Χάνω τη σύνταξη θανάτου του συζύγου αν συνάψω σύμφωνο συμβίωσης;

0

«Εδώ και 6 χρόνια είμαι χήρα με δυο παιδιά και παίρνω σύνταξη δημοσίου από τον αποβιώσαντα σύζυγο μου. Σε περίπτωση σύναψης σύμφωνου συμβίωσης χάνω το δικαίωμα σύνταξης; Ούτε η συμβολαιογράφος, ούτε ο δικηγόρος που απευθύνθηκα ήξερε με σιγουριά να μου πει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων»

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Aγαπητή κυρία

Στο Ν 3719/2008, ‘όπου θεσπίζεται το σύμφωνο συμβίωσης , δεν υπάρχει ρητή γενική διάταξη  που να προβλέπει την αναλογική εξομοίωση των συνεπειών του συμφώνου συμβίωσης με αυτές του γάμου.

Επομένως, όπως αναλύει και στο σκεπτικό της η ΓνωμΝΣΚ 21/2014 Τμ. Β΄( Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), όπου ο νομοθέτης θέλησε, πέρα από αυτά που καθόρισε στον βασικό νόμο,  να εξομοιώσει τις συνέπειες του  συμφώνου συμβίωσης με αυτές του γάμου το οριοθέτησε με ειδικές και συγκεκριμένες διατάξεις, όπως για παράδειγμα η π.χ. απαλλαγή από τον ΦΜΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας: παρ. 14, που προστέθηκε στο άρ. 1 του Ν 1078/1980 με την παρ. 4 του άρθρου 21 του Ν 3842/2010)

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ειδική διάταξη στο ασφαλιστικό δίκαιο που να εξομοιώνει το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο, δεν θα χάσετε την σύνταξή σας, με βάση το παρόν νομικό καθεστώς.

Παρα ταύτα, σας εφιστώ την προσοχή ότι στο νέο νομοσχέδιο σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση υπάρχει τέτοια ρητή διάταξη που εξομοιώνει τις συνέπειες του, με αυτές του γάμου. Οπότε, εάν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε άμεσα την σύνταξη σας, θα σας συμβούλευα να μην προβείτε στην κατάρτιση συμφώνου συμβίωσης.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!