Μπορώ να μείνω σε άλλη πόλη με το παιδί χωρίς την έγκριση του πατέρα;

0

“Εδώ και τέσσερις μήνες με τον σύζυγο ζούμε χωριστά, εφόσον κατόπιν δικής μου επιθυμίας έφυγε από το σπίτι. Έχουμε έναν γιο 10 ετών. Επιθυμώ διαζύγιο λόγω, μοιχείας του συζύγου σε παρελθόν έτος, ατυχούς προσπάθειας για 3 έτη επανεύρεσης της οικογενειακής ισορροπίας και εν τέλει έλλειψης πραγματικής επικοινωνίας. Ο σύζυγος είναι άνεργος, δεν επιθυμεί τη λύση του γάμου, όμως προτίθεται να προχωρήσουμε σε συναινετικό διαζύγιο. Επιθυμώ την πλήρη επιμέλεια του παιδιού. Θέλω να μετακομίσω σε άλλη πόλη, μαζί με το παιδί, εντός της χώρας για λόγους επαγγελματικούς και προσωπικούς. Κατά πόσο είναι αυτό εφικτό χωρίς την έγκριση του; Είναι απαραίτητη πριν η απόφαση για πλήρη επιμέλεια του τέκνου από τη μητέρα; Μπορεί πριν ή μετά την έκδοση διαζυγίου ένας πατέρας να εμποδίσει τη μετακόμιση σε άλλη πόλη του παιδιού; Κατά πόσο είναι πιθανό να κερδίσει ο πατέρας σε μια τέτοια περίπτωση αλλαγής πόλης κατοικίας την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού του; Εύχομαι να έγινα κατανοητή και ελπίζω σε μια σύντομη απάντηση σας. Σας ευχαριστώ!”

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση περί ανάθεσης της επιμέλειας του τέκνου σε εσάς. Αν εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο, θα πρέπει να συμφωνήσετε με τον σύζυγο για την επιμέλεια, το ποσό της μηνιαίας διατροφής και την επικοινωνία του τέκνου με τον πατέρα. 

Αν δεν εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο, πρέπει να ζητήσετε, είτε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων είτε με τακτική διαδικασία, από το δικαστήριο να ρυθμίσει τα θέματα αυτά και, παραθέτοντας τους λόγους που σας οδηγούν σε απομάκρυνση σε άλλη πόλη (επαγγελματικούς, βιοποριστικούς, κλπ) θεωρώ πως δεν θα έχετε πρόβλημα. 

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα εναπόκειται στην κρίση του δικαστή, ο οποίος θα αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και τους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών. Το πιθανότερο είναι ότι θα ερωτηθεί και ο υιός σας σχετικά με ποιόν θέλει να διαμένει και πού, οποτε καλό θα είναι να κάνετε και μια συζήτηση με το τέκνο σας.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!