Διαζύγιο; Μην αγχώνεσαι, θα τα βρείς όλα στο δρόμο!

0

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διαζύγιο είναι μια τραυματική και επώδυνη εμπειρία, και μερικές φορές ξυπνάει τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπους. Όταν η σχέση ή ο γάμος σου διαλύεται-και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά-δύσκολα πιστεύεις πως θα είσαι ξανά ευτυχισμένη ή τουλάχιστον καλά. Κι όμως θα είσαι. Γιατί αυτά που φοβάσαι σήμερα σε λίγο καιρό-ή σε περισσότερο-δεν θα σε φοβίζουν καθόλου, όπως:

Τα χρήματα
Πολλοί άνθρωποι δεν χωρίζουν ή παρατείνουν το χωρισμό, από οικονομική ανασφάλεια, είτε επειδή κερδίζουν λίγα χρήματα ή επειδή δεν εργάζονται καθόλου. Είναι λογικό να σκέφτεσαι «Πώς θα πληρώσω τους λογαρισμούς;» ή «Πού θα μείνουμε εγώ και τα παιδιά;», σκέψεις που μπορεί να σε κρατάνε άυπνη μέχρι αργά τη νύχτα!

Ωστόσο, ξεκινώντας να αντιμετωπίζεις και να διευθετείς τα πρακτικά ζητήματα της ζωής σου, όπως τα οικονομικά, είναι κάτι επίφοβο αλλά λύνεται. Αρκεί να δείς ποιος μπορεί να σε βοηθήσει και πώς μπορείς να βρείς μια δουλειά-οποιαδήποτε δουλειά, με οτιδήποτε λεφτά έστω γι’ αρχή. Τόσοι γονείς πώς τα βολεύουν και τα καταφέρνουν; Το ίδιο λοιπόν κι εσύ!

Πιο καλή η μοναξιά
Ξαφνικά ή σταδιακά, βρίσκεσαι μόνος ή μόνη, να φροντίζεις τα παιδιά χωρίς την «πολυτέλεια» να μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τον/τη σύντροφό σου όποτε το χρειάζεσαι. Μπορεί να χρειαστείς να ξενυχτήσεις μόνη/ος σου με ένα άρρωστο παιδί η να το τρέχεις μόνη/ος σου, στο νοσοκομείο μέσα στη νύχτα. Ακόμη και η προοπτική ενός ταξιδιού μόνη/ος σου με τα παιδιά, σου φαίνεται τρομακτική αλλά αν θέλεις να μεγαλώσεις σωστά τα παιδιά σου και να είσαι κι εσύ καλά με τον εαυτό σου, πρέπει να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Μη διστάσεις να επισκεφθείς κάποιον ειδικό αν νιώσεις ότι το χρειάζεσαι γιατί μην ξεχνάς πως φοβισμένος γονιός=φοβισμένα παιδιά!

Θα υπάρξουν φορές που θα ευχηθείς να γύριζε ο χρόνος πίσω
Πολλές φορές θα ευχηθείς να τα είχατε βρεί σαν ζευγάρι και ο γάμος σου να είχε σωθεί κι αυτό μπορεί να το σκεφτείς ακόμη κι αν ο χωρισμός ήταν η μόνη σας λύση. Μπορεί να πας στο γάμο ενός φίλου ή συγγενή και να νιώσεις νοσταλγία ή να αισθανθείς ότι «υστερείς» και ότι εσύ δεν τα κατάφερες. Αυτά τα συναισθήματα είναι αναμενόμενα σίγουρα όμως, όχι πραγματικά, ούτε λένε κάτι κακό για την απόφαση που πήρες ή για τη ζωή σου τώρα ή στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, πιθανόν να θυμάσαι τι καλές στιγμές ή αυτές που τώρα σου φαίνονται καλές, διότι δεν ζείς τις κακές.

Κάποιους χάνεις, κάποιους κερδίζεις
Η οικογένειά σου, οι πραγματικοί σου φίλοι και γενικότερα οι άνθρωποι που σε αγαπούν αληθινά, θα είναι εκεί για σένα. Πιθανόν να αντιμετωπίσεις τις εξαφανίσεις «φίλων» και κάποιες άλλες φορές να ξαφνιαστείς από ανθρώπους  που ποτέ δεν περίμενες πως θα σε βοηθούσαν αληθινά. Η απώλεια ανθρώπων που θεωρούσες φίλους αλλά και η απόκτηση νέων ανθρώπων που ποτέ δεν θεωρούσες φίλους, είναι μέσα στο «παιχνίδι». Επίσης καλό είναι να έχεις πάντα στο πλάι σου, έναν πραγματικά δικό σου άνθρωπο, ένα φίλο που θα τρέξει για σένα αν χρειαστεί, που θα σε ακούσει στις 3 τη νύχτα να κλαίς αν χρειαστεί. Το σημαντικό είναι να ξέρεις να ζητάς βοήθεια, να μην ντρέπεσαι και να μην φοβάσαι. Όλοι οι άνθρωπο χρειαζόμαστε βοήθεια κι αυτό δεν λέει τίποτα κακό για εμάς, αντιθέτως δείχνει χαρακτήρα που παραδέχεται ότι δεν είναι τέλειος, που δεν πετάει στα σύννεφα και που δεν απορρίπτει τους γύρω του, όταν ζητούν να τον στηρίξουν.

Τα παιδιά σου θα είναι μια χαρά
Αν πιστεύεις όλα όσα διαβάζεις ή ακούς για τα παιδιά των «διαλυμένων» οικογενειών,  μπορεί να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν έχεις καμία ελπίδα, καμία πιθανότητα να ευτυχήσουν ή να είσαι εξίσου καλός γονιός στο μέλλον. Ειδικά τη σημερινή ημέρα, είτε πάρεις διαζύγιο είτε όχι, ένα παιδί μπορεί να κάνει τα πάντα, από τις σκανταλιές όταν είναι 5 μέχρι τσιγάρα, ποτά και αδιέξοδους έρωτες όταν είναι 15.Το παν είναι να είσαι εκεί για τα παιδιά σου, να είσαι δίπλα τους, να επικοινωνείς μαζί τους, να παίζεις μαζί τους, να τα προσταυτεύεις από όσα πιστεύεις πως θα τα πληγώσουν. Και να σου πω και κάτι, μπορεί τα παιδιά να είναι και καλύτερα. Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ότι τα προστατεύουν και τα αγαπούν. Αν τους παρέχεις αυτά τα δύο απλά με το να είσαι εκεί για εκείνα, θα είναι μια χαρά!

Κι εσύ θα είσαι μια χαρά!
Όταν μια σχέση καταρρέει και αντιμετωπίζεις τη ζωή μεγαλώνοντας πια ένα παιδί σχεδόν μόνος σου ή εντελώς μόνος σου, είναι δύσκολο να πιστέψεις πως θα είσαι ευτυχισμένος, πως θα ξαναερωτευτείς, πως θα ζεις αξιοπρεπώς, πως θα οδηγείς μέσα στο αυτοκίνητο και δεν θα κλαίς. Αλλά μπορείς να είσαι και θα είσαι. Κι όταν το ξεπεράσεις, θα νιώσεις μεγαλύτερη δύναμη. Πάντα στην αρχή, όλα δείχνουν βουνό. Για παράδειγμα, θυμάσαι πώς ήσουν τη πρώτη σου μέρα στη δουλειά, που δεν ήξερες κανέναν, που δεν ήξερες ποιόν να εμπιστευθείς και σε ποιόν να μιλήσεις ή πώς γίνονται οι εργασίες, ακόμη και πόσα χρήματα ακριβώς θα έπαιρνες;  Που το μόνο σου εφόδιο ήταν οι σποδές ή/και η προϋπηρεσία σου και τα άλλα θα τα έβρισκες στο δρόμο; Έτσι λοιπόν είναι και το διαζύγιο. Μια καινούρια «δουλειά» που δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν-ίσως ούτε καν τον ίδιο σου τον εαυτό-και που το μόνο σου εφόδιο είναι ότι ξέρεις πώς να φροντίζεις και να αγαπάς τα παιδιά σου. Τα υπόλοιπα θα τα βρείς στο δρόμο!

Πηγή: yourtango.com