Πώς να αγαπήσετε μία μόνη μαμά

0

Εξωτερικά μπορεί να μοιάζουμε όλες ίδιες αλλά βαθιά μέσα στη ζωή, στο μυαλό και στη καρδιά μας, οι μαμάδες μονογονείς διαφέρουμε σημαντικά. Δεν έχουμε τις ίδιες ελευθερίες με τις υπόλοιπες μαμάδες και η ζωή μας έχει υποστεί μεγάλες και απανωτές αλλαγές. Η εργένικη ζωή, η εγκυμοσύνη, ο γάμος, η γέννα, ο θηλασμός κι ύστερα το διαζύγιο ή ο άνθρωπός μας που έφυγε από τη ζωή, μας έβαλαν σε μια μορφή οικογένειας που δεν επιλέξαμε.

Είμαστε άμεσα και ανά πάσα στιγμή συνδεδεμένες με τα παιδιά μας. Είμαστε υπεύθυνες για την ευημερία και την επιβίωσή τους και κάτω από τις ευθύνες, έχουμε σκεπάσει τις δικές μας ανάγκες ακόμη και τις βασικές καθημερινές.

Χώρισα πρίν 3,5 χρόνια και είδα πολλές συνομήλικες γνωστές και φίλες να παίρνουν διαζύγιο η μία μετά την άλλη. Κι έχουμε τα ίδια συναισθήματα, την ίδια ανησυχία και το ίδιο άγχος για τα παιδιά μας, τις ίδιες ανάγκες. Μπορεί 3,5 χρόνια μετά να έχω γνωρίσει πολλούς άντρες και ακόμη να μην καταλαβαίνω την αγάπη και τον έρωτα αλλά ξέρω και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι υπάρχουν ακόμη άντρες που θα αγκαλιάσουν εσάς και τα παιδιά σας. Για τους άντρες εκείνους που δεν ξέρουν πώς να αγαπήσουν μια μητέρα μονογονέα, κάθισα και έγραψα αυτό το άρθρο, στις λέξεις του οποίου θα δείτε σίγουρα τον εαυτό σας είτε είστε άντρας είτε κι εσείς μία μαμά που μεγαλώνει το παιδί της μόνη.

1. Να είστε υπομονετικοί μαζί της
Όταν ξεκίνησα να βγαίνω τα πρώτα μου ραντεβού μετά το διαζύγιο, δεν ήξερα πώς να φερθώ και το βασικό ήταν ότι και μερικοί άντρες από αυτούς είχαν πικρή εμπειρία από μόνες μαμάδες, οπότε το πράγμα γινόταν πιο περίπλοκο. Να είστε λοιπόν ευαίσθητοι με την απειρία ή την αμηχανία μιας μόνης μαμάς που μέχρι πρότινος το μόνο που γνώριζε ήταν την ασφάλεια της έγγαμης ζωής. Θυμηθείτε ότι πέρασε πολλά χρόνια από τη ζωή της με τον ίδιο άντρα και είναι λογικό να νιώθει και να φέρεται σαν ψάρι έξω απ’ το νερό. Φερθείτε της με κατανόηση και έχετε υπόψιν ότι δεν θα είναι έτσι για πάντα. Αρκεί να τη βοηθήσετε να γίνει ξανά ο εαυτός της.

2. Να είστε σταθεροί και να της δείχνετε σεβασμό
Όταν δεν έχετε να φροντίσετε κανέναν ή να νοιαστείτε άμεσα για κάποιον, μπορείτε να είστε όσο αυθόρμητοι θέλετε. Μία γυναίκα με παιδιά όμως, όσο και να θέλει δεν μπορεί να είναι ή να ζεί αυθόρμητα. Έχει πρόγραμμα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Κι αυτό επειδή τα παιδιά χρειάζονται συνέπεια και όρια και η μητέρα αυτή χρειάζεται να διατηρήσει ακλόνητη τη ψυχική της υγεία.
Στο πρόγραμμά της υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για φαγητό, για βραδινό ύπνο, για να διαβάσουν τα μαθήματά τους τα παιδιά, να πάνε στο γιατρό, να παίξουν μαζί και να περάσουν και χρόνο με τον μπαμπά τους.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άντρας που βγαίνει ή έχει σχέση με μία μόνη μαμά, είναι να δείξει σεβασμό στις υποχρεώσεις της καθώς και στον περιορισμένο της χρόνο και στον τρόπο ζωής της. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια μόνη μαμά είναι να ανησυχεί μην παρεξηγηθείτε ή ενοχληθείτε και μάλιστα τη στιγμή που σας έχει καλέσει για να «ανακουφιστεί» για λίγο από τη καθημερινότητά της. Τα πράγματα είναι απλά. Καλέστε την ακόμη κι όταν θέλετε να της πείτε απλά ότι τη σκέφτεστε. Αναγνωρίζοντας τη κατάστασή της, δείχνει ότι νοιάζεστε πραγματικά γι’ αυτή. Όταν ξέρετε ότι τα παιδιά θα λείπουν, μπορείτε να είστε αυθόρμητοι αλλά όταν είναι μαζί της, σεβαστείτε την.

3. Ακούστε την
Το πιο πιθανό είναι ότι είναι μόνη της για καιρό και δεν είχε την ευκαιρία να ανοιχτεί ή να μιλήσει σε κάποιον για όσα της συμβαίνουν και την απασχολούν. Δώστε της το χρόνο και τη προσοχή σας. Ακούστε τη να μιλάει για τη μέρα της, για το τι έκαναν τα παιδιά της, τα καλά και τα κακά της καθημερινότητάς της. Ακούγοντάς τη, ταυτόχρονα χτίζετε τη σχέση σας επάνω στην εμπιστοσύνη και στην οικειότητα. Κάντε το ίδιο και στο φαγητό, μια μόνη μαμά την ώρα του μεσημεριανού ή του βραδινού έχει τα παιδιά της αλλά από το τραπέζι λείπει ένα πρόσωπο και αυτό είναι ο σύντροφος. Επιπλέον, έχει κάνει πολλή φασαρία να ετοιμάσει φαγητό για τρείς. Μαγειρέψτε και καλέστε τη στο σπίτι σας. Ρωτήστε τη πώς ήταν η μέρα της και μην την αφήσετε να πάει τα πιάτα στο νεροχύτη ή να καθαρίσει το τραπέζι. Δώστε της την ευκαιρία έστω για μια φορά να ξεκουραστεί! Και δώστε της τη προσοχή σας, οι μαμάδες λόγω του ρόλου τους έχουν μάθει να ακούν τους άλλους αλλά σχεδόν κανείς δεν ακούει εκείνες!

4. Δώστε της σεξ
Οι μαμάδες μονογονείς είναι ακόμα νέες και θέλουν ακόμη σεξ. Πολύ σεξ όχι με όποιον να΄ ναι αλλά με κάποιον που να αγαπούν και να εμπιστεύονται. Μετά το τέλος της μέρας κι ενώ έχει καλύψει τις ανάγκες όλων, μια μόνη μαμά θέλει να εκφράσει και τη θηλυκή της πλευρά. Το σεξ την κάνει να νιώθει ελεύθερη από κάθε συναίσθημα φόβου και θλίψης που έχει φέρει ένα διαζύγιο ή μια απώλεια. Εξερευνήστε το σεξ μαζί της και νιώστε ευγνώμονες που επέλεξε σε μια τόσο δύσκολη φάση στη ζωή της, να ανακαλύψει μαζί σας τη χαμένη της σεξουαλικότητα και ελευθερία.

5. Ακολουθήστε τη σε οτιδήποτε αφορά τα παιδιά της
Αφήστε εκείνη να αποφασίσει πότε είναι σωστό να γνωρίσετε τα παιδιά της και όταν τα γνωρίσετε, να είστε ο εαυτός σας. Τα παιδιά είναι σαν τα σκυλιά, «μυρίζονται» τον φόβο και την ανασφάλεια των άλλων. Απλά εμφανιστείτε. Δεν χρειάζεται να τα δωροδοκήσετε για να σας συμπαθήσουν, αρκεί να είστε εκεί, να ακούτε και να συμμετέχετε. Η δουλειά σας δεν είναι να πάρετε τη θέση του μπαμπά τους και αν η μόνη μαμά με την οποία σχετίζεστε, σας βάλει αμέσως σε αυτό το ρόλο, είναι φρόνιμο να αποστασιοποιηθείτε και να μην τον δεχτείτε. Είστε ο σύντροφός της και μπορεί να γίνετε και ο πατριός των παιδιών της, αν στο μέλλον δεσμευτείτε σε κάτι πιο μακροχρόνιο. Απλά έχετε υπόψιν ότι εάν σας γνώρισε στα παιδιά της, σημαίνει ότι βλέπει μέλλον μαζί σας και σας εμπιστεύεται!

Παρ’ όλο που όταν πήρα διαζύγιο ήμουν πολύ νέα, από τη πρώτη στιγμή και για πολύ καιρό σκεφτόμουν ότι δεν θα με θέλει κανείς, ότι είμαι κατά κάποιο τρόπο ελαττωματική. Σκεφτόμουν συνέχεια «Ποιος θα με θέλει τώρα;». Η απόρριψη που νιώθει κανείς εξαιτίας του διαζυγίου, μπορεί να σου κρατάει την ανάσα για χρόνια.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω βάσει της εμπειρίας μου είναι ο χρόνος. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας πρίν μπείτε σε μια νέα σχέση και αν εσείς που μας διαβάσετε είστε ένας άντρας που ενδιαφέρεται για μία μόνη μαμά, δώστε της χρόνο να αναρρώσει πρίν κάνετε σχέση μαζί της. Γίνετε ο φίλος της στην αρχή και όταν είναι έτοιμη για κάτι περισσότερο θα το καταλάβετε από μόνοι σας, όπως θα καταλάβετε ότι ένα τέτοιο πλάσμα δεν θα μπορούσε να μην αξίζει και όλη την αγάπη του κόσμου!

Πηγή: Huffingtonpost.com