Η ανασφάλιστη μητέρα δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αυτή και το παιδί της;

0

Καλησπέρα σας, θα ήθελα αν γνωρίζετε να με ενημερώσετε, εάν η ανασφάλιστη μητέρα δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για αυτή και το παιδί της; Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια; Σας ευχαριστω πολύ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Στην υπ’ αριθμ. 56432/2014 (ΦΕΚ Β 1753/28.06.2014)  απόφαση προβλέπονται λεπτομερώς οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για να ενταχθεί κάποιος στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών.

Στο ρυθμιστικό πεδίο της απόφασης αυτής εμπίπτουν:
α) Ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και
β) Ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Αρμόδια για την κρίση των δικαιούχων είναι τριμελής επιτροπή του Νοσοκομείου.  Με βάση λοιπόν την απόφαση αυτή πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπορούν να έχουν οι ανασφάλιστοι πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους. Επομένως μια ανασφάλιστη μητέρα δικαιούται της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όπως επίσης και το τέκνο της.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!