Η πρώην γυναίκα του συντρόφου μου, τον κατηγορεί ότι ασελγεί στο παιδί τους και στο δικό μας. Πώς να κινηθούμε;

0

Καλησπέρα σας, η πρώην γυναίκα του συντρόφου μου τον κατηγορεί για ασέλγεια επάνω στο παιδί τους, το οποίο είναι πέντε ετών. Επίσης διατυμπανίζει ότι ασελγεί επάνω και στο δικό μου, το οποίο είναι 8. Όλα αυτά ξεκίνησαν μετά την διαδικασία που της έκανε ο σύντροφος μου για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού τους, λόγω σωματικής, ψυχικής και λεκτικής κακοποίησης. Τα στοιχεία που κατατέθηκαν βέβαια καταρρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς της, και περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες; Παρέλειψα να πώ ότι έχει μεθοδεύσει το παιδί, να λέει αυτά που εκείνη θέλει.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Αγαπητή αναγνώστρια, για την ουσία της υπόθεσης δεν μπορούμε να επισημάνουμε πολλά πράγματα, αφού την υπόθεση χειρίζεται ήδη δικηγόρος και εγώ δεν έχω καθολική γνώση των πραγματικών περιστατικών, που συνιστούν την υπόθεση.
Γενικότερα, όμως, σε απάντηση της ερώτησης που υποβάλλετε και με τα δεδομένα που παραθέτετε, σας γνωρίζω ότι ο νόμος ορίζει τα εξής:
«Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή φυλάκισης. Αν το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών» Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορείτε να υποβάλλετε έγκληση σε βάρος της μητέρας για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία, που ορίζει ο νόμος, από τη στιγμή που λάβατε γνώση του συκοφαντικού ισχυρισμού.
Σε περίπτωση που η μητέρα έχει στραφεί ήδη ποινικά σε βάρος του συντρόφου σας, μπορείτε να κάνετε μήνυση για ψευδή καταμήνυση σε βάρος της, ιδιαίτερα μετά την έκδοση της εκδοθησόμενης απόφασης, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς της ως αβάσιμους.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!