fbpx

Η νέα οικογενειακή κατάσταση και τα κουτσομπολιά στο χώρο εργασίας

ADVERTISEMENT

Όταν ξεκινάμε την εργασιακή μας ζωή σε κάποια δουλειά και γνωριζόμαστε με τους εργοδότες μας και τους συναδέλφους μας, είτε ανώτερους είτε κατώτερους ιεραρχικά, τις περισσότερες φορές μας μαθαίνουν και με την ιδιότητά μας στην προσωπική μας ζωή. Είναι σπάνιο να μην γίνει γνωστό εάν είμαστε ανύπαντροι ή παντρεμένοι, εάν έχουμε παιδιά ή όχι.

Τι γίνεται όταν η κατάσταση στην προσωπική μας ζωή αλλάζει; Όταν π.χ. χάσουμε το σύντροφό μας ή χωρίσουμε ή όταν αποφασίσουμε να κάνουμε παιδί εκτός γάμου;


ADVERTISEMENT

Όταν πεθάνει ο σύντροφός μας το συναίσθημα που κυριαρχεί στην αρχή στο εργασιακό μας περιβάλλον είναι η λύπηση γι’ αυτό που μας συνέβη και ο οίκτος στο πρόσωπό μας. Σταδιακά, όμως, από τη δική μας συμπεριφορά θα διαμορφωθεί και παγιωθεί και η στάση του περιβάλλοντος. Εάν εμείς δείχνουμε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες αντιμετωπίζουμε με σθένος την κατάσταση, τότε και οι άλλοι έτσι θα μας δουν και θα μας φέρονται. Εάν δείξουμε με τη στάση μας ότι έχουμε αποφασίσει πως η ζωή μας συνεχίζεται και ότι αυτό που έτυχε δεν έχει αντίκτυπο στις αντιλήψεις μας και στα όρια που έχουμε θέσει, τότε οι άλλοι θα το σεβαστούν και δεν θα έχουν λόγο να μας κουτσομπολέψουν. Εάν εμείς λυπόμαστε τον εαυτό μας και συνεχώς συζητάμε για τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη συμφορά που μας βρήκε, τότε και οι άλλοι θα έχουν θέματα για να συζητήσουν πίσω από την πλάτη μας, είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα.

Όταν χωρίζουμε η κατάσταση διαφοροποιείται και πάλι από τη δική μας στάση αλλά και από το πώς έχουμε χειριστεί την κατάσταση όλο το διάστημα από τη διάσταση μέχρι το διαζύγιο. Εάν έχουμε αναλωθεί να μοιραζόμαστε τα προβλήματα της σχέσης μας στο χώρο της δουλειάς, έχουμε δώσει το δικαίωμα να γίνονται συζητήσεις γύρω από το άτομό μας. Εάν έχουμε κρατήσει κάποια απόσταση και ναι μεν έχουμε ενημερώσει ότι είμαστε σε διάσταση ή ότι πήραμε διαζύγιο αλλά δεν έχουμε επεκταθεί στους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και στο πώς μας έχει επηρεάσει αυτό, τότε δεν έχουμε δώσει τροφή για σχόλια, οπότε το πολύ πολύ να ενημερωθούν και συνάδελφοι που δεν έρχονται σε άμεση επαφή μ’ εμάς για την αλλαγή της κατάστασής μας.

Εάν πάλι αποφασίσουμε να αποκτήσουμε παιδί παρ’ όλο που δεν είμαστε παντρεμένοι και πάλι το πώς και το πόσο θα μας σχολιάσει ο εργασιακός περίγυρος εξαρτάται από τη δική μας στάση.  Εάν είμαστε σίγουροι και έχουμε αυτοπεποίθηση για την απόφασή μας και δεν δείχνουμε ότι έχουμε αμφιβολίες ή ακόμα κι ενοχές τότε και οι άλλοι θα το αποδεχτούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας ή να εξηγήσουμε τα πλαίσια βάσει των οποίων θα γίνουμε μονογονείς. Έχοντας αυτή τη στάση το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν και «κοινωνικά σχόλια», γιατί δεν θα υπάρχει υλικό.


ADVERTISEMENT

Γενικά θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και συναίσθηση ότι στον εργασιακό μας χώρο, παρ’ όλο που περνάμε ίσως τις περισσότερες ώρες της μέρας, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Οι ακραίες καταστάσεις συνήθως δεν ωφελούν. Στο χώρο εργασίας μας, λοιπόν, ούτε πέπλο μυστηρίου θα πρέπει να καλύπτει την προσωπική μας ζωή, αλλά ούτε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και ανάλυσή της. Εάν κρατηθεί ένα μέτρο και υπάρχει ισορροπία οι λαβές για κουτσομπολιά θα περιοριστούν.

Βίκυ Κάουλα
Life & Business Coach
Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων
Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης
Εκπαιδεύτρια Διαζυγίου
Κινητό: 6936-820600
Email: Vicky.Kaoula@gmail.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ