Μόνη και μέλλουσα μαμά. Τί κάνω;

0

Είστε μόνη και έγκυος; Δεν είστε η μόνη. Μόνο το 2007 στη χώρα μας, οι έγκυες εκτός γάμου ήταν περίπου 4.000 (πηγή: http://www.e-demography.gr/news/demonews/Demo_News_No16.pdf) με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε τη κατάσταση και να αποφασίσετε πώς θα κινηθείτε από εδώ και πέρα.

1. Πόσο θέλει να εμπλακεί ο πατέρας του παιδιού μου;
Καταρχάς σιγουρευτείτε ότι δεν θα απαντήσετε εκ μέρους του μπαμπά του παιδιού σας και ότι θα τον αφήσετε να αποφασίσει εάν θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο που θα συμμετάσχει στο μεγάλωμά του, τότε μπορείτε να δείτε μαζί έναν ειδικό.

2. Εάν θέλει να συμμετάσχει, τι πλάνο θα φτιάξετε;
Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσετε για τις επισκέψεις του πατέρα και για το πότε και πώς θέλει να βλέπει το παιδί. Επίσης θα πρέπει να συνεννοηθείτε με κάποιο δικηγόρο για το γραφειοκρατικό κομμάτι και όλη τη διαδικασία αναγνώρισης που απαιτείται. Ο δικηγόρος στον οποίο θα απευθυνθείτε, θα σας βοηθήσει και με τον προγραμματισμό των συναντήσεων, μέσω κάποιου ιδιωτικού συμφωνητικού αν πιστεύετε πως όσα πείτε προφορικώς με τον μπαμπά του παιδιού, δεν θα τηρηθούν.

3. Ποιό θα είναι το επώνυμο του παιδιού;
Κανονικά το παιδί με το που γεννιέται παίρνει αυτεπάγγελτα το επώνυμο της μητέρας. Ωστόσο, αν ο πατέρας του τέκνου αναγνωρίσει αυτό εκούσια ή δικαστικά, χωρίς ταυτόχρονα να τελεστεί και γάμος των γονέων του, το ενήλικο τέκνο, ή αν αυτό είναι ανήλικο, οι γονείς του ή και ένας από αυτούς ή ο επίτροπός τους έχουν δικαίωμα, μέσα σε ένα έτος από την αναγνώριση, να προσθέσουν με δήλωση στο ληξίαρχο, στο ως τότε επώνυμο του τέκνου, το επώνυμο του πατέρα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε σε προηγούμενα άρθρα του Singleparent.gr, εδώ .

4.  Μπορώ να φροντίσω το παιδί μόνη μου;
Ως ανύπαντρη μέλλουσα μητέρα, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στα οικονομικά σας. Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι γλυκό αλλά κοστίζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απλησίαστο οικονομικά αλλά ότι θα πρέπει να έχετε μία ρεαλιστική εικόνα της οικονομικής σας κατάστασης από την αρχή. Το να γνωρίζετε πόσα περίπου θα ξοδεύετε κάθε μήνα, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν μετά τη γέννα θα αναζητήσετε και δεύτερη δουλειά, αν θα ζητήσετε την οικονομική ενίσχυση της οικογένειάς σας ή αν μειώσετε κάποια έξοδα που ίσως να μην είναι απαραίτητα ή να είναι λιγότερο απαραίτητα από άλλα.

5. Δικαιούται το παιδί, διατροφή από τον πατέρα;
Εφόσον το παιδί είναι αναγνωρισμένο, δικαιούται. Αν δεν είναι, για να λάβετε διατροφή, θα πρέπει πρώτα να γίνει πράξη αναγνώρισης την οποία, αν σας την αρνείται, θα πρέπει να διεκδικήσετε δικαστικά. Όλα τα άρθρα που αφορούν τη διατροφή διαζυγίου, θα τα βρείτε εδώ.

6. Τι αλλαγές πρέπει να κάνω στη ζωή μου, για να προετοιμαστώ για τον ερχομό του μωρού μου;
Συνήθως το κόστος έχει να κάνει με τη φροντίδα του μωρού. Πάνες, γάλα αν δεν θηλάσετε, θήλαστρα ή επιθέματα αν θηλάσετε, κρέμες για ενδεχόμενη ατοπική δερματίτιδα του μωρού και κρέμες γενικώς, επισκέψεις στο παιδίατρο κλπ. Επιπλέον ίσως να πρέπει να αλλάξετε σπίτι ή να μετακομίσετε σε μια πιο ήσυχη και οικογενειακή γειτονιά ώστε το παιδί να ζεί σε καλύτερο περιβάλλον και όταν μεγαλώσει να μπορείτε να βγείτε μια βόλτα με μεγαλύτερη ασφάλεια ή να έχετε περισσότερες προοπτικές γνωριμίας με άλλους γονείς. Τέλος, θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ και να τρώτε πιο υγιεινά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7. Ποιος μπορεί να με στηρίξει όσο είμαι έγκυος αλλά και μετά το τοκετό;
Αν δεν έχετε μέλη της οικογένειά σας που να μένουν κοντά σας ή απλά δεν έχετε σχέσεις μαζί τους, τότε πρέπει να αναζητήσετε στήριξη από άλλα πρόσωπα. Απευθυνθείτε σε φίλους, άλλους συγγενείς ή σε ένα κέντρο στήριξης ή σύλλογο, εξειδικευμένο για τέτοιες περιπτώσεις. Φορείς και κέντρα που μπορούν να σας βοηθήσουν, μπορείτε να δείτε στους καταλόγους βοήθειας του Singleparent.gr, εδώ.

Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://singleparents.about.com/