Γιατί πληρώνει ο πατέρας όταν του ασκείται αγωγή διατροφής;

0

Σε προηγούμενη εκπομπή του «Έτσι κι αλλιώς» στο κανάλι Αρτ με τη Ντέσσυ Κουβελογιάννη που έχουμε τη χαρά να μας φιλοξενεί κάθε Πέμπτη, μια τηλεθεάτρια τηλεφώνησε και ρώτησε γιατί τα δικαστικά έξοδα επιβαρύνουν και τον πατέρα στην περίπτωση αγωγής της διατροφής. Δεσμευτήκαμε να απαντήσουμε μέσω της σελίδας μας και η δικηγόρος μας κυρία Ευγενία Φωτοπούλου μας εξηγεί:

«Κατ΄αρχάς γενική αρχή για όλες τις δίκες είναι ότι ο ηττηθείς διάδικος υποχρεούται να καταβάλει μετά την έκδοση της απόφασης στον νικήσαντα τη δικαστική δαπάνη που επιβάλλει με την απόφασή του ο δικαστής (και όταν λέμε δικαστική δαπάνη μη φανταστείς την κανονική που έχει καταβάλει ο κάθε πελάτης στο δικηγόρο του, αλλά μια συμβολική, π.χ. κάποιος μπορεί να έχει καταβάλει στο δικηγόρο του για να του «τρέξει» μια δίκη X ευρώ, και το δικαστήριο να επιδικάσει υπέρ του -εφόσον κερδίσει την υπόθεση- ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ποσού).

Ειδικά για τις αγωγές διατροφής, βάσει νόμου (άρθρο 173 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), τα έξοδα της δίκης διατροφής προκαταβάλλονται από τον υπόχρεο διατροφής προς τον ενάγοντα (συνήθως ενάγουσα μητέρα) έως του ποσού των 300 ευρώ. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει και πώς γίνεται: Όταν εγώ σαν δικηγόρος μιας μητέρας πάω να καταθέσω στο δικαστήριο μια αγωγή διατροφής κατά ενός πατέρα για να πάρω δικάσιμο, η γραμματεία του δικαστηρίου στην πράξη κατάθεσης δικογράφου, μου σημειώνει από πίσω και το ποσό που πρέπει να προκαταβάλει ο εναγόμενος πριν τη δίκη, το ανώτερο 300 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι αναγράφει 250 ευρώ. Ο/Η δικηγόρος επιδίδει την αγωγή διατροφής στον αντίδικο, ως οφείλει, για να έρθει να παραστεί στο δικαστήριο την ημέρα της δίκης. Από πίσω βλέπει και το ποσό που πρέπει να δώσει στο/στη δικηγόρο της πρώην συζύγου, μέχρι τη μέρα της δικασίμου, δηλαδή π.χ. στο παράδειγμά μας τα υποτιθέμενα 250 ευρώ.

Πριν τη δίκη, και για να μπορέσει να παραστεί επίσημα ο εναγόμενος στη δίκη και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, πρέπει να έχει καταβάλλει αυτά τα υποτιθέμενα 250 ευρώ στον/στη δικηγόρο της πρώην συζύγου και ο/η δικηγόρος να του έχει προσκομίσει απόδειξη. Αν δεν τα καταβάλλει, και σύμφωνα με το άρθρο 175 του ως άνω κώδικα, θεωρείται ότι δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και η δίκη γίνεται ερήμην του.

Να σημειωθεί δε, ότι ο νόμος έχει κατηγορηθεί στο σημείο αυτό για το μικρό ποσό που δίνει ο υπόχρεος της διατροφής και που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο, τα έξοδα που κάνει μια μητέρα, για να κινήσει τη διαδικασία διεκδίκησης διατροφής. 

Αφού βγει η απόφαση, η οποία επιδικάζει διατροφή στην ενάγουσα, η απόφαση αναγράφει και δικαστική δαπάνη κατά του ηττηθέντος διαδίκου σύμφωνα με την πρώτη πρόταση που αναγράφεται παραπάνω ότι ισχύει για όλες τις δίκες. Επιδικάζεται στον πατέρα, ακόμα ένα ποσό δηλαδή, πέρα από αυτό που προκαταβλήθηκε, το οποίο πρέπει να δώσει ο ίδιος στη μητέρα εφάπαξ (κι αυτό το ποσό είναι συμβολικό),  μαζί με τη μηνιαία διατροφή που του επιδικάστηκε και θα δίνει εφεξής.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

*Η φωτογραφία δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί