Θέλω να κάνω πρόσληψη πατρωνύμου στο παιδί. Ποιά η διαδικασία;

0

Καλησπέρα σας, έχω μόλις γεννήσει ενα αγοράκι εκτός γάμου, το οποίο έχει πάρει το δικό μου επίθετο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, εκτός από τη δήλωση στο ληξιαρχείο όπου και πήρα την ληξιαρχική πράξη γέννησης, πρέπει να κάνω κάτι άλλο; Στα μητρώα αρρένων δηλώνεται αυτόματα; Εφόσον δεν είμαι παντρεμένη, και δεν υπάρχει οικογενειακή μερίδα. Σε λίγο καιρό θα πάω να κάνω πρόσληψη πατρωνύμου, και θα ήθελα να ξέρω τις διαδικασίες ώστε να είμαι έτοιμη. Θα το εκτιμούσα αν με βοηθούσατε.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Αγαπητή αναγνώστρια, με βάση όσα μας αναφέρετε, γίνεται αντιληπτό ότι ο πατέρας του ανήλικου τέκνου σας δεν έχει προβεί, μέχρι τη στιγμή υποβολής του ερωτήματος σας, σε εκούσια αναγνώριση αυτού ενώπιον συμβολαιογράφου, όπως απαιτεί ο νόμος (1475 ΑΚ).
Σε περίπτωση αναγνώρισης από τον πατέρα, η διαδικασία είναι απλή και απλά προβαίνετε σε καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης στο Ληξιαρχείο.

Εφόσον εσείς έχετε δηλώσει το παιδί στο ληξιαρχείο με το δικό σας επώνυμο και παραλάβατε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, δεν χρειάζεται σε αυτό το χρονικό σημείο να υποβάλλετε και αίτηση στο μητρώο αρρένων, διότι ενημερώνεται αυτόματα από το δημοτολόγιο.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η διαδικασία καταχώρησης στο Ληξιαρχείο της συμβολαιογραφικής πράξης αναγνώρισης του τέκνου (από τον πατέρα του) είναι διαφορετική από τη διαδικασία πρόσληψης πατρωνύμου, η οποία ολοκληρώνεται με απόφαση του Δημάρχου.

Συγκεκριμένα, για την πρόσληψη πατρωνύμου θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα του Δημαρχείου όπου υπάγεστε, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις μεταβολές του δημοτολογίου. Υποβάλλετε εκεί την σχετική αίτηση, φωτοτυπία της ταυτότητας σας και της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου σας, και στη συνέχεια ο αρμόδιος υπάλληλος προωθεί την αίτηση σας μαζί με τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα στο ληξιαρχείο. Βέβαια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο.

Το ληξιαρχείο ενημερώνεται μόλις διαβιβαστούν σε αυτό τα ανωτέρω δικαιολογητικά, ενδοϋπηρεσιακά. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Δήμαρχος, ο οποίος με απόφαση του διατάσσει την τροποποίηση των μέχρι τώρα στοιχείων του τέκνου, με την προσθήκη του πατρωνύμου του. Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για την έκδοση μίας νέας ληξιαρχικής πράξης γέννησης, στην οποία θα είναι συμπληρωμένο το πατρώνυμο του παιδιού.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!