Διαζύγιο: Μην το παίρνετε προσωπικά

0

Η αποδοχή και η συμφωνία με τον εαυτό σας είναι η καλύτερη προσέγγιση στο διαζύγιο. Ίσως να πρέπει να συμφωνήσετε ότι δεν μπορείτε να συμφωνείτε με όλους και όλα προκειμένου να βρείτε την ηρεμία μέσα σας. Παρακάτω  θα δείτε 4 πράγματα που καλό είναι να αποδεχτείτε στο διαζύγιο για να μπορέσετε να αποδεχτείτε αυτό που είναι οι άλλοι και κυρίως αυτό που είστε εσείς!

1. Μιλήστε όμορφα
«Είσαι καραγκιόζης και γελοίος και τσιγκούνης ρεεε». Όλοι έχουμε βρίσει τον πρώην σύζυγο αλλά έχετε αναρωτηθεί, αυτοί οι χαρακτηρισμοί, από πού πραγματικά προέρχονται;  Μπορεί οι λέξεις αυτές, να σας κάνουν να νιώθετε ένα είδος δικαίωσης αλλά στη πραγματικότητα είστε πληγωμένοι και προσπαθείτε να αποστασιοποιηθείτε από τον πόνο. Είστε φοβισμένοι και προσπαθείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας με λόγια. Είστε λυπημένοι και αναζητάτε την παρηγοριά σε άλλους.

Οι χαρακτηρισμοί που είδαμε πιο πάνω, απευθύνονται στον πρώην αλλά αφορούν εκείνον ή εσάς; Πίσω από τις λέξεις κρύβονται διάφορες δηλώσεις συναισθημάτων όπως «Είμαι φοβισμένος/η και μόνος/η για πολύ καιρό και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Ανησυχώ ότι δεν θα είμαι καλός γονιός για τα παιδιά και ότι δεν θα μπορέσω να τα στηρίξω» ή «Ο/Η πρώην σύζυγος είναι απαίσιος γονιός και κάθε μικρό πράγμα είναι μια μάχη. Πιστεύω ότι ούτε καν σκέφτεται το καλό των παιδιών και ότι δεν θέλει να περνάει χρόνο μαζί τους».

Το να αποδεχτώ κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετκά δύσκολο για μένα. Ένιωθα δικαιωμένη μέσα στο θυμό και στην οργή μου και την ανάγκη να το εκφράσω. Ένιωθα ότι ο πρώην άντρας μου, όποτε αρνούνταν να μιλήσουμε, μου έκλεβε τη φωνή με αποτέλεσμα να ουρλιάζω για να ακουστώ. Όμως για να σπάσεις τα δεσμά σου, πρέπει να σπάσεις και του άλλου.

Μην περιμένετε ότι η αποδοχή του εαυτού σας, θα σας κάνει τέλειους. Προσπαθήστε απλώς να αποφύγετε να βρίσετε ή να ρίξετε το φταίξιμο στον άλλον ή σε εσάς. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε την εναλλαγή του/της πρώην σας από έναν άνθρωπο που αγαπούσατε, σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζετε!

2. Μην το παίρνετε προσωπικά
Έπαιρνα το διαζύγιό μου προσωπικά, τόσο προσωπικά που προσπαθούσα να βρω τρόπους να τον εκδικηθώ. Και όσο προσπαθούσα να τον εκδικηθώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική του, να εμφανιστώ μπροστά του με άλλον κλπ. δεν συνειδητοποιούσα πως τελικά ό,τι έκανε ο πρώην μου δεν ήταν για μένα αλλά για εκείνον.  Κι όταν το συνειδητοποίησα, σταμάτησα να φέρομαι αμυντικά και άρχισα να βλέπω τα πράγματα πιο λογικά. Ήταν κι αυτός πληγωμένος όπως κι εγώ.

Είναι πολύ δύσκολο να μην παίρνετε το διαζύγιο προσωπικά, εξάλλου ήσασταν ομάδα και τώρα ο/η σύζυγός σας έχει φύγει και έχει πάει στην αντίπαλη. Το διαζύγιο είναι μια κατάσταση που χτυπάει βάναυσα τον εγωισμό του ανθρώπου ο οποίος κάθε φορά που πληγώνεται, αισθάνεται την ανάγκη να ανταποδώσει. Βγάλτε τα γάντια και αποδεχτείτε ότι το εγώ σας απλά διαμαρτύρεται όπως ένα δίχρονο παιδί που κυλιέται και χτυπιέται στα πατώματα. Αφήστε το να κλάψει, να φωνάξει και ύστερα σκουπίστε του τα δάκρυα και πάρτε το αγκαλιά!

3. Μην κάνετε υποθέσεις
Το διαζύγιο είναι μια στιγμή γεμάτη άγνωστα πράγματα. Το μυαλό μας μισεί το άγνωστο και προσπαθώντας να γεμίσει τα κενά, χρησιμοποιεί ως μέσο τις υποθέσεις. Υποθέτουμε λοιπόν ότι ξέρουμε γιατί ο/η πρώην συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Υποθέτουμε ότι ξέρουμε πως θα ανταποκριθεί και υποθέτουμε ότι οι λέξεις και οι πράξεις του/της, αντανακλούν ακριβώς τις απόψεις του/της. Ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις υποθέσεις περισσότερο απ’ ότι ανταποκρινόμαστε στη πραγματικότητα και χτίζουμε μια ολόκληρη σχέση επάνω σε προσδοκίες και «άμα».

Βγάζουμε συμπεράσματα πρίν ακούσουμε.
Προσδοκούμε χωρίς να ερευνούμε.
Περιμένουμε αντί να αποδεχόμαστε.

Οι υποθέσεις είναι ένας τρόπος, να τρέφετε τον πόνο σας και όταν κάτι ξεφεύγει από τις προσδοκίες σας, προστίθεται ακόμη μεγαλύτερος πόνος. Κι αυτός ο τρόπος είναι που σας κάνει να βάζετε τον εαυτό σας σε ρόλο θύματος, καθώς βλέπετε τις ελπίδες σας να συντρίβονται, ξανά και ξανά και ξανά. Το διαζύγιο αυτόματα διαψεύδει την υπόθεση που μέχρι πρότινος είχατε, ότι δηλαδή ο γάμος σας θα κρατούσε για πάντα και ο πόνος του διαζυγίου θα συνεχιστεί όσο εσείς κρέμεστε από τις προσδοκίες σας  και μόνο αν τις αφήσετε, θα γαληνέψετε!

4. Να κάνετε πάντα το καλύτερό σας
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, έχετε υποφέρει μεγάλες απώλειες.
Να είστε υπομονετικοί, χρειάζεται χρόνος για να «γιατρευτείτε»
Να αγαπάτε τον εαυτό σας, το αξίζετε.
Να είστε καλοί με τον εαυτό σας, δεν είστε τα λάθη σας.
Να είστε σταθεροί με τον εαυτό σας και να στοχεύετε σταθερά στο καλύτερο.

…και να αναγνωρίσετε ότι και ο/η πρώην σύζυγός, πιθανόν να κάνει και εκείνος/η το καλύτερό του/της.

Πηγή: Huffingtonpost.com