Η πρώην σύζυγος ήθελε να με χτυπήσει. Μπορώ να αιτηθώ ότι χρειάζεται ψυχολόγο;

«Το καλοκαίρι που είχα το παιδί εγώ για ένα μήνα τον Αύγουστο κάποια στιγμή δέχθηκα τηλέφωνο από την πρώην γυναίκα μου ότι δεν είναι καλά ψυχολογικά, ότι νιώθει περίεργα και ότι σκέφτεται να κάνουμε μια επανασύνδεση ύστερα από 5 χρόνια σε διάσταση! Γυρίσαμε στην Αθήνα και μου εξομολογήθηκε ότι είχε μια ερωτική απογοήτευση, οπότε το πράμα ήθελε το χρόνο του και απλά να κάνω υπομονή! Σαν πατέρας του παιδιού μας ΟΚ ας πούμε το δέχτηκα! Ήθελα να προσπαθήσω για χάρη του παιδιού μας να είμαστε μαζί αλλά στο τέλος διαπίστωσα ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Είχε σκοπό να με κάνει να τρέχω από πίσω της, να μου ψήσει το ψάρι στα χείλη και ν’ακολουθώ τους δικούς της κανόνες.

Αφού είδα που το πήγαινε και τι έκανε και όπως πάντα ποτέ δεν άκουγε αυτά που της έλεγα, αλλά θεωρούσε ότι ήταν η αλάνθαστη σε όλα, της είπα ότι θα προχωρήσω στο διαζύγιο και ότι δεν πήγαινε άλλο. Της εξήγησα ότι είχα γυρίσει πίσω, δοκιμαστικά, για χάρη του παιδιού και δεν είχα σκοπό να παίξω παιχνίδια εγωισμού και ότι άλλο εκείνη είχε κατα νου. Τέλος πάντων γύρισα το παιδί στο σπίτι και πάλι καλά που με είχε ενημερώσει ο μικρός ότι το είχε σκοπό η πρώην μου να μου χώσει σφαλιάρα χωρίς λόγο και αφορμή οπότε πήγα προετοιμασμένος να τραβηχτώ αν είχε σκοπό να το κάνει. Επίσης να αναφέρω ότι είχε πει και σε μια φίλη της να έρθει να πάρει το μικρό, να τον βάλει στο ασανσέρ ώστε να μην με δει στη σφαλιάρα!

Και ρωτάω τι στο καλό μπορώ να κάνω ; Μπορώ να κάνω αίτηση ότι χρειάζεται η πρώην μου ψυχολόγο; Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο και όλο αυτό χωρίς λόγο. Δηλαδή τι; Της έθιξα τον εγωισμό και τώρα είμαι εγώ ο κακός πάλι; Τι μπορώ να κάνω και που να απευθυνθώ; Να βάλω κοινωνική λειτουργό σπίτι δε θέλω γιατί θα επηρεαστεί και η ζωή του μικρού. Αλλά στην πρώην μου θέλω να της κάνω κάτι για ότι μου έχει κάνει, για να με θυμάται που λένε. Εκείνη μόνο εκδικητικά το πάει και πάντα ήταν η υπεράνω όλων μόνο αυτή!».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε έναν ειδικό επιστήμονα, ψυχολόγο ή οικογενειακό σύμβουλο, προκειμένου να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς πρέπει να ενεργήσετε, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού σας.

Εάν πάλι θεωρείτε ότι η σύζυγός σας είναι ψυχικά ασθενής και χρήζει βοηθείας και εφόσον έχετε αποδείξεις και μάρτυρες, που να το βεβαιώνουν, μπορείτε να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και να ζητήσετε την προσωρινή επιμέλεια του τέκνου σας. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι αρκετά δύσκολο και πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε, ότι η σύζυγος σας έχει ψυχικά προβλήματα, τέτοιας έντασης, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην ψυχική και πνευματική υγεία του παιδιού σας.

Επιπρόσθετα μπορείτε να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα Ανηλίκων, να του εκθέσετε την κατάσταση και τους κινδύνους που υπάρχουν και ο ίδιος να σας καθοδηγήσει, εάν κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Εάν όμως τα προβλήματα είναι μόνο μεταξύ σας και ως εκ τούτου δεν αφορούν στο παιδί σας, καλό θα ήταν να προχωρήσετε σε αγωγή διαζυγίου και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων επικοινωνίας με το τέκνο σας, έτσι ώστε να απομακρυνθείτε από τη σύζυγό σας, εάν το επιθυμείτε και να διασφαλίσετε ένα ήρεμο περιβάλλον για το παιδί σας. Το θέμα της εκδίκησης, που θέτετε, δεν είναι το ζητούμενο νομικά, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι ούτε και προσωπικά, γιατί τις συνέπειες των πράξεων σας θα τις επωμιστεί το τέκνο σας.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!