Οδηγός επιβίωσης για μονογονείς, που ζούν με τους γονείς

1

Πώς να κάνετε την επιστροφή στο πατρικό μία ήρεμη και ασφαλής μετάβαση για όλους!

Γράφει η  Jennifer Wolf, Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Υποστηρίκτρια μονογονέων

Εάν σκέφτεστε ότι η συνύπαρξη με τους γονείς σας ήταν δύσκολη όταν ήσασταν μικροί, τώρα που είστε ενήλικες και έχετε και παιδιά, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η συνύπαρξη ενός μονογονέα με τα παιδιά και τους γονείς του, είναι μία συμφωνία που έχει λογική όταν ο γονιός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσει τα παιδιά του  αλλά και την πρακτική βοήθεια που χρειάζεται για να μπορέσει να εργαστεί. Εάν λοιπόν σχεδιάζετε να μείνετε με τους γονείς σας, να αποταμιεύσετε χρήματα ή να δημιουργήσετε ένα σταθερό περιβάλλον για τα παιδιά από ανθρώπους στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε, έχετε στο νού σας αυτούς τους 4 κανόνες:

Εσείς έχετε τον πρώτο λόγο
Είναι σημαντικό που οι γονείς σας είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν αλλά τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν ότι ο μπαμπάς και η μαμά τους είναι τα άτομα που έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είστε επίμονοι ως προς τη δημιουργία κανόνων με τους οποίους να συμμορφώνεται ολόκληρη η οικογένεια και να υποστηρίζονται ανάλογα, από τους γονείς σας. Φροντίστε να δώσετε στα παιδιά αλλά και στους γονείς σας, να καταλάβουν ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες κατά περίπτωση (π.χ. δεν τρώμε γλυκά, δεν βλέπουμε με τις ώρες τηλεόραση, διαβάζουμε πρώτα τα μαθήματά μας και μετά παίζουμε κλπ.) καθώς και τις συνέπειες που θα έχουν όσοι δεν τους τηρήσουν.

Δώστε χώρο σε όλους
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα χώρο μόνο για τα παιδιά σας. Ακόμη και αν ο μοναδικός διαθέσιμος χώρος είναι ένα μικρό αναγνωστήριο. Επίσης, αν αυτό είναι εφικτό, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ξεχωριστούς χώρους όπου θα κοιμούνται και θα παίζουν τα παιδιά μεταξύ τους. Κι ενώ τα παιδιά του ίδιου φύλου μπορεί να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο κάποια στιγμή, γενικότερα δεν είναι ό,τι καλύτερο να στοιβάζεστε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι οι γονείς σας έχουν αρκετό χώρο και ότι σέβεστε την ιδιωτικότητά τους, την οποία καλό είναι να διδάξετε στα παιδιά ώστε να τους γίνει συνήθεια.

Ανταποδώστε τη χάρη
Εάν οι γονείς σας, σας στηρίζουν οικονομικά ανταποδώστε τους τη στήριξη με το να συμμετέχετε ενεργά στις δουλειές του σπιτιού. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μαγειρεύετε με «βάρδιες» ή να βάζετε και τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές πλένοντας τα πιάτα, βάζοντας σκούπα ή μαζεύοντας τα πράγματά τους, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Ακόμη κι αν οι γονείς σας, δεν σας το ζητήσουν, αυτές οι μικρές πράξεις καλής θέλησης δεν θα περάσουν απαρατήρητες και θα αποτελέσουν και καλό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας.

Επικοινωνήστε ξεκάθαρα
Τέλος, σιγουρευτείτε πως όσο ζείτε με τους γονείς σας θα κάθεστε κατά καιρούς και θα συζητάτε για όσα συμβαίνουν ή για τα προβλήματα που προκύπτουν στο σπίτι, ενδεχομένως και για τα παράπονα που έχετε ο ένας από τον άλλον. Εάν για παράδειγμα,  φυλάνε τα παιδιά λιγότερο απ’ όσο περιμένατε,  μια οικογενειακή συνάντηση μεταξύ εσάς και των γονιών σας, χωρίς τα παιδιά, θα ήταν ιδανική ευκαιρία για να το συζητήσετε και να το αλλάξετε. Επίσης μια τέτοια συζήτηση θα δώσει την ευκαιρία και στους γονείς σας να θέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς ώστε ο κάθε ένας από εσάς να προσαρμοστεί κατάλληλα στη νέα πραγματικότητα και να δημιουργήσει ένα οικογενειακό περιβάλλον, ιδανικό για όλους.

Πηγή: http://singleparents.about.com/