούνται πως μια γυναίκα που έχει ήδη παιδιά ίσως δεν θα θέλει να κάνει μαζί τους  – ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν άνδρες για τους οποίους η ύπαρξη παιδιού στη ζωή της νεας συντρόφου τους μπορεί να είναι πλεονέκτημα. ‘Ενας άνδρας που δεν θέλει να κάνει παιδιά, για παράδειγμα, μπορεί να νιώσει ξαλάφρωμένος από το βάρος αυτό γνωρίζοντας πως η σύντροφός του δεν θα τον πιέσει για κάτι τέτοιο αφού έχει ήδη παιδί.

Δείτε σχετικά: Γιατί εγώ δεν έχω μπαμπά; Το παιδί της ανύπαντρης μητέρας και οι αγωνίες του.


ADVERTISEMENT

Επίσης, πολλοί άνδρες είναι χωρισμένοι και έχουν ήδη παιδί ή παιδιά – οπότε το γεγονός ότι η νεα τους σύντροφος έχει επίσης δικό της παιδί μπορεί να τους βολεύει. Κι αυτό γιατί θα έχει και εκείνη υποχρεώσεις και δεν θα τους πιέζει για πολλές εξόδους, θα τους καταλαβαίνει καλύτερα, ίσως ακόμα-ακόμα να φέρουν και τα παιδιά τους σε επαφή και να κάνουν όλοι μαζί παρέα.

Αλλά και ένας άνδρας που ενδεχομένως έχει λίγο ελεύθερο χρόνο ή θέλει χρόνο για κάποιο χόμπι του μπορεί να βολεύεται από το φορτωμένο πρόγραμμα της συντρόφου του, η οποία θα ασχολείται με το παιδί της και δεν θα έχει την προσδοκία να κάνουν συνέχεια πράγματα μαζί.

Αν, λοιπόν, είστε ανύπαντρη μητέρα και μόλις γνωρίσατε κάποιον που σας αρέσει, μην μπλοκάρετε τον εαυτό σας με σκέψεις του τύπου «πώς θα του το πω;» Η απάντηση σε αυτό είναι μια: «πείτε το αμέσως».

Πείτε το μόλις τον γνωρίσετε. Διαφορετικά θα αρχίσετε να το κάνετε μεγάλο θέμα μέσα στο μυαλό σας και θα σας φανεί πολύ δυσκολότερο να το πείτε. Επιπλέον, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εκείνον να το αποδεχτεί αφού πιθανότατα θα νιώσει ότι τον κοροϊδέψατε.

Στο κάτω-κάτω, το να μεγαλώνει μια γυναίκα ένα (ή περισσότερα) παιδί μόνη της μάλλον θετικές ιδιότητες της προσδίδει. Αυτό δείχνει πως είναι δυνατή, ανεξάρτητη, αυτόνομη, και  πως έχει εμπειρίες που την κάνουν ενδιαφέρουσα. Μια τέτοια εικόνα είναι θελκτική για τους περισσότερους άνδρες.

Από την άλλη μεριά, ανεξάρτητα αν σε έναν άνδρα αρέσει κάτι τέτοιο η όχι, αν είστε ανύπαντρη μητέρα είστε ανύπαντρη μητέρα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε ούτε να αλλάξετε, ούτε να κρύψετε έτσι κι αλλιώς. Επομένως, δεν έχει νόημα να αγχώνεστε και να μπλοκάρετε τον εαυτό της με αμφιβολίες.

Στο τέλος-τέλος, δεν είναι ένα έγκλημα για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Αντίθετα, είναι κάτι –είτε το έχετε επιλέξει συνειδητά, είτε έτυχε να σας συμβεί- για το οποίο πρέπει να είστε περήφανη που το φέρνετε σε πέρας. Το να μεγαλώνει κανείς μόνος του ένα παιδί είναι εξαιρετικά δύσκολη δουλειά – και όποια γυναίκα το καταφέρνει, πρέπει να νιώθει περήφανη για τον εαυτό της.

Αν τώρα τύχει ο άνδρας που σας αρέσει να μην το βλέπει έτσι, αν για εκείνον το παιδί σας αποτελεί μειονέκτημα και λόγο για να διακόψει την επαφή μαζί σας, τότε ίσως αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος αυτός δεν σας ταιριάζει. Πως πιθανότατα έχετε άλλες ανάγκες, άλλες συνήθειες, άλλες αξίες – και πως είναι καλύτερα να τραβήξει καθένας τον δρόμο του.

Συχνά είναι προτιμότερο να είμαστε μόνοι μας παρά με ανθρώπους που πιέζονται για να δεχτούν κάποια κομμάτια μας. Μια τέτοια σχέση ανάμεσα σε αταίριαστα άτομα συνήθως καταλήγει να κάνει και τους δύο να υποφέρουν. Ας μην ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο είναι να νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε και να έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους που τους αρέσει αυτό που είμαστε.

Σοφία Ανδρεοπούλου
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Λαζαράκη 25, Γλυφάδα Τ.Κ. 166 75
Τηλ: 210-8990808
Web: www.sophiaandreopoulou.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ