Γιατί «παντρευόμαστε» τους γονείς μας και πως επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή;

0

Ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά σίγουρα θα έχεις ακούσει αυτό που λένε ότι παντρευόμαστε τους γονείς μας, και από ότι φαίνεται είναι αλήθεια!

Μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο St. Andrews έδειξε ότι έχουμε την τάση να βρίσκουμε συντρόφους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους γονείς μας, κυρίως στο θέμα της προσωπικότητας. Το ερώτημα είναι όμως γιατί κάνουμε κάτι τέτοιο και ακόμα πιο συγκεκριμένα, τι σημαίνει για τον γάμο μας;

Ρωτήσαμε αρκετούς ειδικούς γι αυτό. Οι απαντήσεις μας δίνουν μια πιο προσεκτική ανάλυση, στο γιατί καταλήγουμε να παντρευτούμε αντίγραφα των γονιών μας, πως επηρεάζει τις σχέσεις μας και φυσικά τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε.

Θα ξεκινήσουμε με κάτι παρήγορο, δεν σημαίνει ότι θες κάτι σεξουαλικό από τους γονείς σου, οπότε μην ανησυχείς. Έχει να κάνει με τις εικόνες που έχεις αποτυπώσει στη μνήμη σου σαν παιδί. Τι σημαίνει αυτό;

Καθώς μεγαλώνουμε, παίρνουμε εικόνες που έχουμε γύρω μας και τις χρησιμοποιούμε ώστε να χτίσουμε ένα μοτίβο στο μυαλό μας, για κάτι.  Για παράδειγμα, βλέπουμε πως οι γονείς μας χειρίζονται διάφορες καταστάσεις, και οι κινήσεις τους περνάνε στο υποσυνείδητό μας. Όταν μεγαλώσεις και αντιμετωπίσεις κάτι παρόμοιο, ίσως να παρατηρήσεις ότι χειρίστηκες κάτι με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν οι γονείς σου.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ. Μεγαλώνοντας είδες τη σχέση των γονιών σου, και πως λειτουργούσαν σαν ζευγάρι, οπότε πήρες την συγκεκριμένη εικόνα και την χρησιμοποίησες σαν βάση, για το πως πρέπει να είναι μια σχέση. Οπότε όταν βρήκες κάποιον/α εκτός από την έλξη που ένιωσες για εκείνον/η, είχε στοιχεία που θα μπορούσαν να ταιριάξουν στην εικόνα που έχεις στο μυαλό σου.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κάνουμε, και τι σημαίνει ακριβώς για τις σχέσεις μας;

Μήπως εσύ και ο/η σύντροφος σου κάνετε λιγότερο σεξ; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είναι μια αρκετά καλή ένδειξη είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, ότι το μυαλό σου έχεις αρχίσει να βλέπει τον σύντροφο σου σαν μια γονεϊκή φιγούρα, και όχι σεξουαλικά. Μπορεί να είναι ο τρόπος που κάνει δουλειές στο σπίτι, ή ο τρόπος που φροντίζει τα παιδιά.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν τον/την αγαπάς. Όλα τα συναισθήματα σεβασμού, αγάπης και έλξης είναι ακόμα εδώ. Μπορεί να μην νιώθεις σεξουαλική έλξη λοιπόν για εκείνον/η, καθώς το μυαλό σου θεωρεί λάθος να βλέπεις ερωτικά κάποιον, που μοιάζει στους γονείς σου.

Τι μπορούμε να κάνουμε τελικά για αυτό;

Τα νέα είναι καλά. Το ότι βλέπεις ομοιότητες ανάμεσα στο σύντροφο και στους γονείς σου, δεν σημαίνει ότι ο γάμος σας τελείωσε. Δεν είναι κάτι δύσκολο να διορθώσεις. Απλά θα πρέπει να δείς ξανά τον σύντροφο σου ερωτικά.

Ένας αναγνώστης μας ανέφερε ότι διόρθωσε το πρόβλημα όταν ξεκίνησε να παίρνει πιο συχνά τηλέφωνο την μητέρα του. Και όμως! Την έπαιρνε τηλέφωνο, την άφηνε να μιλήσει και της έλεγε ότι κάτι συμβαίνει στην ζωή του. Όπως ήταν λογικό εκείνη προσπάθησε να του δώσει συμβουλές στο πως να ζήσει τη ζωή του σαν ενήλικας. Όταν έφτασε να ενοχλείται αρκετά, έκλεισε το τηλέφωνο και σταμάτησε να βλέπει τη γυναίκα του σαν μάνα του, οπότε το πρόβλημα στο σεξ είχε διορθωθεί.

Αν όμως η σχέση σου με τους γονείς σου είναι περιορισμένη, τοξική, και δεν έχεις την δυνατότητα να τους μιλήσεις, υπάρχει μια εύκολη λύση. Κάνε ένα διάλειμμα. Όχι από τον/την σύντροφο σου, αλλά από τις καταστάσεις που που σου έβγαλαν αυτή την πλευρά. Φρόντισε να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο μακρυά από τα παιδιά, μακρυά από τις δουλειές του σπιτιού ώστε να έχεις μπροστά σου τον άνθρωπο που ερωτεύτηκες και μόνο.

Πηγή : http://www.yourtango.com/