Διαζύγιο: Πώς να αποδεχτείς ότι είναι οριστικό

0

Χρειάζεται θάρρος για να φτιάξεις από την αρχή, μια ζωή εντελώς διαφορετική απ΄ότι φανταζόσουν. Έπαιζα στο μυαλό μου ένα τραγούδι και όταν τελείωνε το έπιανα από την αρχή. Χωρίς να το σκεφτώ, πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και όση ώρα καλούσε, δεν ήμουν σίγουρη τι ήθελα να της πω:

-Ναι;
-Μαμά;
-Έλα!
-Δεν ήθελα να χωρίσω
-Το ξέρω …

Κι έτσι άρχισα να αποδέχομαι το γεγονός ότι δεν ήθελα ο γάμος μου να τελειώσει. Γιατί άλλο είναι να το γνωρίζεις και άλλο να το παραδέχεσαι στον εαυτό σου κι όπως λένε, το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτείς ότι έχεις πρόβλημα. Ποιο ήταν το πρόβλημά μου;

Περνούσα αμέτρητες ώρες να σκέφτομαι το παρελθόν και να αναλώνομαι στο τι είχα πεί και τι δεν είχα πεί, τι είχε πεί εκείνος, πώς έπρεπε να το πάρω εγώ κ.ο.κ. μπαίνοντας έτσι σε έναν ατελείωτο συναισθηματικό φαύλο κύκλο. Κι όταν παραδέχτηκα φωναχτά πως , όσο κι αν τον κατηγορούσα και τον έβριζα ότι είχε καταστρέψει τη ζωή τη δική μου και των παιδιών, δεν ήθελα να χωρίσουμε άρχισα να νιώθω ότι έχω και περισσότερες επιλογές. Ήθελα να μείνω κολλημένη στις αλληλοκατηγορίες και στο παρελθόν ή θα το αποδεχόμουν, θα συγχωρούσα τον πρώην σύζυγο και θα προχωρούσα; Επέλεξα το δεύτερο και σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς το κατάφερα…

Καταρχάς πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Να νιώσετε τον πόνο, το θυμό, τον φόβο, τη θλίψη ότι όσα προσδοκούσατε να ζήσετε με αυτόν τον άνθρωπο δεν θα γίνουν ποτέ και ότι η ζωή σας θα είναι διαφορετική απ’ ότι είχατε φανταστεί και ενδεχομένως, χωρίς κάποιους ανθρώπους τους οποίους είχατε φανταστεί μέσα σε αυτή. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να φτιάξετε τη νέα σας ζωή, να παραμείνετε καλοί γονείς για το παιδί σας και να κάνετε καινούρια σχέση, να ξαναπαντρευτείτε ή να μην ξαναπαντρευτείτε, απλά να είστε χαρούμενοι και πλήρεις. Κι αν δεν αφήσετε το ένα κλαδί, δεν θα μπορέσετε ποτέ να πιαστείτε από το άλλο.

Σε περίπτωση που τελικά δεν επιλέξετε αυτό που επέλεξα εγώ και θέλετε να μείνετε κολλημένοι στη παλιά σας ζωή και σε όλο τον πόνο και το μάταιο που σας κάνει να αισθάνεστε, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής:

Πόσο πολύ σήμερα θέλετε να σπαταλήσετε στο χθές;
Τι σας φοβίζει στο να προχωρήσετε;
Τι σας ενθουσιάζει στο να προχωρήσετε;
Τι θα σας κοστίσει αν μείνετε κολλημένοι στο παρελθόν;
Τι θα αλλάξει αν προχωρήσετε στη ζωή σας έστω και λίγο και πώς θα νιώσετε;

Μέσα στις γιορτές, και ειδικά αν τα παιδιά περάσουν κάποιες μέρες με τον άλλον γονέα, είναι ευκαιρία να κατεβάσετε ταχύτητα και να κάνετε μια ενδοσκόπηση και μια μικρή κουβέντα  με τον εαυτό σας. Και μόλις το κάνετε, αρχίστε να σκέφτεστε ή να φαντάζεστε πώς θα θέλατε να είναι η καινούρια σας ζωή. Πώς θα σας φαινόταν να πάτε σινεμά μόνοι σας ή να ξεκινήσετε κάποιο καινούριο χόμπι; Τι θα λέγατε αν αφήνατε τα παιδιά στον άλλον  γονέα ή στους παππούδες για λίγες μέρες και κάνατε ένα ταξίδι να ηρεμήσετε; Χρειάζεται κουράγιο και θάρρος να φτιάξετε από την αρχή μια ζωή που δεν φανταζόσασταν. Και οτιδήποτε χρειάζεται κουράγιο και θάρρος, δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε κάτι καλύτερο!

Πηγή: yourtango.com