Πώς να πείτε ότι θέλετε διαζύγιο

0

Είστε δυστυχισμένοι εδώ και χρόνια μέσα στο γάμο σας και τα τελευταία 2-3 χρόνια σκέφτεστε το διαζύγιο, σε σημείο να φαντάζεστε πώς θα ήταν η ζωή σας εάν είχατε ήδη χωρίσει. Εδώ κι ένα χρόνο δεν κοιμάστε μαζί με τον/τη σύζυγο και παρ’ όλο που οι διάλογοί σας είναι τυπικοί και πολιτισμένοι, δεν υπάρχει καμία θέρμη μεταξύ σας. Το μόνο που σας κρατά στο γάμο είναι οι ενοχές για τα παιδιά σας αλλά ήδη δουλεύετε επάνω σε αυτό με κάποιον ειδικό και έχετε πάρει την απόφασή σας. Παρά τα όποια μειονεκτήματα και προβλήματα πιθανόν προκύψουν, είστε αποφασισμένοι να ζητήσετε διαζύγιο (σε αυτό το σημείο θα αρχίσω να αναφέρομαι από τη θέση της συζύγου, κάτι που έτσι κι αλλιώς υφίσταται καθώς τα ¾ των ανθρώπων που ζητούν διαζύγιο είναι γυναίκες).

Η αρχή
Πώς και τι θα πείτε στο σύζυγο έχει τεράστια σημασία επειδή από αυτό θα κριθεί και η εξέλιξη του διαζυγίου. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε. Πρώτον, πόσο έκπληκτος θα είναι στο άκουσμα της είδησης; Το πιο πιθανό είναι, όπως κι εσείς, να νιώθει δυστυχισμένος μέσα στο γάμο σας. Πιθανόν να ξέρει ότι κι εσείς είστε δυστυχισμένες αλλά να μην γνωρίζει ότι είστε σε σημείο να θέλετε διαζύγιο. Σε λιγότερες περιπτώσεις, οι άντρες σύζυγοι σοκάρονται θεωρώντας ότι όλα πήγαιναν καλά. Και όσο πιο έκπληκτος ή σοκαρισμένος είναι στην ανακοίνωσή σας, τόσο περισσότερο καιρό θα του πάρει να δεχτεί το διαζύγιο. Και όσο λιγότερο το δεχτεί, τόσο θα προσπαθήσει να σας μεταπείσει.

Καταρχάς, επιλέξτε μια ώρα που θα είστε οι δυο σας και δεν θα σας διακόψει τίποτα. Κλείστε τα τηλέφωνα και σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά είναι εκτός σπιτιού. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε λέγοντας τα εξής:

«Αποφάσισα ότι ο γάμος μας δεν μπορεί να συνεχιστεί και θέλω διαζύγιο. Το σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι κι εσύ έχεις καταλάβει ότι δεν τα πάμε καλά. Αλλά έχω φτάσει στα όριά μου και δεν αντέχω άλλο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και για τους δύο αλλά πιστεύω ότι με αξιοπρέπεια και λογική μπορούμε να τα καταφέρουμε και ελπίζω να πιστεύεις κι εσύ το ίδιο!». (πολύ πολιτισμένο για Ελλάδα βέβαια αλλά ευχόμαστε αυτοί οι διάλογοι μια μέρα να είναι ρουτίνα).

Όταν λοιπόν πείτε όλα τα παραπάνω, καλό είναι να είστε προετοιμασμένες για μια μεγάλη συζήτηση ή μια σειρά συζητήσεων. Εάν δεν είναι έτοιμος για το διαζύγιο, και το πιο πιθανό είναι να μην είναι, η πρώτη αυθόρμητη κίνησή του θα είναι να προσπαθήσει να σας  μεταπείσει, να σας πεί ότι κάνετε λάθος ακόμη και να εκδηλώσει το θυμό του ή να σας χρεώσει όλες τις κακές στιγμές της σχέσης σας. Αυτές οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες και θεωρούνται φυσιολογικές. Αυτή λοιπόν τη στιγμή είναι που αποφασίζετε να κάνετε επιλογές σχετικά με το τι είδους διαζύγιο θέλετε να έχετε!

Μην αμύνεστε
Εάν οι αντιδράσεις του είναι επικριτικές θα μπείτε στο πειρασμό να ανταποδώσετε. Θα θελήσετε να του πείτε ότι η συμπεριφορά του και η αδιαφορία του για τις ανάγκες σας, ο ανεπαρκής ρόλος του ως σύζυγος, πατέρας και άντρας, όλα μαζί δικαιώνουν την απόφασή σας να θέλετε διαζύγιο, κάτι που έπρεπε να το είχατε κάνει χρόνια. Φυσικά αν τα πείτε όλα αυτά, θα γίνει χαμός.  Είναι λοιπόν σημαντικό να μην υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να μην κριτικάρετε τις αποτυχίες και τα λάθη του. Πρέπει να τον ακούσετε ήσυχα χωρίς να τον διακόψετε, σε σημείο να τον ενθαρρύνετε να πεί κι άλλα. Μην ξεχνάτε ότι πονάει κι εκείνος όπως εσείς.

Στα 30 χρόνια που διευθετώ υποθέσεις διαζυγίων, δεν πέτυχα ποτέ να βοηθήσω ένα ζευγάρι να συμφωνήσει και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να το κατορθώσετε εσείς. Αντί να αρχίσετε ένα ατέρμονο φαύλο κύκλο του ποιος δεν έκανε τι, καλό είναι απλά να πείτε ότι ο γάμος σας έχει πρόβλημα εδώ και καιρό, ότι δεν πιστεύετε πως θα διορθωθεί και ότι είναι η μόνη σας επιλογή. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε ότι η διάλυση του γάμου σας είναι ευθύνη και των δύο και ότι είναι ανούσιο να προσπαθήσετε να βρείτε ποιος φταίει περισσότερο.  Καλό είναι να είστε πρόθυμοι να μιλήσετε για το πώς να φτιάξετε το μέλλον σας ως γονείς από εδώ και πέρα, ώστε όλοι να περάσετε τη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν προσπαθήσει να σας εμπλέξει σε μία συζήτηση σχετικά με το ποιος ευθύνεται, αρνηθείτε κάθε συμμετοχή σε αυτή και επαναλάβετε όσα έχετε ήδη πεί σε πολιτισμένο ύφος.  Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι η απόφασή σας είναι τελεσίδικη, ότι δεν θα αλλάξετε γνώμη και ότι είστε αποφασισμένοι να έχετε ένα πολιτισμένο διαζύγιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες όλων, συμπεριλαμβανομένων και των δικών του. Ενημερώστε τον επίσης ότι ξέρετε πως χρειάζεται χρόνο για να αποδεχτεί τη κατάσταση και ότι θα του δώσετε όσο χρόνο θελήσει. Ότι θα διαπραγματευτείτε όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν, ότι θα προσπαθείτε να παίρνετε δίκαιες αποφάσεις για όλα, ότι δεν θα κινηθείτε νομικά εναντίον του ούτε θα μιλάτε μέσω των δικηγόρων σας. Φυσικά όλα αυτά μπορεί σε πρώτη φάση να μη δεχτεί να τα ακούσει, γι’ αυτό δώστε του χρόνο να επεξεργαστεί το γεγονός προκειμένου να επαναφέρετε όλα τα παραπάνω, κάποια στιγμή που θα είναι πιο έτοιμος να ακούσει.

Τελειώνοντας τη πρώτη συζήτηση
Αυτά είναι όλα όσα θα πείτε στη πρώτη συζήτηση για το διαζύγιο και θα ακολουθήσουν και άλλα. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όπως να αγχωθείτε για τα οικονομικά ή για την επαφή του με τα παιδιά διότι τότε μπορεί να σας πεί ότι δεν προτίθεται να φύγει από το σπίτι για να τα πάρετε όλα εσείς και ότι δεν θα σας δώσει δεκάρα για διατροφή , πράγματα που πιθανόν να μην εννοεί και καθόλου. Σε αυτό το σημείο ωστόσο, θα πρέπει να τον διαβεβαιώσετε ότι θα είστε δίκαιες και σίγουρες ότι θα κάνετε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία οι δυο σας αλλά ότι η συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για τέτοιες διαπραγματεύσεις. Καλό είναι να μην εμπλακείτε σε συζητήσεις για τις οποίες κανείς από τους δύο δεν είναι προετοιμασμένος και απλά διαβεβαιώστε τον ότι κατανοείτε τα συναισθήματά του και ότι θα τα ρυθμίσετε όλα αυτά, μόλις νιώσει έτοιμος. Ύστερα τερματίστε τη συζήτηση προκειμένου να μην αφήσετε χώρο για θυμούς, τσακωμούς και βαρύγδουπες δηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

Πηγή: Psychologytoday.com