Το παιδί μου είναι 11 ετών και θέλω να πάρει και το δικό μου επίθετο. Γίνεται κάτι τέτοιο;

0

Καλησπέρα σας

Θα ήθελα να κάνω ό, τι απαιτείται, για να προστεθεί το επώνυμό μου στα χαρτιά του παιδιού! Ο πατέρας δεν δίνει καμία διατροφή και έρχεται κάποιες φορές να το δει. Είναι 11 ετών και θα ήθελα να αναγράφονται και τα δυο επίθετα στην ταυτότητά του.

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Το άρθρο 1505 του Αστικού Κώδικα, ορίζει ότι «οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των τέκνων τους με κοινή αμετάκλητη δήλωση τους. Η δήλωση γίνεται πριν από το γάμο, είτε σε συμβολαιογράφο είτε στο λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεστεί ο γάμος. Ο λειτουργός οφείλει μάλιστα να ζητήσει τη σχετική δήλωση. Το οριζόμενο επώνυμο κοινό για όλα τα τέκνα, μπορεί να είναι είτε το επώνυμο ενός από τους δύο γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να περιλαμβάνει παραπάνω από δύο επώνυμα. Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, σύμφωνα με τους όρους των προηγούμενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν για επώνυμο το επώνυμο του πατέρα τους». Συνεπώς, στο επώνυμο του τέκνου σας δεν μπορείτε να προσθέσετε το δικό σας, αφού η δήλωση επωνύμου του τέκνου που είχατε κάνει είναι αμετάκλητη.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!