fbpx

Τι ισχύει νομικά για την επικοινωνία, το ταξίδι και τη διατροφή στις διακοπές

| 24 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

Οι μέρες των διακοπών έχουν ήδη φτάσει και όπως κάθε καλοκαίρι, υπάρχουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να καταβάλλεται η διατροφή τις μέρες που έχει το παιδί ο άλλος γονιός, τί ισχύει για την επικοινωνία του παιδιού με τον άλλον γονιό όταν το παιδί περνάει τις διακοπές με τον γονιό που έχει την επιμέλεια αλλά και πώς θα ταξιδέψεις στο εσωτερικό και εξωτερικό. Συγκεντρώσαμε εδώ τα πιο σημαντικά ερωτήματα και σου δίνουμε απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το…μονογονεϊκό καλοκαίρι!

Ερώτημα: Πρέπει να δίνω διατροφή όταν έχω εγώ τα παιδιά στις διακοπές;
«Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τί γίνεται με τη διατροφή τέκνων τους μήνες των διακοπών. Συγκεκριμένα τα παιδιά ζουν με τη μητέρα τους και τηρούμε το πρόγραμμα των Σαββατοκύριακων και 15 ημερών Πάσχα/Χριστούγεννα και ένα μήνα το καλοκαίρι. Τις περιόδους αυτές, είμαι υπόχρεος για διατροφή;»
Απαντάει η δικηγόρος μας, κυρία Ζωή Παυλίδου, ΕΔΩ.


ADVERTISEMENT

Ερώτημα:  Πρέπει να λάβω λιγότερη διατροφή για τις μέρες που τα παιδιά θα είναι στη κατασκήνωση;
«Καλησπέρα σας. Ο πρώην σύζυγός μου, μου είπε ότι η διατροφή του Αυγούστου θα είναι ελλιπής,διότι τα παιδιά μας θα λείπουν 3 εβδομάδες στην κατασκήνωση. Τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση; Όντως δικαιούμαι λιγότερη διατροφή για τα παιδιά;»
Απαντάει η δικηγόρος μας, κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, ΕΔΩ.

Ερώτημα:  Ο πρώην σύζυγος θέλει να τηρεί την επικοινωνία του και στις διακοπές μου με το παιδί με αποτέλεσμα να με εμποδίζει να πάω διακοπές με το παιδί. Τί να κάνω;
«
Καλησπέρα σας. Είμαι μονογονέας και έχω 1 κοριτσάκι 4 χρονών. Υπάρχει μία απόφαση δικαστηρίου με την οποία ορίζεται η επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα και ιδίως για την περίοδο των θερινών διακοπών(συγκεκριμένα 10 ημέρες μέσα στον Αύγουστο αλλά και γενικά 1-3ο ΣΚ κάθε μήνα και Δευτέρα – Τετάρτη 3ωρη επικοινωνία).

Το θέμα μου είναι όμως πως για τις διακοπές του παιδιού με την μητέρα δεν γίνεται καμία αναφορά στην απόφαση με αποτέλεσμα ο πρώην σύζυγος να απαιτεί ( το διάστημα που θα παρω το παιδί για να πάω εξίσου όπως εκείνος 10 ημέρες διακοπές με το παιδί) να ασκεί την επικοινωνία του κανονικά με το παιδί δηλ. αν συμπίπτει με Σαβ/κο δικό του ή την 3 ωρη επικοινωνία τις καθημερινές, με αποτέλεσμα να μην μου επιτρέπει με τον τρόπο του να πάω διακοπές με το παιδί(εκβιάζει οτι θα καλέσει την αστυνομία)»
Η συνέχεια και η απάντηση από τη δικηγόρο μας, κυρία Ράνια Σαλπιστή, ΕΔΩ.


ADVERTISEMENT

Ερώτημα:  Μπορώ να βγάλω διαβατήριο για να ταξιδέψω στο εξωτερικό χωρίς τη συναίνεση του πατέρα;
«Είμαι διαζευγμένη και έχω την επιμέλεια ενός παιδιού 2,5 ετών ενώ τη γονική μέριμνα έχουμε από κοινού. Μπορώ να βγάλω διαβατήριο στο παιδί μου χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα; Θέλω να ταξιδέψω στο εξωτερικό για λίγες μέρες και εκείνος φοβάμαι πως δεν θα συναινέσει από μίσος και εκδίκηση. Προβλέπει κάτι ο νόμος;»
Απαντάει η δικηγόρος μας, κυρία Ευγενία Φωτοπούλου, ΕΔΩ.

Ερώτημα:  Μπορεί το παιδί μου να ταξιδέψει με τον πατέρα του χωρίς την άδειά μου;
«Είμαι χωρισμένη μητέρα ενός 12χρονου αγοριού του οποίου έχω την επιμέλεια. Μπορεί να ταξιδεύσει με τον πατέρα του στο εξωτερικό χωρίς την άδειά μου; Για να ταξιδέψω εγώ μαζί του στο εξωτερικό χρειάζομαι και την άδεια του πατέρα του;»
Απαντάει η δικηγόρος μας, κυρία Σοφία Αντωνοπούλου, ΕΔΩ.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ