Με το σύζυγο μου είμαστε σε διάσταση, αλλά δεν θέλω να επιβαρυνθώ τα χρέη του. Πρέπει να βγάλω διαζύγιο;

0

Με το σύζυγο μου έχουμε αποφασίσει να ζούμε χώρια, χωρίς όμως να βιαζόμαστε για διαζύγιο κτλ. Ο ίδιος όμως ως ελεύθερος επαγγελματίας έχει εν δυνάμει πολλά χρέη, και αφού δεν είμαστε πλέον ζευγάρι σκέφτομαι να προσπαθήσω να μην τα επιβαρυνθώ εγώ ή τα παιδιά μας. Τι πρέπει να κάνω; Είναι απαραίτητο να επιταχύνω το διαζύγιο;

 Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Τα χρέη που υπάρχουν ή τυχόν θα υπάρξουν στο σύζυγό σας είναι προσωπικά και αφορούν μόνο αυτόν. Μόνο σε περίπτωση οφειλών που αφορούν το Δημόσιο, πχ σε περίπτωση που έχετε επιστροφή φόρου μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλή του συζύγου σας, επειδή λαμβάνουν υπόψη τους το οικογενειακό εισόδημα.

Το ότι τα χρέη του συζύγου σας είναι προσωπικά ισχύει, βέβαια, όσο είναι εν ζωή. Μετά το θάνατό του, όσο είστε έγγαμοι, κληρονομείτε εσείς, ως σύζυγός, εφόσον υπάρχουν τέκνα, ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου είτε από την κινητή και ακίνητη περιουσία του συζύγου, είτε από τα χρέη του. Οπότε για να αποφύγετε το κληρονομικό δικαίωμα ως σύζυγος, μπορείτε να προβείτε σε έκδοση διαζυγίου.

Όσον αφορά τα παιδιά σας, μετά το θάνατο του πατέρα τους ισχύει το κληρονομικό δικαίωμα κατά το λοιπό ποσοστό των 75% εξ αδιαιρέτου, εφόσον εμφανίζεστε ως σύζυγοι, αλλιώς κατά ποσοστό 100% εξ αδιαιρέτου. Για να αποφύγουν τα παιδιά σας τα χρέη του πατέρα τους, έχουν δικαίωμα, σε τέσσερις μήνες από το θάνατό του, να αποποιηθούν την κληρονομιά του, οπότε αποποιούνται και την κινητή και ακίνητη περιουσία του και τα χρέη του. Αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία, θα ήταν ασφαλέστερο από τώρα να απευθυνθείτε σε δικηγόρο, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του συζύγου σας, και να σας παρέχει συγκεκριμένη ενημέρωση σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου σας και τις οφειλές αυτού.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες

Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!