Πώς να επιλέξετε τον/την κατάλληλο/η, δικηγόρο για το διαζύγιο

0

Ο ρόλος του δικηγόρου είναι καταλυτικός για την έκβαση ενός διαζυγίου, καθώς είναι το άτομο εκείνο που καλείται να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά σας, να σας βοηθήσει να πάρετε τις καλύτερες, για την περίπτωσή σας, αποφάσεις και να σας αποφορτίσει από την επιπλέον ένταση που φέρνει το μοίρασμα των περιουσιακών ή η επικοινωνία του άλλου γονέα με τα παιδιά.

Πρίν ξεκινήσετε να ψάχνετε τον/τη δικηγόρο που θα σας αναλάβει, καλό είναι να ξεκαθαρίσετε πρώτα τί ζητάτε από εκείνον/η, όπως:

-Θέλετε να λειτουργήσει ως διεκπεραιωτής σε ένα απλό συναινετικό διαζύγιο ή να επέμβει πιο δυναμικά προασπίζοντάς σας  σε έναν «εμπόλεμο» δικαστικό αγώνα;
-Σας ενδιαφέρουν περισσότερο τα περιουσιακά ή η επικοινωνία των παιδιών με τον άλλον γονέα;
-Είστε διατεθειμένοι να λύσετε ορισμένα ζητήματα μέσω της οικογενειακής διαμεσολάβησης εάν χρειαστεί, ώστε να αποφύγετε τις χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες με αμφίβολο αποτέλεσμα;
-Θέλετε κοινή επιμέλεια;
-Σκοπεύετε να μετακομίσετε κάπου πιο μακριά μετά το διαζύγιο ή θα μείνετε εντός των γεωγραφικών ορίων που είχατε και πρίν χωρίσετε;

Εφόσον απαντήσετε στις παραπάνω ερωτήσεις,  ρωτήστε φίλους και συγγενείς εάν μπορούν να σας συστήσουν κάποιον/α έμπειρο/η δικηγόρο που να είχε αναλάβει και με επιτυχία, μια αντίστοιχη με τη δική σας υπόθεση.
Εάν δεν έχουν κάποιον επαγγελματία να σας προτείνουν, αναζητήστε τον στο ίντερνετ. Πολλοί δικηγόροι σήμερα διατηρούν blogs, ιστοσελίδες αλλά και ομάδες στο facebook στις οποίες αρθρογραφούν τακτικά δίνοντας στους υποψήφιους πελάτες μία πρώτη εικόνα σχετικά με τα προσόντα τους.

Τυπικά και άλλα προσόντα

Ο δικηγόρος που θα επιλέξετε, καλό είναι να:

1. Είναι έμπειρος στο οικογενειακό δίκαιο
Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από το πόσο ξεκάθαρα απαντά στις απορίες σας ή από τη φύση των άρθρων που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του-αν έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα οικογενειακού δικαίου και πόσο ενήμερα και ξεκάθαρα είναι αυτά). Εάν γνωρίζετε ότι έχει στο ενεργητικό του και αρκετές επιτυχημένες υποθέσεις διαζυγίου, ακόμη καλύτερα!

2. Είναι ικανός/η διαπραγματευτής/τρια και να έχει αρκετή εμπειρία στις αίθουσες των δικαστηρίων, ειδικά εάν το διαζύγιό σας είναι κατ’ αντιδικία.

3. Απαντά στις απορίες σας σε απλή κατανοητή και όχι «νομικίστικη» γλώσσα.
Το πόσο σωστές ή λάθος αποφάσεις παίρνουμε, εξαρτάται άμεσα από το πόσο καλά έχουμε καταλάβει το πρόβλημα. Μην διστάζετε να ζητάτε διευκρινίσεις για ό,τι δεν καταλαβαίνετε όσες φορές κι αν χρειαστεί και μην αισθάνεστε άσχημα ό,τι επαναλαμβάνεστε. Αφενός μεν διότι, η αμοιβή του/της δικηγόρου-εκτός από την εκπροσώπηση-περιλαμβάνει και την απάντησή του/της στις απορίες σας και αφετέρου σκεφτείτε πως και η πιο μικρή παρερμηνεία, μπορεί να αλλάξει την τροπή του διαζυγίου. Καλύτερα να επαναλαμβάνεστε, παρά να το ρισκάρετε!

4. Είναι άτομο που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και σας κάνει να αισθάνεστε άνετα
Το πο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να του/της αποκαλύψετε προσωπικά δεδομένα για εσάς και τον γάμο σας, απαραίτητα για την πορεία του διαζυγίου σας, επομένως θα πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Ωστόσο μην τον/την μπερδέψετε με τον ψυχαναλυτή σας. Περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειάζονται, αποπροσανατολίζουν την υπόθεση από την ουσία και «αλλοιώνουν» τον πραγματικό ρόλο του/της δικηγόρου. Μοιραστείτε μαζί του/της όλα όσα είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στον φάκελό σας, αλλά με μέτρο!

5. Είναι επαγγελματίας που δίνει λύσεις και λειτουργεί πυροσβεστικά
Ο ρόλος του/της δικηγόρου πρέπει και οφείλει να είναι ενωτικός είτε προχωρήσετε στο διαζύγιο είτε όχι. Βάση δεοντολογίας, ο/η δικηγόρος είναι υποχρεωμένος από την πλευρά του/της να προσπαθήσει να τα «βρεί» το ζευγάρι. Ένας/μία καλός/ή δικηγόρος, σας βοηθάει να ρυθμίσετε τα θέματα του διαζυγίου με σύνεση και λογική, βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες των παιδιών σας, χωρίς να διεκδικεί παράλογα πράγματα που μπορούν να παρεκτρέψουν την κατάσταση, μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι είναι καλός/ή στη δουλειά του. Επιπλέον είναι ικανός να δίνει λύσεις ακόμη και σε προβλήματα που φαντάζουν άλυτα, να συμβιβάζει τις δύο πλευρές και όχι να κλιμακώνει την ένταση μεταξύ τους.

6. Είναι προσιτή η αμοιβή του, για τα οικονομικά σας
Σε περίπτωση που τα οικονομικά σας είναι πενιχρά, ενδεχομένως να πρέπει να συμβιβαστείτε με έναν/μία νέο/νέα δικηγόρο που έχει μικρή εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο. Ωστόσο το θετικό με τον/την νέο/α δικηγόρο είναι ότι, προκειμένου να αποκτήσει επιτυχημένη προϋπηρεσία και καλή φήμη, πιθανόν (όχι απαραιτήτως) να δουλέψει πιο σκληρά ή αν θέλετε πιο «προσεκτικά» απ’ ότι ένας/μία έμπειρος/η δικηγόρος που ακριβώς επειδή είναι επιτυχημένος/η, ενδέχεται να έχει πολλές υποθέσεις άρα και περιορισμένο χρόνο.

Τέλος έχετε υπόψιν ότι το να μοιράζεστε τον ίδιο δικηγόρο με τον/την πρώην, μπορεί να είναι πιο οικονομική λύση μπορεί όμως και να δυσκολέψει τα πράγματα ειδικά σε περίπτωση αντιδικίας. Όσο καλός και να είναι ένας δικηγόρος, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ισάξια τα αντικρουόμενα συμφέροντα και των δύο εναγομένων. Για παράδειγμα, αν ζητήσετε ένα μεγάλο ποσό για διατροφή, και ο σύζυγος θέλει να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα, πώς θα μπορέσει ο δικηγόρος να συμβιβάσει τις δυο τόσο διαφορετικές απαιτήσεις; Καλό είναι να υπάρχει διαφορετικός νομικός σύμβουλος για τον καθένα σας.

Μερικά tips ακόμη:

-Το όμορφο ή πολυτελές γραφείο είτε αντίστοιχα, η υψηλή ή χαμηλή αμοιβή του/της δικηγόρου, δεν σημαίνει τίποτα για τα προσόντα του/της. Ακριβός/ή δικηγόρος δεν σημαίνει απαραίτητα καλός/ή όπως και αντίστοιχα, «φθηνός» δικηγόρος δεν σημαίνει απαραίτητα κακός/ή.
-Μην κρίνετε από την εξωτερική του/της εμφάνιση.
-Έχετε υπόψιν ότι πολύς κόσμος αποφασίζει να αλλάξει δικηγόρο εν μέσω της υπόθεσής του, είτε επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος είτε επειδή βρήκε άλλον/η επαγγελματία, που θεωρούσε ότι μπορούσε να τον εκπροσωπήσει καλύτερα. Σε περίπτωση που στην πορεία θελήσετε να αλλάξετε δικηγόρο, κάντε το. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε ξανά από το μηδέν παρά να ρισκάρετε την έκβαση του διαζυγίου σας και,  κατά συνέπεια, το καλό το δικό σας και των παιδιών.

Και μην ξεχνάτε: Πρίν αναζητήσετε κάποιον επαγγελματία του χώρου, και προκειμένου να πάρετε μια πρώτη εικόνα και για τη δική σας υπόθεση, μπορείτε να υποβάλλετε την ερώτησή σας εδώ και οι δικηγόροι-συνεργάτες του Singleparent.gr όλοι τους εξαίρετοι και σημαντικά βοηθητικοί σε αυτή μας την προσπάθεια- θα σας απαντήσουν το συντομότερο δυνατόν!

*Εικόνα: Phillipmartin.info