Πώς ένα φιλικό διαζύγιο μπορεί να γίνει εχθρικό!

0

Όταν κάποιος μου λέει ότι βρίσκεται στην μέση ενός φιλικού διαζυγίου, και ότι παρά τον χωρισμό όλα είναι ήρεμα και πολιτισμένα, συνήθως είμαι σκεπτική. Ενώ μ’ αρέσει η ιδέα ότι ένα διαζύγιο μπορεί να βγει υπό ήπιες συνθήκες, δεν μου είναι τόσο εύκολο να πιστέψω ότι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον, επειδή ο διαχωρισμός της περιουσίας και το πρόγραμμα της επικοινωνίας με τα παιδιά, δημιουργούν συνήθως εντάσεις. Επίσης, μην ξεχνάς ότι ο εκνευρισμός, ο θυμός και ο φόβος είναι μέρος κάθε διαζυγίου.

Πολλά διαζύγια ξεκινάνε με καλούς όρους και προοπτικές. «Δεν θα είμαστε σαν όλα εκείνα τα ζευγάρια. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και θέλουμε και οι δυο τον χωρισμό, οπότε ας γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση και να δείξουμε σε όλους ότι γίνεται να χωρίσεις φιλικά αρκεί  να το θες» μπορεί να πει ένα ζευγάρι ωσότου βρεθεί αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Κάτι συμβαίνει και ένας από τους δυο θυμώνει οπότε το ένα φέρνει το άλλο και ξαφνικά η συναίνεση γίνεται σύγκρουση. Να μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένα φιλικό διαζύγιο, μπορεί να πάρει την κάτω βόλτα:

  1. Ο ένας/η μία από τους δύο συζύγους έμαθε ότι ο άλλος/η άλλη έχει κάνει καινούρια σχέση: Αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που ένα διαζύγιο παίρνει την κάτω βόλτα, η τριγωνοποίηση του πρώην ζευγαριού. Ακόμα και αν ήταν εκείνος/εκείνη που αρχικά ήθελε το διαζύγιο, με το που μαθαίνει ότι ο/η (σύντομα) πρώην έχει νέα σχέση, θυμώνει και εκφράζει από μέρους του, μια παράλογη ζήλια. Αυτό δεν έχει λογική αλλά είναι ένα συχνό φαινόμενο.
  2. Ο δικηγόρος ενός εκ των δυο πείθει τον πελάτη του να ζητήσει περισσότερα χρήματα: Η επιλογή δικηγόρου απαιτεί μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν δικηγόροι που χαλάνε συμφωνίες που έχουν γίνει από τους δυο ενδιαφερόμενους, μόνο και μόνο για να κερδίζουν περισσότερα χρήματα για τον πελάτη τους και κατά συνέπεια και για τους ίδιους. Μπορεί να πιστεύουν ότι κάνουν την δουλειά τους αλλά αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Δεν λέω να μην ακούς τον δικηγόρο σου αλλά να είσαι λίγο πιο προσεκτικός/ή. Αξίζει τον κόπο να πάρεις λίγο λιγότερα χρήματα αν αυτό σημαίνει ότι θ’ αποφύγεις εντάσεις και εκνευρισμούς και ότι το διαζύγιο θα πάρει το δρόμο του πιο σύντομα.
  3. Ο ένας/η μία σύζυγος μαθαίνει από τον κοινωνικό περίγυρο ότι απατήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου. Τα κουτσομπολιά μετά από ένα χωρισμό είναι κάτι συνηθισμένο. Μπορούν όμως να πληγώσουν. Συνήθως μετά το τέλος ενός γάμου μαθαίνεις πράγματα που σε αφορούσαν άμεσα κατά τη διάρκεια του γάμου αλλά ήξεραν όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα!
  4. Οι φίλοι και η οικογένεια αρχίζουν να μιλούν αρνητικά για τον/την πρώην σύζυγο: Μπορεί π.χ. να λένε, «αν ήμουν στην θέση σου θα του έπαιρνα ό,τι ειχε και δεν είχε» ή «ποτέ δεν μ’ άρεσε το πως σου φερόταν αυτός ο άνθρωπος» ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά, χωρίς να υπολογίζουν το πραγματικό συμφέρον το δικό σου και των παιδιών. Εσύ από την άλλη που έχεις χωρίσει, αρχίζεις να το σκέφτεσαι, να εκνευρίζεσαι ή να αισθάνεσαι ότι θα ΕΠΡΕΠΕ να μισείς τον/την πρώην σύζυγο, γιατί επηρεάζεσαι σαν να είναι κάτι που αναμένεται από εκείνον/η.
  5. Η δυσαρέσκεια αρχίζει να συσσωρεύεται και ο ένας ή και οι δυο αρχίζουν να σκέφτονται το παρελθόν. Από που νομίζεις προέκυψε η φράση,»Του έδωσα τα καλύτερα μου χρόνια»;
  6. Έρχεται η συνειδητοποίηση της κατάστασης.
  7. Ο ένας ή και οι δυο σύντροφοι τρομάζουν, πράγμα που πάντοτε οδηγεί στον θυμό: Ο φόβος προκαλεί κακία και θυμό. Αυτό είναι γεγονός. Όταν  ο ένας από τους δυο δεν είναι ευχαριστημένος, είτε με την δουλειά του, είτε με κάποια άλλη σχέση , είναι επόμενο να διοχετεύει τον θυμό και τον εκνευρισμό του στον/στη πρώην, δηλαδή στο άτομο με το οποίο ο γάμος του, ένα από τα πιο σημαντικά και μεγάλα κεφάλαια της ζωής του, δεν λειτούργησε. Ένας άνθρωπος που είναι δυστυχισμένος θα ξεσπάσει σε κάποιον κοντινό του άνθρωπο και ποιος είναι ο πιο κατάλληλος από τον/τη πρώην; Ξεκινά λοιπόν να τον/την κατηγορεί για ό,τι κακό και αν του συμβεί!
  8. Ο ένας από τους δυο αποκτά έναν εθισμό. Οι άνθρωποι που έχουν έναν εθισμό τείνουν να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματα τους και αρνούνται ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς οτιδήποτε δεν πάει καλά στη ζωή τους. Ένας αλκοολικός/μια αλκοολική μπορεί να πει στον/στην σύζυγο του/της, «Εσύ είσαι ο λόγος που πίνω,»ή «Εξαιτίας σου χωρίζουμε» και «Η ζωή μου θα είναι πολύ καλύτερη χωρίς εσένα».

Δείτε σχετικά: Πώς να επιλέξετε τον/τη κατάλληλο/η δικηγόρο για το διαζύγιο

Εάν ένα διαζύγιο γίνει δυσάρεστο, μπορεί η όλη κατάσταση που θα δημιουγηθεί να είναι πολύ ψυχοφθόρα, δυσάρεστη και κουραστική. Και αυτό δεν σταματά αφού υπογραφεί το διαζύγιο.

Πως μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση;
Προσπάθησε όσο περισσότερο μπορείς, να μην το δεις συναισθηματικά. Συμπεριφέρσου σαν το διαζύγιο να είναι μια επαγγελματική συμφωνία και μην πάρεις τίποτα προσωπικά. Θυμήσου,  όταν διαβάζεις τους νομικούς όρους και ορολογίες, πως ό,τι γράφτηκε, γράφτηκε από τον δικηγόρο του/της πρώην σου και όχι από τον/την ίδιο/α.

Ένα άλλο πράγμα που καλό θα είναι να κάνεις, είναι ν’ απολαμβάνεις κάτι, κάθε μέρα. Ένα άσχημο διαζύγιο σημαίνει ότι θα συμβούν απρόβλεπτα πράγματα και ενδεχομένως να «σκάσουν βόμβες». Είναι κάτι άβολο, ίσως και τρομακτικό, αλλά αφού δεν μπορείς να κάνεις κάτι για ν’ αλλάξεις την κατάσταση, επικεντρώσου στο ν’ απολαμβάνεις τη καθημερινότητά σου με κάποιον τρόπο, είτε με τα παιδιά, την δουλειά, την οικογένεια ή την ίδια την ζωή σου. Κάνε κάτι που να σ’ ευχαριστεί κάθε μέρα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εφαρμόζουν όλοι οι άνθρωποι και όχι μόνο όσοι βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου.

Να θυμάσαι πάντα πως αφού το αποφάσισες και είσαι σίγουρος/η γι’ αυτό, το διαζύγιο σου κάποια μέρα θα βγει και όσο άσχημο και αν είναι, μπορεί να μετατραπεί σε μια φιλική σχέση στο μέλλον.

Πηγή: http://divorcedgirlsmiling.com/