Το δικαστήριο δεν μου αναγνώρισε μερίδιο στη περιουσία μας με τον πρώην σύζυγο. Τί να κάνω;

0

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:  Από την στιγμή που αποκτήσαμε μαζί με τον σύζυγο μου περιουσία όσο ήμασταν παντρεμένοι, γιατί όταν έγινε το δικαστήριο  για τα οικονομικά επειδή δεν υπήρχε πουθενά το όνομα μου και υπογραφή μου δεν μου αναγνωρίστηκε πουθενά το δικό μου μερίδιο περιουσίας; Οι καταθέσεις και τα ακίνητα ήταν όλα στο δικό του όνομα . Τώρα θέλω πλέον να κοιτάξω να περισώσω ότι μπορώ από την περιουσία για τα παιδιά μου διότι ο πρώην μου είναι παίκτης τυχερών παιχνιδιών. Είμαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση . Ίσα που τα βγάζω πέρα οικονομικά. Τί να κάνω;».

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Αγαπητή κυρία

Το άρθρο 1400 ΑΚ αναγνωρίζει ρητά ότι η αύξηση της περιουσίας του ενός συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου τεκμαίρεται ότι οφείλεται στο ένα τρίτο στη συμβολή του άλλου συζύγου εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη, λιγότερη ή καθόλου συμβολή. Όμως στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ότι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομιά ή με κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες.

Επομένως , παρόλο που δεν υπήρχε πουθενά το ονομά σας θα έπρεπε να αναγνωρισθεί η συμβολή σας, τουλάχιστον, κατά το ένα τρίτο του συνόλου της περιουσίας του συζύγου σας και να σας αποδοθεί το αναλογούν ποσοστό. Εκτός εάν ο σύζυγός σας απέδειξε ότι αυτά που απέκτησε ήταν προϊόν δωρεάς, κληρονομιάς ή κληροδοσίας ή η δική σας συμβολή μηδαμινή-γεγονός δύσκολο να αποδειχθεί, ειδικά εάν ο γάμος ήταν πολυετής.

Εξετάστε, λοιπόν, την πιθανότητα να ασκήσετε έφεση κατά της αποφάσεως, εάν δεν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες. Επιπλέον μπορείτε και επιβάλλεται να διεκδικήσετε την αναλογούσα διατροφή για τα παιδιά σας, εάν έχετε εσείς την επιμέλεια, για την μη καταβολή της οποίας θα μπορούσατε να προβείτε σε κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου του υπόχρεου και να υποβάλλετε και έγκληση ώστε να διωχθεί αυτός ποινικά. Θα μπορούσατε ακόμη να διεκδικήσετε και διατροφή για εσάς, εάν είστε άπορη και δεν μπορείτε να βρείτε κατάλληλη εργασία.

Δυστυχώς δεν βλέπω να μπορείτε να προβείτε σε κάποια άλλη ενέργεια.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!