Τα παιδιά μου είναι διακοπές με τον πατέρα τους. Πως μπορώ να επιτύχω την άμεση επιστροφή τους λόγω των εξελίξεων στην χώρα μας;

2

«Καλησπέρα σας! Ανησυχώ και φοβάμαι για τα παιδιά μου και για τον λαό μας. Το θέμα μου είναι το εξής: Τα παιδιά μου 9 και 11 ετών αντίστοιχα, βρίσκονται διακοπές με τον πατέρα τους στην Αθήνα δέκα ημέρες και επρόκειτο να τα κρατήσει 15 ημέρες ακόμα. Να διευκρινίσω ότι έχουμε πάρει διαζύγιο και έχω εγώ την επιμέλεια των παιδιών, η σχέση όμως με τον πρώην εξακολουθεί να είναι κάκιστη (για λόγους τους οποίους δε θα αναφερθώ τώρα). Το ερώτημα μου είναι λοιπόν: Πως μπορώ να επιτύχω την διακοπή των ημερών που περνάνε τα παιδιά μου με τον πατέρα τους και την επιστροφή τους κοντά μου, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας; Ποια είναι τα δικαιώματα μου; Μπορείτε σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε;»

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Σύμφωνα με το Άρθρο 1520 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Εν προκειμένω, αν και δεν το αναφέρετε, προφανώς το ζήτημα της επικοινωνίας του τέκνου με τον πατέρα του έχει ρυθμιστεί δικαστικά.

Νέα ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας είναι δυνατή μόνο με την άσκηση τακτικής αγωγής ή αίτησης μεταρρύθμισης της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή των πραγμάτων που δικαιολογεί τη μεταρρύθμιση.

Για να μεταβάλετε το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα των παιδιών με τον πατέρα τους, θα πρέπει να το κάνετε δικαστικά και να προτείνετε έναν λόγο όπου να έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες. Προσπαθώ να καταλάβω για ποιον λόγο τα τέκνα σας θα είναι πιο ασφαλή μαζί σας σε σχέση με τον πατέρα τους, αφού είτε με εσάς είτε με τον πατέρα τους τα τέκνα σας θα βρίσκονται στην ίδια χώρα.

Θεωρώ επίσης ότι για το συμφέρον και την καλύτερη ψυχολογία των τέκνων σας, αυτή τη στιγμή είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε διακοπές (προφανώς στη θάλασσα) παρά σε ένα χώρο (σπίτι σας) που προφανώς κυριαρχεί ο φόβος για το μέλλον τους και για το μέλλον της πατρίδας μας.

Ως εκ τούτου είναι γνώμη μου ότι έτσι όπως θέτετε το ερώτημά σας, είναι πολύ πιθανό να κριθεί ως μη νόμιμο το αίτημα σας να διακόψετε τις διακοπές των παιδιών σας και να επιστρέψουν σε εσάς. Πέραν των άλλων μία τέτοια αίτηση ίσως είναι ζημιογόνα για εσάς καθώς θα φανεί ότι προσπαθείτε με κάθε μέσο να μην έχουν επικοινωνία τα τέκνα σας με τον πατέρα τους.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!