Χάνω την επιμέλεια αν φύγω με το παιδί μου στο εξωτερικό;

0

«Εχω ενα κοριτσάκι 8 ετών. …χώρισα οταν ηταν οχτώ μηνων…αμέτρητα δικαστήρια με τρομακτικά εξοδα….εχω πλέον την οριστική επιμέλεια του παιδιού εδώ και τρια χρόνια. ..ο πατερας της μικρης αυτα τα τρια χρόνια ηταν φυλακή. ..αποφυλακίστηκε και ξεκίνησε παλι τις φασαρίες και τις απειλες….δεν έχει δικαστική αποφαση για επικοινωνία με το παιδι παρολα αυτά τον αφήνω να το βλέπει καθε μέρα. …δεν αντεχω αλλο ομως να βιώνει το παιδι ολα αυτα που προκαλεί…ετσι αποφάσισα να το παρω και να φυγω στο εξωτερικό. Υπάρχει περίπτωση να μου δημιουργησει θεμα και να εχω νομικα προβλήματα ή να χάσω την επιμέλεια; Σας μιλαω για εναν άνθρωπο με μαύρο ποινικό μητρώο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Φλουράκη

Το ανήλικο τέκνο διαμένει με τον γονέα που ασκεί την επιμέλειά του σύμφωνα με το αρ. 1518 ΑΚ. O γονέας που  έχει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου είναι αυτός που αποφασίζει και τον τόπο κατοικίας. λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και το συμφέρον του τέκνου. Ο πατέρας δεν μπορεί να σας εμποδίσει να μετακομίσετε με το παιδί σε άλλη χώρα, εάν αυτό είναι και προς το συμφέρον τοη παιδιού.

Παρόλα αυτά ο πατέτας συνεχίζει όμως να έχει δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί του. Έχει επομένως δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει να του ορίσει τον τρόπο επικοινωνίας με το παιδί του.

Μαρία Φλουράκη
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Έβανς 7
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο: 2810 241887

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!