fbpx

Δικαιούμαι αποζημίωση αν αποδείξω ότι το παιδί δεν είναι δικό μου;

| 15 Ιανουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας. Είμαι σε διάσταση με την σύζυγο μου. Έχω το δικαίωμα να φιλοξενώ και εγώ τον γιο μου (3 ετών) στην κατοικία μου; Η σύζυγος μου δεν έχει προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα ή σε κάποιες άλλες ενέργειες. Επιπλέον αν προσφύγω δικαστικώς με αγωγή προσβολής της πατρότητας και αποδείξω με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ότι το παιδί δεν είναι δικό μου, μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση; Ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή


ADVERTISEMENT

Το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας έχει σχέση με την άσκηση της επιμέλειας και επικοινωνίας του τέκνου σε περιβάλλον διάστασης των γονέων του.

Κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης η επιμέλεια του τέκνου δηλαδή η φροντίδα και διαπαιδαγώγησή του και ό,τι αφορά την ομαλή ψυχοσωματική του διάπλαση ασκείται εκ του νόμου από αμφοτέρους τους γονείς του.

Στην περίπτωση ασυμφωνίας των γονέων ως προς την άσκηση της επιμέλειας, που συμβαίνει συνήθως όταν οι γονείς διακόπτουν την έγγαμη συμβίωσή τους, τότε η επιμέλεια του τέκνου, στην οποία περιλαμβάνεται και η διαμονή του, καθορίζεται από το Δικαστήριο, στο οποίο προσφεύγει είτε ο ένας, είτε αμφότεροι οι γονείς. Το Δικαστήριο αποφασίζει με γνώμονα το πραγματικώς νοούμενο συμφέρον του τέκνου. Το συμφέρον αυτό προκύπτει από συνεκτίμηση της ηλικίας του τέκνου, της ποιότητος του δεσμού του με κάθε έναν από τους γονείς του, της προσωπικότητος κάθε γονέα και των γενικώς παραδεκτών κανόνων κοινής πείρας και λογικής που συντρέχουν σε κάθε περίπτωση (δηλαδή είναι άλλη η αντιμετώπιση που έχει ένα βρέφος, άλλη ένα νήπιο, άλλη ένα παιδί δημοτικού και ούτω καθ εξής).


ADVERTISEMENT

Επιπλέον το θέμα της επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο το παιδί δεν διαμένει, είναι ένα φλέγον ζήτημα που εξαρτάται από τις ίδιες όπως παραπάνω παραμέτρους για τον δικαστικό ορισμό της επικοινωνίας και επιλύεται σε περίπτωση ασυμφωνίας των γονέων, μέσω προσφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και πάλι αποφασίζει με βάση το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού, λαμβάνοντας υπόψιν, μεταξύ των άλλων, και το περιβάλλον στο οποίο διαβιώνει ο προσφεύγων γονέας και τις συνθήκες της νέας του ζωής.

Στην προκειμένη περίπτωση εφόσον δεν υπάρχει απόφαση που να ορίζει την επικοινωνία σας με το παιδί σας, τότε θα πρέπει να έρθετε σε συμφωνία με την μητέρα του με την οποία αυτό διαμένει και εν τοις πράγμασι ασκεί την επιμέλειά του ώστε να καθορίσετε ένα πλαίσιο επικοινωνίας. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προσφύγετε δικαστικά και να ζητήσετε τον ορισμό επικοινωνίας σας μέσω δικαστικής απόφασης με την απαραίτητη συνεργασία νομικού συμβούλου.

Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας αναφορικά με τη διεκδίκηση αποζημίωσης στην τυχόν περίπτωση που τελεσφορήσει αγωγή σας περί προσβολής της πατρότητος του τέκνου σας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άποψη της γράφουσας είναι ότι πράγματι εφόσον περατωθεί αμετάκλητα το θέμα προσβολής της πατρότητος του παιδιού σας και προκύψει ότι αυτό δεν είναι δικό σας παιδί, τότε θα μπορούσατε να διεκδικήσετε ενδεχομένως αποζημίωση για προσβολή της προσωπικότητός σας, ηθική βλάβη και επιστροφή όλων όσων δαπανήσατε για τη διατροφή του παιδιού αυτού. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να συντρέχει αδικοπραξία δηλαδή ασφαλής γνώση της μητέρας και απόκρυψη της αλήθειας, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οφέλους, κατάσταση που ενδεχομένως να είναι και ποινικού ενδιαφέροντος.

Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό, ιδιαιτέρως σύνθετο νομικά και απαιτεί την καθοριστική συμβολή νομικού συμβούλου για τη διεκπεραίωσή του.

Ράνια Σαλπιστή
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
26ης Οκτωβρίου 43, 6ος όροφος- γρ. 6.10,
Λιμάνι σέντερ, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 286.146
Fax: 2310 283.323
Email: salpisti@yahoo.gr
Web: www.kalesi-salpisti.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ