fbpx

Πώς να μάθεις ότι αξίζεις να αγαπιέσαι

| 18 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Πρίν ένας άνθρωπος ξεκινήσει να δομεί υγιείς σχέσεις, πρέπει να έχει υγιή αυτοπεποίθηση. Ο τρόπος που νιώθεις για τον εαυτό σου σήμερα, σχετίζεται άμεσα με το πώς ένιωθες για τον εαυτό σου όταν ήσουν παιδί.Αν για παράδειγμα, το διαζύγιο των γονιών σου, σε άφησε ανίκαανο να νιώσεις αγαπητός και ικανός για όλα, πρέπει να φτιάξεις μια θετική εικόνα του εαυτού σου, μόνος σου από την αρχή.  Τώρα είναι ευκαιρία να πάρεις το χρόνο σου και να εξετάσεις πώς οι σχέσεις σου απέτυχανκαι τι ρόλο έπαιξε η αυτοπεποίθησή σου, σε αυτή την εξέλιξη.

Για παράδειγμα η Σάρα, πάλευε με την αυτοπεποίθησή της από όταν ήταν στην εφηβεία. Πολλές φορές έριχνε ευθύνες στον εαυτό της για τον χωρισμό των γονιών της επειδή ήταν ένα παιδί με πολύ δυνατή θέληση. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 16 ετών με τον πατέρα της να είναι σχετικά αδιάφορος και απρόσιτος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας η Σάρα μας είπε «Νιώθω άβολα με τους άντρες. Η σχέση μου με τον πατέρα μου, με έχει κάνει να ψάχνω την έγκρισή τους. Δεν ξέρω πώς να κρατήσω έναν άντρα κοντά μου, χωρίς να κοιμηθώ μαζί του». Στη περίπτωση της Σάρρας, τα συναισθήματα της χαμηλής της αυτοπεποίθησης, την έκαναν να συμβιβάζεται με λιγότερα απ’ όσα άξιζε και να πιστεύει πως δεν ήταν άξια σεβασμού ούτε άξια να είναι η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή κάποιου.


ADVERTISEMENT

Οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας αλλάζουν για πάντα τον άνθρωπο, από το πώς νιώθει για τις σχέσεις του μέχρι τις προσδοκίες από τον σύντροφό του. Το διαζύγιο μπορεί να κάνει το παιδί να νιώθει ότι δεν αξίζει ακόμη κι αν οι γονείς του, του επισημαίνουν ότι δεν φταίει εκείνο. Μελέτες δείχνουν ότι από πολύ μικρή ηλικία, τα κορίτσια, διδάσκονται από τη κοινωνία να αναζητούν την έγκριση και την αποδοχή των άλλων για τις επιλογές τους  και να ψάχνουν την επαφή για να νιώσουν ότι αξίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, οι γυναίκες είναι εκείνες που εστιάζουν περισσότερο στις σχέσεις απ’ ότι οι άντρες επομένως είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια ενός μέλους της οικογένειας.

Μην αφήσεις τον χωρισμό των γονιών σου ή τον δικό σου να σε καθορίσει. Πρέπει να εξετάσεις το παρελθόν σου, και να βγάλεις από μέσα σου την ηττοπαθή εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η αυτοπεποίθηση είναι μια συνεχόμενη κατάσταση και είναι θέμα βαθμού. Δηλαδή σε ποιο βαθμό εχεις υποφέρει από τον πατέρα σου, από τον χωρισμό σου ή των χωρισμό των γονιών σου. Όποιος κι αν είναι ο βαθμός και η ρίζα του προβλήματος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρεις τον πόνο που έχεις βιώσει, στις επόμενες σχέσεις σου. Η Μαρία για παράδειγμα, έχει μάθει να μην συμπονάει τους άλλους με αποτέλεσμα να μην αφήνει κανέναν να την «εκμεταλλευτεί». Είναι λοιπόν σημαντικό να ανατρέξεις στη παιδική σου ηλικία και στο παρελθόν σου για να θεραπευτείς.

Ας δούμε λοιπόν την εικόνα της Μαρίας για τον εαυτό της και τις σχέσεις. Η Μαρία 36 ετών σήμερα, μεγάλωσε με σκοπό να ευχαριστεί τους άλλους προσπαθώντας σκληρά να έχει καλές σχέσεις και με τους δύο γονείς. Σαν παιδί, πιέστηκε να πάρει θέση στο διαζύγιο των γονιών της και από τότε βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της αποδοχής των άλλων.


ADVERTISEMENT

Σήμερα η αυτοπεποίθηση της Μαρίας δεν ανταποκρίνεται στα επιτεύγματά της. Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής, μεγαλώνει μόνη της τη 10χρονη κόρη της κι όμως είναι ανασφαλής. Παρ όλο που είναι επιτυχημένη επαγγελματικά και εξαιρετικά δυναμική υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μόνο όταν άρχισε να βλέπει το διαζύγιο των γονιών της σαν ενήλικας και όχι σαν παιδί, άρχισε να νιώθει διαφορετικά για τον εαυτό της και τις σχέσεις της. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, η Μαρία πήρε ξανά στα χέρια της τη ζωή της και μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό της όπως είναι σήμερα.

Παρακάτω θα δείς τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις ξανά την αυτό-εκτίμησή σου:

  • Εξέτασε την εμπειρία του διαζυγίου και τα ηττοπαθή μηνύματα που προκύπτουν μέσα σου, από αυτή
  • Κάνε επιλογές που επηρεάζουν θετικά τον τρόπο που ζείς. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να παίξει το ρόλο του θύματος και καλό είναι να ξεκινήσεις να παίρνεις αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν τη δύναμή σου.
  • Έχε στο περιβάλλον σου, ανθρώπους που σε υποστηρίζουν και σου επιτρέπουν να «χτίσεις» την αυτό-αξία σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει να βγάλεις τοξικές σχέσεις από τη ζωή σου και να βάλεις καινούριες και πιο υγιείς. Μην συμβιβάζεσαι με λιγότερα απ’ όσα αξίζεις.
  • Φτιάξε σχέσεις βασισμένες στο σεβασμό, στην ακεραιότητα και στην ειλικρίνεια. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν σου αλλά μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές σήμερα.

Το να μάθεις να αγαπάς εσένα, είναι ένα εσωτερικό ταξίδι που «επιβάλλει» να εξετάσεις το παρελθόν σου από μια νέα οπτική. Πάρε το χρόνο σου να εντοπίσεις οποιοδήποτε φορτίο κουβαλάς από τη παιδική σου ηλικία μέχρι σήμερα και επηρεάζει τις σχέσεις σου. Θα υπάρξουν φορές που οι άνθρωποι θα αντιδράσουν άσχημα όταν αρχίσεις να βάζεις όρια και να φροντίζεις πρώτα για τις ανάγκες σου. Αλλά αντί να ενδώσεις σε αυτά που θέλουν οι άλλοι, είναι σημαντικό να έχεις στη ζωή σου σχέσεις και ανθρώπους χωρίς να παραιτείσαι από τον εαυτό σου. Υποσχέσου πως θα ξεφορτωθείς τις ενοχές και το φόβο και πως θα μάθεις να διεκδικείς για τον εαυτό σου, τη θέση που του πρέπει σε κάθε σχέση.  Αξίζεις να ικανοποιείς τις ανάγκες σου και να έχεις αγάπη στη ζωή σου. Αξίζεις να αγαπιέσαι!

Terry Gaspard
Κλινική κοινωνική λειτουργός
Πηγή: http://movingpastdivorce.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ