fbpx

Το Υπουργείο Παιδείας αμφισβητεί ότι είμαι πολύτεκνη

| 1 Ιουλίου 2016
ADVERTISEMENT

Αγαπητό Singleparent,

Είμαι μονογονέας τρίτεκνη – μητέρα τριών τρίδυμων αγοριών ηλικίας 4 ετών.
Με βάση τον νόμο 3454/2006 και το άρθρο 1515 του αστικού κώδικα μου έχει απονεμηθεί η πολυτεκνική ιδιότητα από την ΑΣΠΕ.
Παρόλα αυτά, στην παρούσα φάση, αντιμετωπίζω πρόβλημα αμφισβήτησης της πολυτεκνικής μου ιδιότητας από την εργασία μου.


ADVERTISEMENT

Πιο συγκεκριμένα, είμαι εκπαιδευτικός διορισμένη στο δημόσιο. Φέτος θέλησα
να χρησιμοποιήσω το πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ και να ενταχθώ σε ειδική κατηγορία
μετάθεσης, έτσι ώστε να μετατεθώ στον τόπο διαμονής μου, όπως ορίζει ο νόμος
σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου παιδείας απέρριψε την αίτηση μου με το αιτιολογικό ότι δεν φαίνεται καθαρά ότι έχω εγώ την επιμέλεια των παιδιών μου. Σε επικοινωνία που είχα μαζί τους μου λένε κατά λέξη “Ξέχνα το πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ”.
Όσον αφορά την δική μου περίπτωση, ο πατέρας των παιδιών μου είναι αλλοδαπός, δεν μένει στην χώρα μας και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εκφράσει καμιά επιθυμία να δει ή να βοηθήσει τα παιδιά του. Δεν υπήρξαμε ποτέ παντρεμένοι, αλλά με το που γεννήθηκαν τα παιδιά τα αναγνώρισε και έλπιζα κι εγώ ότι θα αναλάμβανε κάποια ευθύνη, πράγμα που δεν συνέβη όμως.

Και προσωπικά τώρα αναρωτιέμαι είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη η βεβαίωση της ΑΣΠΕ; Μπορεί η υπηρεσία του υπουργείου να είναι αρμόδια αυτή και να χαρακτηρίζει ποιος είναι και ποιος δεν είναι πολύτεκνος; Ποιά είναι η ισχύ του πιστοποιητικού της ΑΣΠΕ τελικά; Τους έχω δώσει αντίγραφο φορολογικής
μου δήλωσης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω…
Εν τω μεταξύ στην εγκύκλιο μεταθέσεων αναφέρονται ξεκάθαρα ποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών αποτελούν ειδική κατηγορία μεταθέσεων και αναφέρεται με σαφήνεια και ο νόμος 3454/2006 στον οποίο υπάγεται και η περίπτωσή μου, όπως επίσης αναφέρεται και η χρήση του πιστοποιητικού της ΑΣΠΕ.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι συμφέροντα εξυπηρετεί το υπουργείο και Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα οποιαδήποτε συμβουλή σας ή βοήθεια για την περίπτωση μου. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό που μου συμβαίνει;


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ πολύ,
Ε.Γ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Για την απόδειξη της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκει ο αιτών, πρέπει να προσκομίσει σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας:

α) Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

β) Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής και πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, για την απόδειξη της πολυτεκνίας.

Η ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, πιστοποιεί την πολυτεκνική ιδιότητα με βάση το άρθρο 6 του ν. 3454/2006. Το ανωτέρω άρθρο τροποποιεί το πρώτο άρθρο του ν. 1910/1944, καθορίζοντας ποιοι είναι οι πολύτεκνοι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Ειδικότερα πολύτεκνοι είναι οι κάτωθι:

«1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

  1. Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  2. Αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, αυτός θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα εκ των υπαγομένων σε μία από τις περιπτώσεις της πρώτης παραγράφου.
  3. Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων, τα απορφανισθέντα τέκνα αποτελούν ιδίαν οικογένεια και, αν είναι τουλάχιστον δύο, απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.».

Επίσης το άρθρο 2 του ν. 1910/1944, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παρ.2 του ν. 3454/2006 ορίζει ότι «Η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος απονέμει την πολυτεκνική ιδιότητα. Η θεώρηση των πολυτεκνικών ταυτοτήτων γίνεται ανά τριετία ατελώς σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α΄), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα

Από το ανωτέρω προκύπτει ότι η ιδιότητα του πολυτέκνου, χορηγείται και σε μονογονέα με τρία τέκνα όπως εσείς και πιστοποιείται από το πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, το οποίο έχει πλήρη ισχύ.

Από τη στιγμή που δεν δέχονται τα παραπάνω, η πιο άμεση λύση είναι να απευθυνθείτε είτε στον προϊστάμενο του τμήματος, το οποίο σας δίνει την αρνητική απάντηση ή να κάνετε κάποια καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ