fbpx

Ακόμα κι αν δεν σε θέλει, δεν θα σε αφήσει να φύγεις: Το σύνδρομο του τοξικού συντρόφου!

| 22 Δεκεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Ένας τοξικός σύντροφος δεν σε θέλει μέχρι να φύγεις ή να τον ξεπεράσεις, όπου εκεί ξαφνικά θα αρχίσει να σε βρίσκει ακαταμάχητη.

Σε θέλει, ενδίδεις, δεν σε θέλει, πληγώνεσαι. Βρίσκεις την δύναμη να φύγεις, εκείνος τότε σε θέλει, οπότε πάλι ενδίδεις. Τότε απλά σταματάει να σε θέλει, φεύγει, και ξανά από την αρχή.

Κοινώς, βρίσκεις τη δύναμη να μείνεις μακριά του, μόνο και μόνο για να  τον δείς να σε παρακαλάει γονατιστός, να σου ορκίζεται ότι σε αγαπά, και πως πλέον έχει αλλάξει. Αν τον πιστέψεις, αυτός ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί. Γιατί όμως το κάνει αυτό;


ADVERTISEMENT

 

Έχω βρεθεί σε δύο τοξικές σχέσεις. Δεν μπορείς να φανταστείς τα ερωτικά μηνύματα που έλαβα από τους πρώην μου, όταν βρήκα πια την δύναμη να τους αφήσω.

Τα παρακάτω κλισέ, μπορεί να τα έχεις ακούσει κι εσύ φεύγοντας:

«Έχω αλλάξει. Είχα ελπίδες και όνειρα ότι θα χτίζαμε μια ζωή μαζί».


ADVERTISEMENT

« Δεν μπορώ να καταλάβω, πως τα αισθήματα ενός ανθρώπου μπορούν να αλλάξουν 180 μοίρες, ενώ έλεγες ότι με αγαπούσες!» ( Τα αισθήματα μου άλλαξαν γιατί δεν απαντούσε στα τηλέφωνα μου και εξαφανιζόταν για μέρες, σε μια περίοδο που ήθελα μια μόνιμη σχέση).

«Δεν έχω νιώσει με καμία άλλη όπως μαζί σου».

«Λυπάμαι που δεν σου είπα ποτέ ότι θέλω να είσαι στην ζωή μου. Άργησα πολύ να καταλάβω πόσο σ’ αγαπώ και τί γυναίκα έχανα». (Αυτό πραγματικά με κέντρισε. Ήταν δύσκολο να ανακαλύψω τον τρόπο που λειτουργούσε. Ο χρόνος που πέρασα στην ψυχοθεραπεία μου δίδαξε ότι δεν καταλαβαίνουμε πάντα, τα πράγματα που κάνουμε).

« Πρέπει να είμαστε μαζί. Σε παρακαλώ δώσε μου μια ευκαιρία. Σε ικετεύω να μην πετάξεις κάτι τόσο όμορφο .Σε παρακαλώ μωρό μου ξανασκέψου το!» (Το σκέφτηκα για πέντε ολόκληρα λεπτά, και τότε του έδωσα άλλη μια ευκαιρία. Πως πήγε; Τέσσερα χρόνια μετά η ανταμοιβή μου ήταν η ασυνέπεια, η αναξιοπιστία, τα ψέμματα και η απιστία).

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου , από το σύνδρομο ενός τοξικού συντρόφου που έρχεται και φεύγει;

Εαν έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι, « Γιατί δεν με αφήνει να φύγω εφόσον δεν με θέλει;», θα βρείς παρακάτω 6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις, για όταν θα βγάλεις τον εαυτό σου από αυτό το είδος της σχέσης.

  1. Πρέπει να καταλάβεις ότι οι δυο σας, λειτουργείτε διαφορετικά.

Εσύ επιθυμείς συντροφικότητα, οικειότητα και αφοσίωση. Αλλά όταν έρχεστε κοντά και του τα προσφέρεις, εκείνος νιώθει να πνίγεται, αισθάνεται πανικό και είτε αγχώνεται  και διαλύει τα πάντα είτε σαμποτάρει την σχέση με το να κριτικάρει , να κοροϊδεύει, να νιώθει αναξιόπιστος ή να απατά. Αυτό που είναι σωστό για εσένα, δεν είναι σωστό για εκείνον.

  1. Προχώρησε με πιο αργούς ρυθμούς.

Να θυμάσαι, « Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται, δεν χαρίζεται». Εαν αποφασίσεις να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία, ορκίζεται ότι έχει αλλάξει και λέει ότι έχετε κοινά θέλω και όνειρα, προχώρησε με αργούς ρυθμούς. Ναι το σεξ μπορεί μετά να είναι συγκλονιστικό, αλλά δεν σημαίνει ότι εκείνος έχει αλλάξει.

  1. Μην θεωρήσεις ότι παίζεις σε ταινία.

Ο Richard Gere βρήκε τα λογικά του όταν τον παράτησε η Debra Winger. Πήγε στο εργοστάσιο της, για να την πείσει να είναι μαζί  καθώς εκείνος θεωρούσε ότι ήταν σέξυ και μοναδικός. Είναι μια φαντασίωση τόσο μεθυστική όσο το παραμύθι της ωραίας κοιμωμένης, αλλά η πραγματικότητα είναι πως το μόνο που έμεινε στην Debra από εκείνη την σχέση, ήταν το καπέλο του.

  1. Να πιστέψεις αυτά που κάνει και όχι αυτά που λέει.

Όταν θα γυρίσει πίσω με δάκρυα στα μάτια και την καρδιά του πληγωμένη , είναι ικανός να πεί οτιδήποτε για να γυρίσεις πίσω. Το παράξενο είναι ότι μπορεί πραγματικά να τα εννοεί. Αλλά μόλις τα ξαναβρείτε, θα ξανανιώσει ότι πνίγεται και όλα θα αρχίσουν πάλι από την αρχή.

  1. Μην προσπαθείς να βρείς δικαιολογίες για την κακή του συμπεριφορά, και μην κατηγορείς τον εαυτό σου.

Γενικότερα, όσοι από εμάς έλκονται από ανθρώπους που φοβούνται τη δέσμευση, έχουμε μεγάλη ευαισθησία, και την τάση να μην μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Αυτό είναι ένα παιδικό κατάλοιπο. Τα μικρά παιδιά νιώθουν ότι είναι η αιτία όλων όσων τους συμβαίνουν, και για τα καλά αλλά και για τα άσχημα.  Το στέλεχος του εγκεφάλου εκείνη τη στιγμή είναι υποανάπτυκτο, και δεν μπορεί να καταλάβει το σκεπτικό ότι το παιδί δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Συχνά νιώθουμε ότι είμαστε η αιτία του προβλήματος στην ενήλικη ζωή μας, κάτι που μας αφήνει ευάλωτους σε χαοτικές και γεμάτες φόβο σχέσεις.

Δες το παρελθόν του συντρόφου σου. Άφησε πίσω του πληγωμένους ανθρώπους; Τότε δεν είσαι εσύ η αιτία για την συμπεριφορά του.

  1. Φρόντισε τον εαυτό σου.

Όταν ένας τοξικός πρώην, γυρίσει πίσω πληγωμένος και γεμάτος στεναχώρια για την σχέση που διέλυσε, είναι στο δικό μας χέρι να φτιάξουμε αυτή την κατάσταση.

Ρώτησε τον εαυτό σου “Τι ακριβώς χρειάζομαι τώρα; Τι θα με έκανε να νιώσω καλύτερα;”. Τότε αναζήτησε την ηρεμία σε σημαντικότερες δυνάμεις που θα σου δώσουν το κουράγιο να συνεχίσεις.

Πηγή : http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ