Μικτές οικογένειες: Συγχωνευθείτε, χωρίς να τρελλαθείτε!

1

Με περισσότερους από τους μισούς γάμους να καταλήγουν σε διαζύγιο, οι σχέσεις και τα ραντεβού έχουν πάρει εντελώς νέα μορφή. Οι άνθρωποι που προσπαθούν για ένα δεύτερο γύρο στην αισθηματική τους ζωή, πλέον εντάσσουν και τα παιδιά στο βιογραφικό τους. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός πως πλέον, όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται, ερωτεύονται και παντρεύονται, φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους. Επομένως, πώς μπορεί κανείς να συγχωνεύσει τις δύο οικογένειες με επιτυχία; Δείτε τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε πρίν την ανάμιξη γόνων και απογόνων!

Επικοινωνία πρίν τη συμβίωση
Ανεξάρτητα από το πόσο τέλειες είναι οι σχέσεις μεταξύ εσάς , του νέου συζύγου και των παιδιών σας, όταν έρθει η ώρα να μείνετε όλοι μαζί τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο δύσκολα ή περίπλοκα. Προετοιμαστείτε. Πρίν συμβιώσετε, πραγματοποιήστε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τα παιδιά είναι έξυπνα και θα έπρεπε να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, ειδικά όταν αυτές αφορούν πράγματα που θα αλλάξουν το μέχρι τώρα σκηνικό. Εάν αισθάνονται ότι είναι μέρος της διαδικασίας, θα είναι λιγότερο φοβισμένα για το άγνωστο.

Η συνέπεια μετράει
Δεν συγχωνεύονται μόνο οι οικογένειες αλλά και οι κανόνες, οι τρόποι πειθαρχίας και επικοινωνίας που προσπαθούν επίσης να πορευτούν μαζί. Εσείς και ο/η σύζυγος πρέπει να συμφωνήσετε σχετικά με το πώς θα χειριστείτε όλα τα ζητήματα, από την ώρα του ύπνου μέχρι το διάβασμα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού. Είναι η πρώτη φορά που είστε θετοί γονείς ο ένας στα παιδιά του άλλου οπότε είναι σημαντικό να έχετε την ίδια παιδαγωγική προσέγγιση και στα βιολογικά και στα θετά σας παιδιά. Το σταθερό μήνυμα που περνάτε και στις δύο ομάδες παιδιών σχετικά με τι είναι σωστό και λάθος, θα κάνει τη μετάβασή σας ευκολότερη. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστείτε χρόνο για να προχωρήσετε!

Κάντε check in για να μην κάνουν check out
Η σιωπή δεν σημαίνει αποδοχή. Όλοι θέλουν να αισθάνονται ότι τους ακούν, ειδικά ένα παιδί σε μία νέα μικτή οικογένεια. Οι τακτικές οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι απαραίτητες. Χρησιμοποιήστε τις προκειμένου να συζητήσετε ιδέες και τρόπους, για το πώς μπορείτε να περνάτε χρόνο μαζί όπως μπορείτε να κάνετε μία συνάντηση μόνο με τα παιδιά του συζύγου και το αντίστροφο. Σιγουρευτείτε για το πώς αισθάνεται κάθε παιδί μέσα στην οικογένεια.

Προετοιμαστείτε για την αποτυχία (δεν πειράζει)
Με τόσες πολλές προσωπικότητες είναι λογικό να έχετε αναταράξεις. Εσείς, ο/η σύζυγος αλλά και τα παιδιά κάθε πλευράς είναι λογικό και αναμενόμενο να κάνετε λάθη. Εάν προετοιμάσετε τον εαυτό σας για όλα τα απρόβλεπτα ups & downs που έρχονται μαζί με τις μικτές οικογένειες, θα μειώσετε το στρες τον εκνευρισμό και την απογοήτευση. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι ότι είστε όλοι μαζί.

Τα ναι και τα όχι της μικτής οικογένειας

  • Ξεκινήστε να συζητάτε με τα παιδιά σας για τη πιθανότητα της μικτής οικογένειας, από πολύ νωρίς, πολύ καιρό πρίν παντρευτείτε. Μιλήστε τους για τη μελλοντική σας οικογένεια και ακούστε τί έχουν να σας πούν και πώς αισθάνονται.
  • Μην πιέζετε τα παιδιά και των δύο πλευρών να «δεθούν» οπωσδήποτε μεταξύ τους. Επιτρέψετε σε αυτές τις σχέσεις να εξελιχθούν αργά και φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Δώστε στα παιδιά σας χρόνο, χώρο και ευελιξία να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση!
  • Καθιερώστε νέες συνήθειες, μερικά τελετουργικά που θέλετε να διατηρήσετε στη νέα μορφή οικογένειας. Βρείτε λύσεις που να χαρακτηρίζουν τη μοναδικότητά σας και δημιουργήστε παραδόσεις γύρω από αυτήν!
  • Μην περιμένετε από τα θετά σας παιδιά να σας φωνάζουν μπαμπά ή μαμά. Αφήστε τα θετά σας παιδιά να αποφασίζουν πώς θέλουν να σας προσφωνούν. Το επίπεδο εξοικείωσης και άνεσης από τη μεριά τους, είναι πολύ σημαντικό εδώ.
  • Εφαρμόστε μία συγκεκριμένη και κοινή προσέγγιση με τον σύντροφό σας, ως γονείς μέσα στην οικογένεια. Συμφωνείστε στο πώς θα αντιμετωπίζετε τα πιο σημαντικά ζητήματα και διατηρήστε μία σταθερή συμπεριφορά που να περνάει μηνύματα τύπου «Έτσι το κάνουμε εμείς εδώ στην οικογένεια».
  • Μην εστιάζετε αποκλειστικά στην οικογένεια παραμελώντας τις δυναμικές του γάμου σας. Το να μεγαλώνετε τα παιδιά σας είναι πρόκληση, αλλά το να μεγαλώνετε και τα παιδιά του άλλου είναι «τρέλλα»! Ο υγιής και γερός γάμος θα βοηθήσει και τους δύο να διαχειριστείτε τις ιδιαιτερότητες της μικτής οικογένειας.
  • Περάστε χρόνο μαζί με κάθε παιδί, βιολογικό και θετό, ξεχωριστά. Μοιράστε το χρόνο σας μέσα στην ημέρα για να τον αφιερώνετε από λίγο στον κάθε ένα. Αυτό θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν το αίσθημα ότι ανήκουν στην οικογένεια, βελτιώνοντας έτσι τη σύνδεσή τους με αυτή.
  • Μην κάνετε όλα τα παραπάνω μόνοι σας. Αναζητήστε υποστήριξη από κάποιο ειδικό ή κέντρο στήριξης σχετικά με το πώς να χειριστείτε τη νέα μικτή σας πραγματικότητα!