fbpx

Ο άντρας μου είναι αλκοολικός και εργασιομανής. Σπάνια τον βλέπουμε και τα παιδιά τον ζητούν. Τί να κάνω;

| 29 Αυγούστου 2016
ADVERTISEMENT

Είμαι παντρεμένη  με κάποιον, που λείπει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Στη συνέχεια όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, λείπει πιο συχνά για ποτά με φίλους. Όταν δεν λείπει, και πάλι έρχεται σπίτι μετά τα μεσάνυχτα. Συχνά μυρίζει αλκοόλ και τσιγάρο.

Τα παιδιά μας είναι πολύ μικρά, και αρχίζουν να με ρωτάνε γιατί ο πατέρας τους δεν είναι ποτέ σπίτι, σε αντίθεση με τους μπαμπάδες φίλων τους, που περνούν χρόνο μαζί τους.


ADVERTISEMENT

Αυτό είναι το σενάριο που αντιμετωπίζω καθημερινά. Δεν έχει χρόνο να μιλήσουμε. Εκπληρώνει τα οικονομικά του καθήκοντα, αλλά εγώ χρειάζομαι σύντροφο, όχι τσέπη. Θεωρώ ότι δεν έχουμε πλέον κοινή ζωή. Τα παιδιά κάνουν αστείες ερωτήσεις, σχετικά με το γιατί ο πατέρας τους δεν είναι ποτέ τριγύρω. Βλέπει τα παιδιά, για λίγα δευτερόλεπτα πριν φύγουν για το σχολείο.

Για κάτι επείγον ή για οικογενειακά θέματα, θα πρέπει να ενδιαφερθώ εγώ. Είμαι παγιδευμένη και μόνη σε ένα γάμο, με έναν αλκοολικό και εργασιομανή σύζυγο.

Είμαι πραγματικά κουρασμένη απο την παρούσα ζωή μου. Δεν αγαπώ την ύλη. Τα παιδιά μου και εγώ θέλουμε κάποιον που να μπορεί να μας δώσει ποιοτικό χρόνο, αγάπη και προσοχή. Τι πρέπει να κάνω;


ADVERTISEMENT

Αγαπημένη μου φίλη,

Σύμφωνα με την επιστολή σου, έχεις παντρευτεί εδώ και μερικά χρόνια και έχεις μικρά παιδιά. Ωστόσο, ο σύντροφός σου είναι ουσιαστικά απών. Σας παρέχει χρήματα, αλλά η προσοχή του επικεντρώνεται στην επιχείρηση του, και στους φίλους.

Υπάρχουν δύο κύρια ζητήματα εδώ. Πρώτον, υπάρχει η προσωπική σας σχέση. Θες  να είσαι πιο κοντά σε αυτόν, να έχεις μια αδερφή ψυχή. Δεύτερον, τα παιδιά σου, θες να είναι πιο κοντά στον πατέρα τους.

Από την επιστολή σου, δεν είναι δυνατό να καταλάβω τα συναισθήματα του συζύγου σου. Μπορεί να είναι ευτυχισμένος που η δουλειά του αυξάνεται, και να αγνοεί το γεγονός ότι λείπει από την οικογένειά του. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι νιώθει άσχημα και να είναι αγχωμένος.

Δυστυχώς, ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι ένας καλός σύζυγος και πατέρας είναι αυτός που κερδίζει πολλά χρήματα. Πνίγονται στις ευθύνες, προσπαθούν να κάνουν το σωστό , και καταλήγουν να χάσουν τους ανθρώπους που αγαπούν. Ακόμη χειρότερα, κουβαλάνε το φορτίο μόνοι τους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι σύζυγοί τους είναι συνεργάτες τους!

Ως εκ τούτου, το σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι αρκετή επικοινωνία. Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, διότι είσαι αναστατωμένη και απογοητευμένη. Το να το πολεμάς δεν θα βοηθήσει, οπότε κάνε μια συμφωνία με  τον εαυτό σου τώρα που μπορείς , να είσαι καλύτερα χωρίς να  χάσεις την ψυχραιμία σου.

Για πρώτο βήμα, βρες μια στιγμή που θα  είστε και οι δύο ήρεμοι. Εξήγησε εν συντομία ότι ανησυχείς για τη σχέση σας και για τη σχέση του με τα παιδιά. Να μην είσαι ασαφής! Να πεις ξεκάθαρα ότι αυτό θες να αλλάξει.

Συμβουλή: Κάνε πρόβα αυτή την συζήτηση με τον εαυτό σου ώστε να είσαι ετοιμόλογη. Απόφυγε τις κατηγορίες και τις αντιπαραθέσεις. Αυτό θα είναι μια διαπραγμάτευση.

Υπενθύμισε του ότι τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, αγάπη και προσοχή και από τους δυο σας. Ο σύζυγός σου πρέπει να είναι στη ζωή των παιδιών του.

Κάνε ένα σχέδιο για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα  παίζουν μαζί του, θα πάνε βόλτα ή θα κάνουν κάποιες άλλες  δραστηριότητες που θα απολαύσουν. Είναι σημαντικό, αυτά τα σχέδια να μην αλλάξουν ποτέ εξαιτίας της δουλειάς. Ο σύζυγός σου πρέπει να είναι πλήρως διαθέσιμος.

Επίσης, εφόσον ταξιδεύει συχνά, μια καθημερινή τηλεφωνική κλήση στο σπίτι είναι μια καλή ιδέα. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να γίνει μέρος της ρουτίνας του. Μήπως έχει ένα κινητό τηλέφωνο νέας τεχνολογίας; Κάντε μια βιντεοκλήση.

Για εσένα και τον άντρα σου, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το γάμο σας.

Ας ελπίσουμε ότι θα είσαι σε θέση να το διαχειριστείς. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε από κοινού ότι δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι μαζί, τότε θα πρέπει να βρείτε μια λύση που να είναι δίκαιη και για τους δυο σας και που θα υποστηρίζει πλήρως τις ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να είστε μαζί, μέχρι το μικρότερο σας παιδί να γίνει ενήλικας – μέσω των εφηβικών προκλήσεων, στην αποφοίτηση και σε άλλα σημαντικά γεγονότα.

Σε περίπτωση χωρισμού ή διαζυγίου, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό. Ίσως χρειαστείτε έναν σύμβουλο και για τα παιδιά. Τα παιδιά υποφέρουν όταν διαλύεται ένας γάμος, και μπορεί να θέλουν να το κρύψουν, από αγάπη για εσάς. Το να έχουν μια σχέση με κάποιον τρίτο να μιλήσουν μπορεί σίγουρα να βοηθήσει.

Ας ελπίσουμε ότι συζήτηση που θα κάνετε θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές, όπου θα μπορέσετε να δουλέψετε τη σχέση σας. Έχετε διαλύσει τη σχέση  μέσα στα  χρόνια, και έτσι μπορείτε να αρχίσετε με το να αποκτήσετε ξανά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον.

Ξεκινήστε κοιτάζοντας πίσω, τις πιο ευτυχισμένες  στιγμές. Ποια ήταν τα τρία απλά πράγματα που μπορούσατε και οι δύο να απολαύσετε; Για κάποια ζευγάρια, το να βλέπουν  ταινίες δράσης, όπως το Terminator ή Predator μπορούν  να τα βοηθήσουν να περάσουν καλά ξανά μαζί. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσουν!

Στη συνέχεια, συμφωνήστε να κάνετε ένα ή δύο πράγματα μαζί μια φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες. Εκεί θα  πρέπει να είστε απλά οι δύο σας και να τα διαχωρίσετε από το χρόνο του με τα παιδιά.

Μην  περιμένεις να είναι όλα ρόδινα. Παίρνει χρόνο να ξαναχτιστεί μια σχέση. Προσπάθησε να μην ανησυχείς πάρα πολύ για περιστασιακές αναποδιές που μπορεί να συμβούν. Κράτησε την προσοχή σου στο πως θα ανανεώσετε τη σχέση σας.

Μετά από έξι εβδομάδες, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συζητήσετε τι ακριβώς θέλετε  από το γάμο σας. Κάντε μια λίστα με τις προσωπικές σας ανάγκες, αποφασίστε πώς θα τις διαχειριστείτε, και συζητήστε πώς θα διατηρήσετε τη σχέση σας σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση. Και πάλι, να πάτε με μικρά, εφικτά βήματα και στόχους.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, με βάση το σχόλιο ενός ειδικού: «Μια οικεία σχέση είναι σαν ένας χορός – χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Αν ένας σύντροφος κάνει αλλαγές στα βήματα του χορού, ο άλλος θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Θα πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα μοτίβο με αρνητικό χορό, και στη συνέχεια θα μπορούμε να αρχίσουμε ξανά τη σχέση κάνοντας θετικές αλλαγές από τη μεριά μας , δημιουργώντας μια πρόσκληση αλλαγής και στο σύντροφο μας».

«Να θυμάσαι  πάντα, ότι αν έχουμε ικανοποίηση και ευτυχία μέσα μας, μπορούμε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να προσελκύουμε υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις, ακόμη και αν μια τρέχουσα σχέση δεν είναι πια εφικτή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από κάποιον  που επιλέγει να ζήσει στη φωτεινή πλευρά της ζωής».

Πηγή: http://www.star2.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ