fbpx

Μήπως ο φόβος σε εμποδίζει να κάνεις καινούρια σχέση;

| 8 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

Συχνά όταν οι άνδρες ή οι γυναίκες αρχίζουν να βγαίνουν και πάλι μετά από μία απώλεια (θάνατος ή χωρισμός), η κύρια αποστολή τους είναι να βρουν μια άλλη σοβαρή σχέση. Αυτός ήταν και ο δικός μου αρχικός μου στόχος – άλλωστε, όντας παντρεμένη για πάνω από 7 χρόνια, είχα συνηθίσει τη σταθερότητα που προσφέρει ο γάμος. Επιπλέον, σύμφωνα με την αντίληψη και την ηθική της κοινωνίας σε ότι αφορά τις γυναίκες, σκέφτηκα ότι θα ΈΠΡΕΠΕ να θέλω μια καινούρια σχέση, όντας μητέρα και κοντά στα 30. Αλλά, όπως ανακάλυψα αργότερα, οι φόβοι μας και οι ανασφάλειές μας είναι πολλές φορές αυτά ακριβώς που τροφοδοτούν την αναζήτηση μας για μια νέα σχέση, ανεξάρτητα εάν το συνειδητοποιούμε ή όχι. Και, αυτή η τάση είναι κατανοητή – έχουμε περάσει τα πάνδεινα και η σκέψη του έρωτα και της αγάπης φαίνεται να διώχνει τα προβλήματά μας . Το συμπέρασμα όμως είναι ότι αν πέσουμε με τα μούτρα σε μια νέα σχέση χωρίς ν’ αναγνωρίσουμε και να επεξεργαστούμε αυτά τα κίνητρα, μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε ξανά μπλεγμένοι και δυστυχισμένοι.

Οπότε για να σε βοηθήσω να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σε αυτό το στάδιο, σε παρακαλώ να σκεφτείς προσεκτικά τα 6 κίνητρα που ακολουθούν και που βασίζονται στον φόβο. Σκέψου λίγο και δες εάν κάποια από αυτά σου λένε κάτι.Έπειτα σου συνιστώ να σκεφτείς ποιούς από αυτούς τους φόβους μπορείς να ξεπεράσεις μόνος/μόνη. Επειδή μπορεί να ανακαλύψεις ότι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις μετά την απώλεια, δεν έχει τόσο να κάνει με το ν’ αγαπήσεις κάποιον αλλά με το ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου.


ADVERTISEMENT

Κοινοί φόβοι:

Ο φόβος της μοναξιάς
Το σπίτι θα είναι γεμάτο σιωπή όταν επιστρέψω σπίτι; Η μοναξιά θα είναι ο μόνος μου σύντροφος στο δείπνο, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα; Τι θα κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο; Και εάν μείνω για πάντα μόνος/μόνη;

Ο φόβος των πιθανών κοινωνικών συνεπειών
Θα είμαι πάντα ο τρίτος τροχός σε κάθε έξοδο; Θα είμαι το στερεότυπο της “διαζευγμένης” ή του “διαζευγμένου”, που θα με αντιλαμβάνονται σαν αποτυχία ή του χήρου/της χήρας που θα με αντιλαμβάνονται ως κατατρεγμένο/η;


ADVERTISEMENT

Ο φόβος ότι μεγαλώνεις/ παχαίνεις/ασχημαίνεις
Αυτός ο φόβος μπορεί να σε κάνει να συμβιβαστείς με κάποιον/κάποια που δεν είναι ιδανικός/ιδανική για εσένα επειδή νομίζεις ότι δεν αξίζεις κάτι παραπάνω.

Ο φόβος ενός αβέβαιου οικονομικού μέλλοντος
Πως θα βγάζεις τα προς το ζην; Πως θα διατηρήσεις τον τρόπο ζωής σου ή θ’ αποπληρώσεις τα δάνειά σου; Μήπως ένας νέος/μια νέα σύντροφος που έχει χρήματα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια και ευτυχία; Λες εσύ…

Ο φόβος να μην έχουν τα παιδιά σου ένα δυνατό μητρικό/πατρικό πρότυπο στη ζωή τους
Θα μεγαλώσουν συναισθηματικά υγιή και δυνατά χωρίς να έχουν ένα πρότυπο του αντίθετου φύλου στο σπίτι; Δεν πρέπει να βάλω τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές μου;

Ο φόβος να μην έχεις σκοπό
Ποιος/ποια είμαι; Τι μπορώ να προσφέρω στον κόσμο; Τι αξία έχω; Χρειάζομαι κάποιον για να με ορίζει;

Ο φόβος ν’ αντιμετωπίσεις το αβέβαιο μέλλον μόνος
Πως θα τα καταφέρω; Τι και αν γίνει κάτι τρομερό; Τι και αν…;

Θυμήσου, όλοι μας έχουμε φόβους και είναι φυσιολογικό να τους έχουμε. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης περιόδου της ζωής μας πρέπει να είμαστε έξυπνοι και πρόθυμοι να δουλέψουμε πρώτα με τον εαυτό μας. Όχι δεν λέω ότι δεν μπορείς να βγεις ραντεβού ή να κάνεις σεξ – στην πραγματικότητα λέω να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να εξερευνήσει τι υπάρχει εκεί έξω εάν το θες. Αλλά να είσαι ειλικρινής και να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερη αυτογνωσία, ώστε να μη μπερδέψεις τους φόβους σου και τις ανασφάλειες σου με την ανάγκη σου για αγάπη!

Πηγή: http://divorcesupport.about.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ