14 λόγοι για να μην υιοθετήσεις ένα παιδί

0

Η υιοθεσία είναι υπέροχο πράγμα αρκεί να συμβαίνει στο σωστό πλαίσιο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα παιδί αλλά υπάρχουν και αρκετοί λάθος λόγοι.

Υπό την πίεση της προσαρμογής ή της ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να πείσουν τον εαυτό τους ότι ένα παιδί θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και θα λύσει τα όποια προβλήματά τους. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα πρέπει να διορθωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρίν φέρετε στην οικογένειά σας, ένα παιδί με δικές του ανάγκες.

Το να νιώθετε κάποιο από τα συναισθήματα που περιγράφονται παρακάτω, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Κανείς δεν έχει τον τέλειο γάμο και κανείς δεν τα έχει όλα πρίν η υιοθεσία οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, εάν κάποιος από τους παρακάτω λόγους είναι ο μοναδικός για τον οποίο σκέφτεστε την υιοθεσία, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείτε την απόφαση σας. Κατεβάστε ταχύτητα, συζητήστε το διεξοδικά με τον/τη σύζυγο ή κάποιον ειδικό και ξεκαθαρίστε το γιατί πραγματικά θέλετε να υιοθετήσετε. Το χρωστάτε στον εαυτό σας αλλά και στο παιδί που σας περιμένει εκεί έξω. Το παιδί δεν είναι ο θεραπευτής ή ο σωτήρας σας γι΄αυτό και αν οι παρακάτω λόγοι, ή κάποιοι από αυτούς, είναι οι μοναδικοί για τους οποίους θέλετε να υιοθετήσετε, ίσως πρέπει να το αναβάλλετε.

Το τέλειο παιδί
Εάν στόχος σας είναι να φέρετε στο σπίτι ένα όμορφο και τέλειο μωρό, αφήστε το καλύτερα. Κάθε παιδί έρχεται με τα δικά του θέματα και τις δικές του ανάγκες, είτε άμεσα είτε αργότερα. Δεν υπάρχει τέλειο παιδί και το να βασίζετε την υιοθεσία στην εξωτερική εμφάνιση είναι εντελώς λάθος αφετηρία για μια υγιή οικογένεια!

Χτυπάει το βιολογικό σας ρολόι
Είτε είστε 27 είτε 49, η υιοθεσία είναι μία διαδικασία που δεν θέλει πίεση και βιασύνες και αξίζει την απόλυτη προσοχή και τον απόλυτο χρόνο σας. Χαλαρώστε και σκεφτείτε αν τελικά η υιοθεσία είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για εσάς και το αυριανό παιδί σας.

Το σύνδρομο του Οσιομάρτυρα
Εάν διάφορες σκέψεις τύπου «Οι φίλοι μου θα πιστέψουν ότι είμαι απίστευτος άνθρωπος» περάσουν από το μυαλό σας, τότε δεν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε. Όταν το μωρό είναι όλο το βράδυ στο πόδι και κλαίει επειδή έχει κωλικούς και στα 16 του παραβλέψει την τιμωρία που το έχετε βάλει για να βγεί με τον φίλο του, το τελευταίο πράγμα που θα κάτσετε να σκεφτείτε είναι αν θα νομίσουν οι φίλοι σας πόσο καλός άνθρωπος είστε.

Σώζοντας εκείνο το φτωχό παιδάκι
Τα παιδιά δεν χρειάζονται κανέναν να τα σώσει όπως δεν χρειάζονται μια οικογένεια που να το υποδέχεται γι αυτόν τον λόγο. Μια τέτοια αφετηρία, συχνά εξελίσσεται και σε μια στάση τύπου «Μου χρωστάς, κοίτα τι έκανα εγώ για σένα», δηλαδή σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει νικητής. Εάν θέλετε να σώσετε κάποιον, γίνετε γιατρός!

Απεριόριστη αγάπη
Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν τα παιδιά μας αλλά το να υιοθετήσετε μόνο και μόνο για να σας αγαπήσει ένα παιδί, δεν είναι καθόλου ρεαλιστική ως προσδοκία. Τα περισσότερα υιοθετημένα παιδιά, σε κάποιο σημείο, περνάνε τη διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης στον θετό γονέα, μια φάση όπου το θετό παιδί –αλλά και κάθε παιδί-αδυνατεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον γονιό και κρατάει αποστάσεις από αυτόν. Φυσικά στη περίπτωση της υιοθεσίας, αυτό μπορεί να κρατήσει προσωρινά ωστόσο είναι αρκετό για να αποδεχτείτε ότι δύο ξένοι χρειάζονται χρόνο για να γνωριστούν και να δεθούν επομένως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η αγάπη αυτή θα είναι απεριόριστη. Η δική σας θα έπρεπε να είναι του παιδιού όμως, μπορεί και όχι.

Νιώθετε μόνοι
Πάρτε μια γάτα ή έναν σκύλο. Το παιδί δεν είναι προορισμένο να γεμίσει τα δικά σας κενά. Το παιδί είναι εκείνο που σας χρειάζεται!

Πιέζεστε να γίνετε γονείς
Εάν νιώθετε ότι ο/η σύζυγος σας μαρκάρει στενά ως προς την απόκτηση παιδιού ή λίγο μετά τον γάμο, αρχίζουν όλοι και σας ρωτάνε πότε θα κάνετε παιδί, τότε ίσως να μην πρέπει να υιοθετήσετε. Η υιοθεσία είναι εντελώς διαφορετική διαδικασία από την εγκυμοσύνη γι’ αυτό η απάντηση στη πίεση που σας ασκείται, δεν είναι η υιοθεσία. Σκεφτείτε συνειδητά και σοβαρά ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την οικογένειά σας.

Το παιδί χρειάζεται κάποιον να παίζει
«Θα ήταν τόσο πιο κοινωνικό το παιδί σου αν είχε αδερφάκι» ή «Ένα ίσον κανένα!» σου λένε δινοντάς σου όλους τους σωστούς λόγους για τους οποίους πρέπει να πάρετε στο παιδί σας ένα χάμστερ. Όχι ένα δεύτερο παιδί.

Ο σύζυγος δεν θέλει παιδί
Όπως και στην απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προσθέσετε στην οικογένεια ένα μέλος, για τον ερχομό του οποίου μόνο ο ένας είναι έτοιμος. Κι αν η άλλη πλευρά δεν είναι έτοιμη ή πρόθυμη για ένα τέτοιο βήμα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα τελειώσουν πρίν την ώρα τους.

Όλοι σας οι φίλοι το έχουν κάνει
Το μωρό δεν είναι τσάντα. Το γεγονός ότι οι καλύτεροί σας φίλοι υιοθέτησαν, δεν σημαίνει ότι αυτή η επιλογή είναι σωστή και για τη δική σας οικογένεια. Η υιοθεσία είναι μια διαδικασία με δικές της ανησυχίες και ζητήματα, ένα από τα βασικότερα η δέσμευση απέναντι σε έναν άλλον άνθρωπο για μια ζωή.

Το παιδί θα σώσει τον γάμο σας
Όχι μόνο δεν θα τον σώσει αλλά μπορεί να τον καταποντίσει και περισσότερο. Η υιοθεσία είναι μια στρεσογόνος διαδικασία με πολλά σκαμπανεβάσματα και απρόβλεπτο τέλος και ο γάμος σας πρέπει να έχει πολύ γερές βάσεις για να την αντέξει

Παριστάνοντας ότι πρόκειται για το βιολογικό σας παιδί
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς πρέπει να λένε στα παιδιά την αλήθεια για την υιοθεσία τους. Αλλά ειλικρινά, εάν θέλετε να υιοθετήσετε ένα παιδί που σας μοιάζει και είναι και αρκετά μικρό για να μην γνωρίζει την αλήθεια, ξανασκεφτείτε το. Κάθε παιδί αξίζει να ξέρει το παρελθόν του, το ιατρικό ιστορικό του και ότι οι οικογένειες φτιάχνονται με πολλούς τρόπους χωρίς αυτό να τις κάνει λιγότερο οικογένειες.

Θα είστε κι εσείς όπως οι σελέμπριτι
Καλά πείτε μας τώρα ότι αστειεύεστε έτσι; Διότι μπορεί να το έχουν κάνει πολύ διάσημοι, εγχώριοι και μη, αλλά δεν ξέρετε τι γίνεται πίσω από την πόρτα των σπιτιών τους και πώς αυτοί οι γονείς βοηθάνε τα παιδιά τους να προσαρμοστούν. Το να μεγαλώσετε ένα παιδί από διαφορετική κουλτούρα και υπόβαθρο είναι δύσκολο και απαιτεί χρόνο. Εάν θέλετε να κάνετε ένα παιδί μέλος της οικογένειάς σας για να φαίνεστε φιλεύσπλαχνοι, είναι μια φτωχή και εγωκεντρική επιλογή.

Πηγή: http://www.babble.com