fbpx

Η σύντροφός μου με κρατάει σε απόσταση με αφορμή το παιδί της. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

“Είμαι χωρισμένος 4 χρόνια και τα τελευταία 2 χρόνια έχω σχέση με μια γυναίκα που και αυτή είναι χωρισμένη με ένα αγοράκι 10 ετών. Έγω έχω ένα αγοράκι 11 ετων. Θα ήθελα την βοήθεια σας στον τρόπο που πρέπει να “αντιδρώ” όταν βλέπω ότι ο γιος της κοπέλας μου σε κάποια πράγματα που θεωρώ ότι είναι λάθος και του το λέω, κάνει ότι δεν ακούει.

Όπως καταλάβατε η σχέση που έχω δεν είναι σε αρχίκο στάδιο και γνωρίζω τον γιό της και η κοπέλα μου τον δικό μου γιο. Είχαμε συμφωνήσει το καλοκαίρι που πέρασε να μέναμε μαζί, αλλά επειδή είχα προβλήματα στην δουλειά και τελικά έμεινα άνεργος, το ακυρώσαμε.


ADVERTISEMENT

Ο γιός μου το ξέρει ότι έχω “σχέση” με την συγκεκριμένη κοπέλα, όσο μπορεί να καταλάβει τον όρο “σχέση”, και του λέω σε όλα τα ζητήματα και απορίες την αλήθεια.

Στο αντίθετο στρατόπεδο, για να κάνουμε και λίγη πλάκα, δεν πρόλαβε να πει τίποτα στον γιό της και πολλές φορές που συζητάμε μου δίνεται η εντύπωση ότι βάζει τον μικρο μπροστα σαν δικαιολογία και αποφεύγει πράγματα και καταστάσεις. Πώς να χειριστώ το γιο της συντρόφου μου και πώς τη σύντροφό μου που νιώθω πως με κρατάει σε κάποια απόσταση με αφορμή το παιδί;”.

Απαντάει η ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου  


ADVERTISEMENT

Η γνωριμία του νέου συντρόφου στα  παιδιά από τον προηγούμενο γάμο είναι από τις πιο δύσκολες και αμήχανες στιγμές μετά το διαζύγιο … Τα παιδιά αντιδρούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με την ηλικία τους , τα βιώματά τους , τη σχέση που διατηρούν με τον απόντα γονιό καθώς και το γονιό με τον οποίο  μένουν μαζί  αλλά και τη σχέση των δυο διαζευγμένων γονιών… Επίσης ένα καθοριστικός παράγων είναι το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το διαζύγιο  ώστε το παιδί να το έχει επεξεργαστεί προκειμένου να μπορέσει να δεχθεί μια νέα σχέση του γονιού του. Είναι γνωστό ότι φέρνουμε τα παιδιά μας σε επαφή με τις σχέσεις που είναι σοβαρές και όχι με  κάθε άτομο που είναι επισκέπτης στη ζωή μας…

Αρχικά συζητήστε με τη σύντροφό σας ειλικρινά  για τη σχέση σας  πως τη βλέπει , αν σας εμπιστεύεται , ρωτήστε την ευθέως τι την κρατά πίσω και δεν ενημερώνει το παιδί της  … Από αυτές τις συζητήσεις θα εξαρτηθούν και τα υπόλοιπα… Αφού απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα και συμφωνήσει  να προχωρήσετε ,   θα αναφερθείτε  κατόπιν  στο είδος της σχέσης που θα ήθελε να αναπτύξετε με το παιδί της και πώς να του φέρεστε .  Ακούστε τυχόν προβληματισμούς ή ενδοιασμούς που έχει και προσπαθήστε να σεβαστείτε αυτά που θα σας πει… Η θέση σας είναι λεπτή , γιατί η σύντροφός σας , ενδεχομένως παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο φέρεστε στο γιό της…

Οι μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα και περνούν από «μικροσκόπιο» τον νέο σύντροφό τους . Χρειάζεται λοιπόν να είστε απόλυτα διακριτικός στο τρόπο του χειρισμού σας. Να αποφεύγετε τυχόν παρατηρήσεις , αυτό είναι υπόθεση της μητέρας του ακόμη και αν έχετε διαφορετική άποψη για το τρόπο που το μεγαλώνει .  Μπορείτε να το συζητάτε μαζί της όταν είστε οι δυο σας. Να ασχολείστε με το παιδί  με τρόπο θετικό και χαλαρό , χωρίς να πιέζεστε, ώστε σταδιακά να εξοικειωθεί μαζί  σας.  Θα θυμάστε ότι η σχέση σας μαζί του τουλάχιστον στην αρχή και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλετε ίσως   περάσει από διάφορες φάσεις  όπως της παρατήρησης , της αμφισβήτησης , ακόμη και της άρνησης, μέχρι να καταλήξει στην επιθυμητή για όλους αποδοχή … Αυτό συμβαίνει όχι γιατί αμφισβητεί απαραίτητα εσάς σαν άτομο αλλά το ρόλο σας δίπλα στη μητέρα του .. Ενδεχομένως να νιώθει αγωνία και ανασφάλεια για τη σχέση με τη μητέρα του επειδή  ίσως φοβάται ότι δεν θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα στη ζωή της. Από την άλλη ίσως έχει ενοχές για το πατέρα του επειδή θα μένει με έναν άλλο άνδρα ταυτόχρονα και  αγωνία για την αντίδραση  του πατέρα του απέναντί του και στην νέα κατάσταση .. …

Χρειάζεται λοιπόν υπομονή  , σταθερότητα και χρόνος. Αντίστοιχα φυσικά ισχύουν και για το δικό σας παιδί.. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με επιτυχία  αρκεί να υπάρχει καλή επικοινωνία , σεβασμός και  κατανόηση στο ζευγάρι.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ