Τι υποχρεώσεις έχουν διαζευγμένοι σύζυγοι ως προς το δάνειο που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια του γάμου;

«Ζευγάρι πριν χωρίσει είχε συνάψει δάνειο για αγορά σπιτιού για 30 χρόνια. Μετά τον χωρισμό ο σύζυγος έπαψε να πληρώνει την αναλογία του των 50% με αποτέλεσμα η σύζυγος να καταβάλει όλο το ποσόν προκειμένου να μην ενοχλείτε καθημερινά από τις τράπεζες. Ο σύζυγος είναι υψηλά αμειβόμενος του ιδιωτικού τομέα. Τι δυνατότητες υπάρχουν α)απέναντι στον σύζυγο β)απέναντι στην τράπεζα ώστε να επιμεριστούν οι υποχρεώσεις. Σημειώστε ότι υπάρχει ανήλικο παιδί που μεγαλώνει με την μητέρα για το οποίο καταβάλει διατροφή ο σύζυγος. Ευχαριστώ.»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αναφορικά με το δάνειο, αφ’ ης στιγμής είναι συνοφειλέτες απέναντι στην τράπεζα και οι δύο σύζυγοι, η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει την οφειλόμενη μηνιαία δόση από έκαστο εξ αυτών.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σύζυγος δεν προστατεύεται με κάποιο τρόπο απέναντι στην τράπεζα ως προς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Αυτό που μπορεί να κάνει η σύζυγος είναι να ενάγει τον πρώην σύζυγό της αιτούμενη από το δικαστήριο τη διανομή του ακινήτου, ώστε να ορίσει το δικαστήριο πώς θα επιμεριστεί το σπίτι, αλλά και οι οφειλόμενες δόσεις προς την τράπεζα.

Για τα μέχρι σήμερα καταβληθέντα χρήματα από τη σύζυγο προς την τράπεζα ως δόσεις, μπορεί η ίδια να κινηθεί δικαστικά εναντίον του, αξιώνοντας από το δικαστήριο να τον καταδικάσει να καταβάλλει τα χρήματα που η ίδια έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα στην τράπεζα.

Η ύπαρξη τέκνου και υποχρέωσης διατροφής απέναντι του, αλλά και η ίδια η καταβολή διατροφής στο τέκνο, δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη δανείου για το σπίτι, ούτε φυσικά επηρεάζει την υποχρέωση του συζύγου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ως προς τις οφειλές στην τράπεζα.

Για αυτό και σκόπιμο είναι να εγερθεί η σχετική διαδικασία για τη διανομή του ακινήτου και τον επιμερισμό των υποχρεώσεων από το δάνειο από το δικαστήριο.

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.