Δικηγόρος: Έχει σημασία στο διαζύγιο αν είναι άντρας ή γυναίκα;

0

Κάθε φορά που κάποιος με ρωτάει αν το φύλο του δικηγόρου παίζει κάποιο ρόλο στο διαζύγιο, η πρώτη μου ερώτηση είναι πάντα: Για ποιόν; Έχει σημασία για τον δικαστή, τον πελάτη, τον άλλο δικηγόρο στην υπόθεση; Ή το πραγματικό ερώτημα είναι: Θα έχω καλύτερα αποτελέσματα με έναν άντρα ή μια γυναίκα δικηγόρο; Ενώ το να έχεις τον σωστό δικηγόρο είναι εξαιρετικά σημαντικό, η ερώτηση σχετικά με το φύλο του δικηγόρου μάλλον είναι η λάθος ερώτηση.

Το φύλο και ο δικαστής
Οι δικαστές ενδιαφέρονται αν οι δικηγόροι που εμφανίζονται ενώπιον τους είναι γυναίκες ή άνδρες; Όχι ακριβώς. Ναι, σε κλειστές κοινωνίες μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει μια τέτοια τάση, πιθανόν κάποιοι δικαστές να ευνοούν ορισμένους δικηγόρους σε σχέση με άλλους, αλλά αυτή η ευνοιοκρατία βασίζεται συνήθως στην οικειότητα και οχι στο φύλο. Κι αυτό διότι, ακριβώς όπως και με κάθε άλλο ανθρώπινο ον στον πλανήτη, έτσι και οι δικαστές έχουν την τάση να νιώθουν πιο άνετα με ανθρώπους που γνωρίζουν και όχι με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Το φύλο και ο πελάτης
Μερικοί άνθρωποι δουλεύουν καλύτερα με άντρες, άλλοι δουλεύουν καλύτερα με γυναίκες. Κάποιοι πελάτες χρειάζονται ένα δικηγόρο για να τους κρατήσει υπό έλεγχο και να τους στρέψει προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται κάποιον που είναι περισσότερο αυστηρός και δεν φοβάται να είναι σκληρός μαζί τους. Άλλοι χρειάζονται έναν δικηγόρο ο οποίος να τους καταλαβαίνει και να μπορεί να σχετισθεί με αυτούς. Δεν θέλουν έναν δικηγόρο ο οποίος τους φωνάζει (Ναι, υπάρχουν δικηγόροι που κάνουν τακτικά τους πελάτες τους να κλαίνε!) Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι οι άνδρες είναι πιο επιθετικοί και οι γυναίκες είναι πιο ήπιες, όταν πρόκειται για δικηγόρους, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Έχω γνωρίσει επιθετικές γυναίκες και ευαίσθητους άνδρες δικηγόρους. Η διαφορά τείνει να είναι σχετική, περισσότερο με την προσωπικότητα από ό, τι το φύλο. Αλλά αν, ως πελάτης, νιώθεις πιο άνετα με μια γυναίκα δικηγόρο, τότε μη διστάσεις να προσλάβεις μια γυναίκα! Αν προτιμάς να συνεργαστείς μ’ έναν άνδρα, τότε προσέλαβε έναν άνδρα.

Η οπτική του/της δικηγόρου
Από την πλευρά του/της δικηγόρου, το φύλο του δικηγόρου του/της αντίδικου δεν έχει καμία σημασία. Οι άνδρες δικηγόροι δεν είναι καλύτεροι ή πιο σκληροί από τις γυναίκες. Αλλά, αν και το φύλο του άλλου δικηγόρου σε μια υπόθεση δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι ικανότητες του δικηγόρου είναι που κάνουν όλη τη διαφορά . Καλό θα ήταν λοιπόν, να αναρωτηθείς για τα εξής:

  1. Ποιος είναι ο/η δικηγόρος σου;
  2. Έχει χρόνο ο/η δικηγόρος σου για ‘σένα;
  3. Σε ποιό είδος ή διαδικασία διαζυγίου είναι πιο έμπειρος/η;

Ποιος είναι ο δικηγόρος;
Το ζήτημα του «ποιός είναι ο δικηγόρος » είναι ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου σχετικά με τον δικηγόρο, πριν τον προσλάβεις. Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο; Ποια είναι η φήμη του; Πώς λειτουργεί; Είναι δίκαιος; Είναι ειλικρινής; Έχει εμπειρία; Μήπως αυτός ο δικηγόρος ξέρει το νόμο, το δικαστικό σύστημα και τους δικαστές; Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να σου παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να απαντήσεις στη μια ερώτηση που έχει σημασία πλέον για εσένα: Μπορεί αυτός ο δικηγόρος να σε εκπροσωπήσει επάξια και να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου στην υπόθεση που σε αφορά ; Αν όχι, τότε δεν έχει σημασία αν ο δικηγόρος είναι γυναίκα ή άνδρας. Αυτός ο δικηγόρος δεν είναι ο σωστός για εσένα.

Έχει χρόνο για ‘σένα ο δικηγόρος;
Μπορεί να έχεις τον/τη καλύτερο/η δικηγόρο διαζυγίου στη χώρα, αλλά αν δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο ν’ αφιερώσει στην περίπτωσή σου, δεν πρόκειται ποτέ να μείνεις ευχαριστημένος/η με το αποτέλεσμα. Είναι θετικό ο/η δικηγόρος σου να είναι μέρος μιας μεγάλης δικηγορικής εταιρείας που έχει δεκάδες συνεργάτες έτοιμους να χειριστούν την υπόθεσή σου, γιατί αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι η υπόθεσή σου δεν θα παραμεληθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις την προσοχή που θα ήθελες από τον δικηγόρο που προσέλαβες. Το θετικό με τους αυτόνομους δικηγόρους που είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες δικηγορικών γραφείων, είναι ότι γνωρίζεις ακριβώς ποιός χειρίζεται τον υπόθεσή σου και δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να αλλάξει χέρια. Όμως ακόμη και εκείνος/η, αν καταπιαστεί και με άλλες υποθέσεις, η δική σου μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιλυθεί απ’ ό, τι πίστευες.

Σε ποιό είδος διαζυγίου είναι πιο έμπειρος ο/η συγκεκριμένος/η δικηγόρος;
Αν για παράδειγμα θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη διαμεσολάβηση, αλλά έχεις προσλάβει έναν/μία δικηγόρο που έχει κυρίως εμπειρία από δίκες, τότε η διαμεσολάβησή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα αποτυχίας από ό, τι θα είχε, αν είχες προσλάβει έναν δικηγόρο διαπιστευμένο στη διαμεσολάβηση. Εάν πάλι έχεις προσλάβει δικηγόρο που είναι πιο εξειδικευμένος στη διαμεσολάβηση αλλά δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην αίθουσα του δικαστηρίου, και καταλήξετε σε δίκη, θα έχεις πιθανότατα άσχημα αποτελέσματα. Ο/Η δικηγόρος σου, θα πρέπει να είναι κατάλληλος/η για το είδος ή τη διαδικασία διαζυγίου που έχεις επιλέξει.

Ο/Η δικηγόρος σου έχει σημασία.
Εκτός από σένα και τον / την σύντροφο σου, ο δικηγόρος σου είναι το άτομο που θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στην υπόθεση του διαζυγίου σου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το φύλο του δικηγόρου δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που θα έχει σημασία είναι να κάνεις την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: Μπορεί ο εν λόγω δικηγόρος να με βοηθήσει να πετύχω τους στόχους μου σε αυτό το διαζύγιο, στο χρονικό πλαίσιο που θέλω και με κόστος που μπορώ να αντέξω;

Πηγή: http://divorcedmoms.com/