fbpx

Θα μετακομίσω με τον νέο σύζυγο σε άλλη ήπειρο. Θα έχω κυρώσεις αν ο πρώην δεν βλέπει τα παιδιά μας;

| 23 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα. Έχω δυο παιδιά με τον πρώην σύζυγο μου και ένα ακόμα με τον νυν. Ο σύζυγος μου είναι αλλοδαπός και ετοιμαζόμαστε να μεταναστεύσουμε στην χωρά του καθότι εδώ είμαστε και οι δυο άνεργοι και άποροι.

Η διατροφή που δίνει ο πρώην σύζυγος είναι εξαιρετικά μικρή αλλά δεν δέχεται να δώσει παραπάνω και φτάσαμε να τρώμε από το συσσίτιο του Δήμου και να ζούμε από την βοήθεια των γειτόνων! Επιπροσθέτως, υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι υγείας του συζύγου μου, που εξαιτίας της ανεργίας/μη ασφάλισης του, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν στην Ελλάδα. Έχω την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών. Γνωρίζω ότι έχω δικαίωμα να ζήσω με τα παιδιά οπού επιθυμώ και δεν έχω καμιά πρόθεση να αποκόψω τα παιδιά από τον πατέρα τους. Παρόλα αυτά πηγαίνουμε σε άλλη ήπειρο και τα εισιτήρια ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ που ευελπιστώ να έχω από την καινούρια εργασία μου, παρόλα αυτά τι γίνεται στην περίπτωση που δεν μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά; Σκέφτηκα να προτείνω ως λύση να πληρώσω εισιτήριο στον πρώην σύζυγο να έρθει αυτός (πιο φθηνό από 5 εισιτήρια).


ADVERTISEMENT

Δυστυχώς είμαι σχεδόν σίγουρη ότι δεν θα το δεχθεί. Τι ποινή μπορεί να μου επιβληθεί εάν για λογούς ανωτέρας βίας (πχ. υγείας ή οικονομικούς) δεν καταφέρω να φέρω τα παιδιά να τα δει; Δεν είναι ο τρυφερός πατέρας που του λείπουν, τις περισσότερες φορές δίνει τα παιδιά σε συγγενείς του να τα προσέξουν γιατί αυτός επικαλείται μόνιμα δουλειά, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Γενικά δεν θα έλεγα ότι έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις καθότι δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί τους ούτε σε μικρότερη ηλικία ούτε κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου μας, αλλά ποτέ δεν έχω σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία τους και ούτε πρόκειται.

Μέχρι ποια ηλικία είμαι υποχρεωμένη να τα φέρνω πίσω; Τα παιδιά είναι άνω των 10 ετών, μπορούν να αποφασίσουν κάποια στιγμή μόνα τους χωρίς νομικές κυρώσεις κ εάν ναι, από ποια ηλικία; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1520 Α.Κ. «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της επικοινωνίας με αυτό» και εν συνεχεία στο ίδιο άρθρο αναφέρεται «Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, τα σχετικά με την επικοινωνία καθορίζει ειδικότερα το δικαστήριο.» Επιπλέον, το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) προστατεύει το δικαίωμα επικοινωνίας, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατός ο πλήρης αποκλεισμός του. Συνεπώς, ο νόμος θεμελιώνει το δικαίωμα του πατέρα των τέκνων σας για επικοινωνία με αυτά, το οποίο δικαίωμα και δεν μπορεί να αποκλεισθεί εκτός ιδιαίτερων περιπτώσεων (ενδεικτικά κακοποίηση παιδιών κλπ).

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να μετακομίσετε σε άλλη ήπειρο, προφανώς και επικρατεί το δικαίωμα της επιμέλειας σας έναντι της επικοινωνίας του πατέρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορείτε να ζήσετε όπου επιθυμείτε. Σε κάθε περίπτωση όμως για να μην αποστερηθεί ο πατέρας το δικαίωμά του επικοινωνίας θα πρέπει να εξασφαλισθεί η επικοινωνία του πατέρα με τα τέκνα (π.χ. περισσότερες ημέρες Χριστούγεννα, Πάσχα, Διακοπές). Ως εκ τούτου αρχικά θα πρέπει να μιλήσετε με τον πατέρα των τέκνων σας για τις προθέσεις σας αυτές και να έρθετε σε συνεννόηση πώς μπορεί να επιτευχθεί η επικοινωνία των τέκνων σας με τον πατέρα τους σε περίπτωση μετανάστευσής σας, συζητώντας όλα τα ενδεχόμενα (πιο αραιή προσωπική επικοινωνία, κάλυψη εισιτηρίου πατέρα για ταξίδι αυτού στη χώρα διαμονής σας κλπ).

Καθόσον το αρμόδιο δικαστήριο ρυθμίζει το χρόνο και τον τρόπο επικοινωνίας, παρά το γεγονός ότι κατά την κρατούσα άποψη τη ρύθμιση της επικοινωνίας τη ζητάει ο γονέας ο οποίος δεν έχει την επιμέλεια, προσωπικά θεωρώ ότι μπορείτε να αιτηθείτε την ανάκληση και μεταρρύθμιση της εκδοθείσας απόφασης ρύθμισης επιμέλειας και επικοινωνίας των τέκνων σας με τον πατέρα του, στην οποία αίτησή σας θα προβάλλετε τους λόγους για τους οποίους αναγκάζεστε να μεταβείτε στο εξωτερικό και ταυτόχρονα θα προτείνετε νέες ώρες και ημέρες επικοινωνίας του πατέρα με τα τέκνα. Το ανωτέρω μπορεί να στηριχθεί και στο άρθρο 1536 Α.Κ. σύμφωνα με το οποίο «Αν από τότε που εκδόθηκε δικαστική απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα μεταβλήθηκαν οι συνθήκες, το δικαστήριο οφείλει, ύστερα από αίτηση ενός ή και των δύο γονέων, των πλησιέστερων συγγενών του τέκνου ή του εισαγγελέα, να προσαρμόσει την απόφασή του στις νέες συνθήκες ανακαλώντας ή μεταρρυθμίζοντάς την, σύμφωνα με το συμφέρον του τέκνου, και ιδίως να αποδώσει στους γονείς την άσκηση της γονικής μέριμνας που τους έχει αφαιρεθεί.»

Σαφώς εννοείται ότι πριν από οποιαδήποτε κίνησή σας θα πρέπει να δείτε τι προβλέπει η ήδη εκδοθείσα απόφασή σας (ποιος παραλαμβάνει το τέκνο, από ποιο μέρος – οικία μητέρας ή πατέρα – κλπ) ώστε σε περίπτωση που μπορεί να τηρηθούν οι όροι που αναφέρονται σε αυτήν, ίσως να μην απαιτηθεί να τροποποιηθεί η ως άνω απόφαση.

Σε περίπτωση που δεν τηρήσετε το συμφωνηθέν δικαίωμα επικοινωνίας, ο πατέρας θα μπορεί να προβεί σε αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών για τη ρύθμιση της επικοινωνίας και εν συνεχεία με την έκδοση της απόφασης ρύθμισης επικοινωνίας, εφόσον παραβιάζετε την επικοινωνία, θα μπορεί να προβεί σε κατάθεση μήνυσης εναντίον σας για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Όσον αφορά τα έτερο θέμα που θέτετε ως προς τα τέκνα σας, όσο είναι ανήλικα, όλες οι αποφάσεις για υποθέσεις που τα αφορούν, λαμβάνονται από τους γονείς τους ως ασκούντες τη γονική μέριμνα και ειδικότερα από εσάς ως έχουσα την επιμέλεια τους, πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον των τέκνων, σύμφωνα με το άρθρο 1511 ΑΚ. Μόνο εφόσον ενηλικιωθούν (18 ετών) μπορούν να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ