Το παιδί πρέπει να το δει παιδοψυχολόγος και λογοθεραπευτής και ο πατέρας δεν το εγκρίνει. Τι μπορώ να κάνω;

0

Καλησπέρα σας, έχω την επιμέλεια με δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του παιδιού μας, που είναι 5.5 ετών. Χρειάζεται συναίνεση εγγράφως του πατέρα για να παρακολουθήσει συστηματικά το παιδί παιδοψυχολόγος και λογοθεραπευτής. Ο πατέρας αρνείται να συμμετέχει και δεν το εγκρίνει. Τι ισχύει νομικά; Ρώτησα παιδοψυχολόγο και μου ζήτησε χαρτί συναίνεσης του πατέρα, αν όχι την παρουσία του ιδίου.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σταυρούλα Γιαννουλάτου

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Σύμφωνα με την νομοθεσία ( άρθρο 1518 ΑΚ) στην έννοια της επιμέλειας περιλαμβάνεται κάθε τι που σχετίζεται με την ανατροφή , την επίβλεψη, τη μόρφωση, την εκπαίδευση του τέκνου, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του.

Από το ιστορικό δεν προκύπτει ποιες είναι ακριβώς οι μαθησιακές παθήσεις – δυσκολίες του τέκνου και κατά πόσο αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως παθολογικές.

Σύμφωνα με την νομολογία η αντιμετώπιση των συνήθων μαθησιακών δυσκολιών ανάγεται στην σφαίρα της ανατροφής του τέκνου, επομένως αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με επίβλεψη από την μητέρα και συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς από εσάς. Σε περίπτωση όμως που πρόκειται  να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα παθολογική δυσκολία η οποία απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, θα πρέπει στο σημείο αυτό να συνεργαστούν και οι δύο γονείς ως ιδιαίτερη περίπτωση η οποία ανάγεται στο θεσμό της γονικής μέριμνας, πάντα με γνώμονα το συμφέρον και την προστασία του ανηλίκου.

Με εκτίμηση,

Σταυρούλα Γιαννουλάτου
Δικηγόρος LLM
Giannoulatou Law Office
Βασιλέως Κωνσταντίνου 30
2ος Όροφος, Αθήνα
Τηλ:  210-7254110//210-7254101
Web: http://www.giannoulatou-dikhgoros.gr/