fbpx

Οι μεταπτώσεις διάθεσης τη πρώτη περίοδο του διαζυγίου

| 18 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλησπερα. Θα ηθελα συμβουλη βαση εμπειριας για το μεταβατικο σταδιο του χωρισμου. Προσφατα ανακοινωσα την ‘επιθυμια’ μου στον αντρα μου ( ο λογος ειναι οι πολυ εντονες και συχνες διαμαχες με μαρτυρα το παιδι) και διανυουμε φαση αρνησης. Τη μια δεν με παιρνει σοβαρα και την αλλη ψυχολογικος πολεμος-εγω δε θελω να χωρισουμε,εσυ θα εισαι η υπευθυνη για ο,τι συμβει στο μελλον(κυριως του παιδιου). Πως το διαχειριστηκατε αυτο;  Πως κραταω χαρακτηρα,να μη με επηρεασει γιατι αρχισα να τον λυπαμαι,πλεον απο σκληρος φαινεται πολυ αδυναμος; Τι με περιμενει απο δω και περα; Ειναι στα λογικα πλαισια αυτο που συμμβαινει οσον αφορα εκεινον; ”

Ιωάννα


ADVERTISEMENT

Απαντάει η σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Ίρις Κρέμερ

Όταν γίνεται πρόταση διαζυγίου από τον έναν σύζυγο και ιδίως αν είναι αναπάντεχη, τότε είναι αναμενόμενο η άλλη πλευρά να εκπλαγεί. Η έκπληξη δεν είναι ευχάριστη και τα συναισθήματα είναι λογικό να ποικίλουν. Με αυτό τον άνθρωπο για τον έναν ή για τον άλλον λόγο κάποτε γίνατε ζευγάρι και στήσατε μια ζωή μαζί που συμπληρώθηκε με ένα παιδί. Είτε η σχέση σας είναι αρμονική, είτε όχι, το άκουσμα της λέξης ‘χωρισμός/διαζύγιο’ δεν ηχεί θετικά ακόμα κι αν εκείνος υποφέρει μέσα στην σχέση σας.

Δείτε σχετικά: Διαζύγιο: Ποιοί συνηθισμένη μύθοι δεν βοηθούν γονείς και παιδιά.


ADVERTISEMENT

Η αλλαγή μιας κατάστασης σημαίνει μία μετάβαση που για όλους θα επακολουθήσουν τα στάδια της απώλειας. Μια τέτοια ανακοίνωση σε ένα ζευγάρι ενεργοποιεί αυτόματα την αλλαγή της σχέσης τους ακόμα κι αν τελικά δεν καταλήξουν στο χωρισμό. Τίποτα δεν θα είναι μέσα τους το ίδιο όπως πριν. Μέσα στα στάδια της απώλειας υπάρχει η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση και η θλίψη. Στάδια στα οποία κι εσείς και ο σύντροφός σας θα περάσετε στη παρούσα φάση και που μπορεί να παλινδρομείτε από το ένα στο άλλο νιώθοντας τα συναισθηματικά πισωγυρίσματα.

Αυτός που ανακοινώνει την επιθυμία χωρισμού έχει κάνει μια προεργασία μέσα του και αν είναι πραγματικά σίγουρος για αυτό που ζητάει τότε είναι και αποφασισμένος, άρα και καλά μέσα του, με τον εαυτό του. Εκείνος στον οποίο, ανακοινώνεται μια τέτοια απόφαση, δέχεται μία αναπάντεχη «πρόταση» στη σχέση του που τον αιφνιδιάζει και τον εκπλήσσει. Άρα, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και θα βιώσετε πολλές διαφορετικές αντιδράσεις, από προσπάθειες επανασύνδεσης μέχρι την αίσθηση κακίας και μίσους να σας περιβάλλει. Μη ξεχνάτε ότι η άλλη πλευρά ενδεχομένως να πονάει ή να έχει θυμώσει, οπότε και οι αντιδράσεις είναι επηρεασμένες από την συναισθηματική του κατάσταση.

Αν είστε αποφασισμένη και πιστεύετε ότι η απόφαση είναι σωστή για εσάς αλλά και για το παιδί σας, τότε τα συναισθήματα λύπης που νιώθετε δεν θα σας επηρεάσουν. Αν σας επηρεάσουν ,και δεν είναι κακό αυτό, σημαίνει ότι αγαπάτε το σύντροφο σας και δεν είστε έτοιμη να χωρίσετε. Το ότι σας φαίνεται πιο αδύναμος μπορεί να σχετίζεται και με το γεγονός ότι νιώθετε εσείς πιο δυνατή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι εκείνος δεν έχει στεναχωρηθεί. Το διαζύγιο με παιδί είναι μία στενάχωρη κατάσταση για τους γονείς και ειδικά για τον γονιό που θα αποχωριστεί το παιδί του. Ενδεχομένως και αυτός να είναι χαμένος και να φοβάται για το τι θα επακολουθήσει.

Όσον αφορά τα παιδιά οι αλλαγές, συναισθηματικές και πρακτικές στη δομή μιας οικογένειας, δεν γίνεται να μην τα επηρεάσουν. Τα παιδιά έχουν κεραίες και τα διαισθάνονται όλα ακόμα κι αν δεν τους μιλάτε για το τι συμβαίνει και τι νιώθετε. Καλό θα ήταν να μην αφήνετε το παιδί σας απέξω. Αν σας ρωτήσει θα πρέπει να το ενημερώσετε λέγοντας του την αλήθεια με τον τρόπο σας. Π.χ. ‘Ο μπαμπάς και η μαμά έχουν κάποιες διαφωνίες αυτό τον καιρό και προσπαθούν να βρουν μια λύση. Δεν έκανες κάτι λάθος εσύ, είμαστε εδώ και οι δύο για σένα όπως πάντα.’ Αν φτάσετε στο διαζύγιο είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε από έναν ειδικό για το πώς πρέπει να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση με το παιδί σας πριν φύγετε από το σπίτι, ή φύγει ο σύντροφος σας.

Η καθημερινότητα σας θέλει πολύ υπομονή από μέρους σας και κατανόηση ότι αν εσείς το έχετε πάρει απόφαση, ο σύζυγός σας μόλις το έμαθε και θέλει χρόνο να το διαχειριστεί. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα αλλά ο χρόνος θα φέρει τις αλλαγές που θέλετε.

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ