fbpx

Έκδοση διαβατηρίου χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονιού; Γίνεται!

| 19 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

Πρίν από λίγες μέρες φιλοξενήσαμε άρθρο της δικηγόρου μας κυρίας Ευγενίας Φωτοπούλου σχετικά με την έκδοση διαβατηρίου στο παιδί, από τον γονιό που έχει την επιμέλεια, χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονιού. Αναγνώστες μας, μας έγραψαν πως στα αστυνομικά τμήματα που απευθύνθηκαν κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό παρ’ όλο που ο νόμος έχει αλλάξει όμως αναγνώστριά μας και διαζευγμένη μητέρα, μας ενημέρωσε ότι πρόσφατα εξέδωσε διαβατήριο στο παιδί της μόνη της και μάλιστα το τμήμα στο οποίο απευθύνθηκε γνώριζε για την αλλαγή του νόμου και δεν υπήρχε κανένα κώλυμα. Συγκεκριμένα η φίλη μας, μας έγραψε:

“Ήμουν ενήμερη για το νόμο από σας και τον είχα κι έτοιμο, εκτυπωμένο, αν τυχόν μου έλεγαν κάτι. Όταν πήρα τηλέφωνο στο τμήμα το πρώτο που είπα είναι πως είμαι χωρισμένη κι έχω την επιμέλεια του παιδιού. Και κατευθείαν μου είπαν να φέρω φωτό, το διαζευκτήριο και το  ιδιωτικό συμφωνητικό, ένα πιστοποιητικό απο το πρωτοδικείο που να αποδεικνύει ότι ο πατέρας δεν έχει προσβάλει ως εκείνη τη μέρα την επιμέλεια (αυτό βγαίνει σε 5 λεπτά με το διαζύγιο στο χέρι και 3 ευρω παράβολα) και το παλιό διαβατήριο αν έχει το παιδί. Πρέπει να πας μαζί με το παιδί. Επίσης να σας πω πως όταν ρώτησα τον αστυνομικό μήπως να πάρω μια υπεύθυνη δήλωση απο τον πατέρα για να μην θεωρήσει ότι τον παρακάμπτουμε και μου είπε πως κάθε συναίνεση του πατέρα είναι παράνομο έγγραφο γιατί δεν έχει την επιμέλεια. Έτσι βγάλαμε μόνες μας το διαβατήριο πανεύκολα και αν υπαρχουν τμηματα που δεν είναι ενήμερα, ισως σε καποια μερη στην επαρχία, θα πρότεινα μήπως θα έπρεπε να επικοινωνουν με ανώτερες διευθύνσεις και να ενημερώνουν εκείνοι”.


ADVERTISEMENT

Προκειμένου να ξεδιαλύνουμε τη κατάσταση σχετικά με το πώς έχουν τα πράγματα και αν τελικά ο νόμος μεν υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται, απευθυνθήκαμε στη κυρία Ευγενία Φωτοπούλου η οποία μας εξήγησε τα εξής:

Πρίν από λίγο καιρό ήρθε στο γραφείο μου ένας πατέρας και παραπονέθηκε επειδή η μητέρα έβγαλε μόνη της στο παιδί διαβατήριο χωρίς τη συναίνεσή του. Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα που απευθύνθηκε η πρώην σύζυγός του, έκανε δεκτή την έκδοση του διαβατηρίου χωρίς τη συναίνεσή του, λόγω του νέου νόμου.  Αν κάποια Αστυνομικά Τμήματα δεν το εφαρμόζουν, τότε καλό θα ήταν να ενημερωθούν. Είναι βέβαιο πως αν ο γονιός επιμείνει και αναγκαστεί να θέσει το Αστυνομικό Τμήμα ερώτημα στο Υπουργείο, τότε θα διευκρινιστεί. Ο νόμος αυτός είναι σαφής απλά ίσως κάποιοι αστυνόμοι να μην τον γνωρίζουν και παράλληλα να συγχέουν την επιμέλεια με τη γονική μέριμνα, με αποτέλεσμα  να ζητούν την υπογραφή και των δύο γονιών προκειμένου να αποφύγουν πιθανά μελλοντικά προβλήματα που ενδεχομένως προκαλέσει στην υπηρεσία ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια. Υπάρχουν όμως αστυνομικά τμήματα που εφαρμόζουν κανονικά και σωστά το νόμο και εκδίδουν διαβατήριο στον γονιό που έχει την επιμέλεια χωρίς τη συναίνεση του άλλου. Η Διοίκηση συχνά αυθαιρετεί και δεν εφαρμόζει σωστά το νόμο και γι’ αυτό υπάρχουν τα διοικητικά δικαστήρια τα οποία δυστυχώς είναι γεμάτα, εξαιτίας των εσφαλμένων πράξεων που εκδίδουν τα διοικητικά όργανα. Μια από τις μη νόμιμες διοικητικές πράξεις που προσβάλλεται είναι και η έκδοση διαβατηρίου”.

Να θυμίσουμε πως όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, εδώ 
“Η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10/28-6-2005 αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης, τύπος και περιεχόμενο ενδείξεων διαβατηρίου, χρονική ισχύς, αντικατάσταση, απώλεια και ακύρωση αυτών», που απαιτούσε, προκειμένου για την έκδοση διαβατηρίου επ’ ονόματι ανηλίκου, την αυτοπρόσωπη εμφάνιση και συναίνεση του ασκούντος αποκλειστικά τη γονική του μέριμνα, ενώ, εάν αυτή ασκείτο παρ’ αμφοτέρων των γονέων του, την παρουσία τουλάχιστον ενός εξ αυτών και την έγγραφη συναίνεση του άλλου, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10-στ΄/17-8-2007 αποφάσεως των ιδίων Υπουργών και πλέον ορίζεται ότι τη διαδικασία της εκδόσεως διαβατηρίου επ’ ονόματι ανηλίκου κινεί μόνος ο έχων την επιμέλειά του γονέας. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου μπορεί ο γονέας ο έχων την επιμέλεια, ακόμα και χωρίς τη σύμπραξη του άλλου γονέα, να εκδώσει διαβατήριο για το ανήλικο τέκνο προκειμένου για τη μετάβασή του στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, δε χρειάζεστε τη συναίνεση του συζύγου για να εκδώσετε διαβατήριο”.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Φωτοπούλου άντλησε το νέο νόμο από τη Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών και μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ πατώντας το μικρό κουμπάκι “Download”. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία για το θέμα, μπορείς να στείλεις το ερώτημά σου στους ειδικούς μας, μέσω της φόρμας, εδώ!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ