fbpx

Ο σύντροφός μου, μου επιβάλλει την έκτρωση. Θα μπορέσω να το ξεπεράσω ποτέ;

| 11 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Ο πατέρας του παιδιού που κυοφορώ μου επιβάλλει την έκτρωση. Είμαι σε απόγνωση. Δε θα φοβόμουν να το φέρω μόνη στον κόσμο αλλά ζω σε χωριό και θα στιγματιστεί για μια ζωή. Δε του αξίζει. Λυπάμαι τόσο πολύ και πραγματικά πονάω. Θα το ξεπεράσω ποτέ;”.

Απαντάει η  Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ κυρία Στέλλα Καραπά


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Το γράμμα σου είναι μικρό αλλά μπόρεσα να εστιάσω σε κάποιες λέξεις-κλειδιά, για να σου δώσω μία πιο ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη άποψη. Αρχικά αναφέρεις πως ο πατέρας του παιδιού σου ‘‘επιβάλλει’’ την έκτρωση. Κατά την άποψή μου είναι λάθος να αποδεχόμαστε πως κάποιος μπορεί να επιβάλλει σε οποιονδήποτε άλλο την απόκτηση ενός παιδιού ή αντίστοιχα να του στερήσει αυτό το δικαίωμα. Όπως ο ίδιος επιλέγει να μην θέλει να γίνει γονιός και εσύ πρέπει να υπερασπιστείς το δικαίωμα και την επιθυμία σου να γίνεις γονέας αν κάτι τέτοιο ισχύει ή έστω να υπερασπιστείς την εναντίωσή σου στην ίδια την έκτρωση. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο και το τι είδους σχέση έχεις με τον πατέρα του παιδιού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το τι είναι καλύτερο αλλά και εφικτό για το μέλλον.

Δείτε σχετικά: Δεν θέλω αυτό το παιδί αλλά εκείνη αρνείται να το “ρίξει”!


ADVERTISEMENT

Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η εμπειρία της έκτρωσης δεν είναι κάτι απλό τόσο σε σωματικό-παραμένει μία επέμβαση-όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο και ως τέτοια μπορεί να γίνει επώδυνη συνολικά για τη γυναίκα. Φυσικά δεν πρέπει να υπάρχουν άκυρες γενικεύσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις η έκτρωση από τη γυναίκα είναι ελάχιστα οδυνηρή σε κάθε επίπεδο αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με κεντρική προϋπόθεση αυτή να αποτελεί μία συνειδητή και πλήρως αποδεκτή και από τις δύο πλευρές επιλογή και με την ταυτόχρονη πρόσβαση στην κατάλληλη στήριξη. Και μόνο η ερώτησή σου στο τέλος για το αν θα το ξεπεράσεις ποτέ, κάνει φανερό ότι είσαι ιδιαίτερα ανήσυχη, αγχωμένη και διστακτική σε αυτή την επιλογή.

Σίγουρα το γεγονός ότι ζεις σε μία μικρή κοινωνία είναι λογικό να σε προδιαθέτει αρνητικά στο να φέρεις μόνη στον κόσμο ένα παιδί, σε δύσκολες μάλιστα οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερα να μη στιγματίσεις μόνη τον εαυτό και τη ζωή σου, από το φόβο ενός κοινωνικού στίγματος που μπορεί να εμφανισθεί, μπορεί και όχι στο βαθμό που φαντάζεσαι. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει βέβαια και η ηλικία σου, την οποία δεν αναφέρεις, αλλά και τη στάση που η οικογένεια και το φιλικό σου περιβάλλον διατηρεί σε αυτήν την εγκυμοσύνη.

Σημαντικότερο όλων βέβαια είναι να λάβεις μία απόφαση, η οποία θα αποτελεί προϊόν λογικής, συνειδητοποιημένης και συνολικής σκέψης, βασισμένη στις δικές σου ανάγκες, επιθυμίες και ικανότητες. Για αυτό το λόγο συνιστώ να απευθυνθείς στην δημόσια δομή της περιοχής σου ή σε κάποιον άλλον ειδικό της επιλογής σου, προκειμένου να δεις με ψυχραιμία και σύνεση την κατάσταση και να πάρεις στο τέλος την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Με εκτίμηση,

Στέλλα Καραπά
Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ
Εξειδικευμένη στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογική και Δικαστική Ψυχολογία
Μητροπόλεως 26, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2313 006461
Κινητό: 6948 303940
Web: www.stellakarapa.gr
Email: stellakarapa@gmail.com
Facebook: Στέλλα Καραπά-Ψυχολόγος 

Μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ