Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι η διατροφή πάει στο παιδί;

0

Κάθε μήνα πληρώνω το 15% του εισοδήματός μου για διατροφή ενώ η πρώην σύζυγος, βγάζει πολλά περισσότερα. Το παιδί διανυκτερεύει σε εμένα 2-3 βράδια την εβδομάδα και αισθάνομαι ότι η πρώην γυναίκα μου δεν ξοδεύει φράγκο για το παιδί. Η μικρή κυκλοφορεί με τρύπια παπούτσια και μεταχειρισμένα ρούχα παρ’ όλο που εγώ δίνω γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα κάθε μήνα.

Εκείνη από την άλλη κυκλοφορεί με επώνυμες τσάντες, παπούτσια, ρούχα και δίνει για το παιδί μόνο τα πολύ απαραίτητα ενώ κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο πάει εκδρομή με τον φίλο της και ταξίδια στο εξωτερικό. Σπάνια μένει με το παιδί στο σπίτι και όποτε προσπαθώ να της μιλήσω γι΄ αυτό εκείνη γελάει και λέει ότι απλά η διατροφή, της επιτρέπει να ζεί πιο άνετα. Συγγνώμη είναι σωστό αυτό τώρα; Να χρησιμοποιεί το παιδί και με τον νόμο για να ζεί τη ζωή της και να απολαμβάνει τις πολυτέλειες που θέλει εις βάρος του παιδιού; Ανησυχώ πολύ για την κόρη μου και θέλω να ξέρω αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να καλυτερεύσω την κατάσταση!

Αγαπημένε μας φίλε,

Όταν οι γονείς χωρίζουν, είναι και οι δύο πλευρές υπεύθυνες για το μεγάλωμα ενός παιδιού. Ο ρόλος της διατροφής είναι για να διαβεβαιώσει την πολιτεία και τον γονέα που ζεί με το παιδί, ότι ο γονέας που δεν ζεί με το παιδί συμβάλλει οικονομικά στην ανατροφή του. Επομένως οι μπαμπάδες που δεν μένουν με το παιδί, καταβάλλουν ένα ποσοστό του μισθού τους στη μητέρα για το μεγάλωμα του παιδιού και τα καθημερινά του έξοδα.

Το γεγονός ότι η σύζυγός σας, κερδίζει περισσότερα δεν έχει καμία σχέση με τη δική σας υποχρέωση διατροφής ούτε σας καθιστά λιγότερο ή καθόλου υπεύθυνο για τη διαβίωση του παιδιού σας. Για την επιδίκαση διατροφής, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψιν τα έσοδά σας. Εάν αυτά ή οι συνθήκες της δικής σας διαβίωσης έχουν αλλάξει δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, τότε ίσως θα πρέπει να ζητήσετε αναπροσαρμογή του ποσού που δίνετε για διατροφή.

Όσον αφορά τη πρώην σύζυγο που –όπως λέτε-ξοδεύει τα χρήματα της διατροφής για τον εαυτό της, είναι κάτι που ακόμη και αν ισχύει, δυστυχώς δεν μπορείτε να το αποδείξετε. Πολλοί μπαμπάδες ανακαλύπτουν στη πορεία πως ενώ η διατροφή καταβάλλεται για καλό σκοπό, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.Γενικότερα, υποτίθεται ότι οι μαμάδες χρησιμοποιούν τη διατροφή βασισμένες στην ευαισθησία τους για τις ανάγκες του παιδιού αλλά πάντα θα υπάρχουν και μαμάδες που θα χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για τις δικές τους ανάγκες και γούστα.

Εφόσον η πρώην σύζυγός σας έχει την επιμέλεια, είναι και εκείνη που διαχειρίζεται τη διατροφή και αποφασίζει σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού σας. Όσο δύσκολο κι αν είναι να βλέπετε να σκορπάει τα χρήματά σας, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε νομικά.

Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού τότε υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αν για παράδειγμα η σύζυγός σας, αφήνει το παιδί με 17χρονες μπείμπι σίτερ ή με νταντάδες χωρίς εμπειρία, δεν μπορείτε να παρέμβετε όσο το παιδί σας δεν εκτίθεται σε κίνδυνο. Όμως αν το παιδί σας κυκλοφορεί με τρύπια παπούτσια όπως γράφετε και φοράει συνέχεια τα ίδια ρούχα ή δεν είναι επαρκώς φροντισμένο και καθαρό, τότε ίσως να πρέπει να καθίσετε κάτω ενδεχομένως με τη βοήθεια της οικογενειακής διαμεσολάβησης  και να συζητήσετε με την πρώην σύζυγό σας, για τις ανησυχίες σας. Εάν δεν δεχτεί, ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον δικηγόρο σας ή τις κοινωνικές υπηρεσίες, όχι για να «εκδικηθείτε» τη σύζυγο που υποψιάζεστε ότι δίνει τη διατροφή για τη προσωπική της άνεση, αλλά αποκλειστικά και μόνο για να προστατέψετε το παιδί σας.

Πηγή: http://www.separateddads.co.uk/